VRIJEDI PROBATI

Imate problema sa spavanjem? Možda biste trebali spavati okrenuti prema sjeveru

 ASBE/GETTY IMAGES
Neke studije pokazale da spavanje u ovom smjeru od juga prema sjeveru može sniziti krvni tlak (i time poboljšati san)

Svi želimo dobar noćni odmor, a mnogi od nas svjesno se trude povećati te šanse. Bilo da se radi o izbjegavanju vremena ispred ekrana prije spavanja, bojanju zidova vaše spavaće sobe u smirujuću nijansu ili ulaganju u potporni madrac, postoji čitav niz promjena koje možete unijeti u svoju dnevnu rutinu kako biste poboljšali kvalitetu sna. Ali jeste li ikada razmišljali o promjeni smjera u kojem se nalazite u krevetu ili premještanju kreveta?

Iako bi moglo zvučati malo vjerojatno, mnoge drevne tradicije - poput Vastu Shastre - tvrde da vam ležanje s nogama okrenutim prema sjeveru može pomoći da bolje spavate, a nedavna istraživanja podupiru tu teoriju.

No, prije nego što se posvetite promjeni rasporeda svoje spavaće sobe, zamolili smo neke stručnjake za spavanje za njihov uvid u to postoji li ikakav značajan dokaz za tu tvrdnju.

image
KRBLOKHIN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Prema Vastu Shastri i drugim istočnjačkim medicinskim praksama, spavanje s nogama okrenutim prema sjeveru i glavom prema jugu najbolji je položaj za dobar san. Oslanjajući se na hinduističku mitologiju, koncept proizlazi iz ideje da su živi organizmi dizajnirani u skladu s energijom svemira pa ljudsko tijelo ima svoj sjeverni i južni pol baš kao i Zemlja.

- To znači da neki vjeruju da Zemljino magnetsko polje može utjecati na kvalitetu sna- kaže Tom Greenspan, iz VS Mattressu za Livingetc, stoga preporučuju da pokušate usmjeriti glavu u istom smjeru kao ovo magnetsko polje kada idete u krevet za poboljšanu kvalitetu sna.

Dok su neke studije pokazale da spavanje u ovom smjeru od juga prema sjeveru može sniziti krvni tlak (i time poboljšati san), nema puno znanstvenih dokaza koji bi potvrdili tu tvrdnju. Kao što Tom objašnjava: - Nije nužno spavati okrenut u određenom smjeru, a nema znanstvenih dokaza da spavanje okrenuto prema sjeveru ima neku posebnu korist. Prema Jeffu Kahnu, izvršnom direktoru i suosnivaču Rise Science, ako se borite s lošim snom, smjer u kojem spavate vjerojatno nije uzrok tome.

Ipak, promjena smjera u kojem spavate mogla bi biti od koristi, iako to nije nužno u korelaciji sa Zemljinim magnetskim poljem. Umjesto toga, to ima više veze s vašom osobnom udobnošću.

image
GOLLYKIM/GETTY IMAGES

- U mjeri u kojoj je smjer u kojem ste okrenuti tijekom spavanja bitan, to bi se odnosilo na to koliko se mirno ili sigurno osjećate zbog položaja vašeg kreveta, kaže Jeff. Postavljanje vašeg kreveta dalje od vrata i prozora, ali još uvijek unutar vidokruga ovih pristupnih točaka, potencijalno može povećati osjećaj sigurnosti koji vam može pomoći da se opustite - neophodan sastojak za spavanje. Feng shui spavaće sobe također sugerira da bi vaš krevet trebao biti na glavnom mjestu u sobi koji nije izravno u ravnini s vašim vratima.

Tu je i faktor prirodne svjetlosti vaše spavaće sobe. Kao što Jeff napominje, budući da je prirodno jutarnje svjetlo toliko važno za dobar noćni san i poboljšanje vašeg cirkadijalnog ritma, okretanje kreveta prema prozoru, kao što je istočni prozor, također će biti od koristi kako biste lakše primili jutarnju svjetlost.

Ako ste se loše naspavali, smjer u kojem spavate vjerojatno nije pravi otežavajući faktor. Prije nego što se posvetite promjeni rasporeda spavaće sobe kako, postoji čitav niz drugih malih promjena koje možete napraviti u spavaćoj sobi, a koje dokazano poboljšavaju san.

image
ASBE/GETTY IMAGES

-Pretvaranje vaše spavaće sobe u ‘utočište za spavanje‘ ključno je za odmoru i obnavljanje energije, kaže Jeff. Razmislite o rasterećenju prostora, odabiru udobne posteljine i odjeće za spavanje i pobrinite se da vaša spavaća soba miriše primamljivo.

Dobra je ideja da vaša spavaća soba bude malo hladnija od ostatka vašeg doma kako biste lakše spavali noću. Susan Miller, voditeljica istraživanja i certificirani stručnjak za spavanje u Sleep Mattress HQ predlaže postavljanje temperature između 15-18 Clezija. Prigušivanje svjetla sat ili dva prije spavanja također može pomoći u pokretanju prirodnog ciklusa spavanja vašeg tijela. -Osigurajte da vaša spavaća soba bude udobna i bez smetnji kao što su jaka svjetla, elektronika i smetnje vanjske buke - kaže Tom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 12:31