JESTE LI ZNALI?

Interijerski horoskop

Saznajte kako dekorirati životni prostor u skladu s vašim znakom. Rezultat? Ugodan dom, provjereno!

Jeste li znali da minimalizam vole: Ovan i Jarac, donekle Djevica i Škorpion te Blizanci - ako je minimalizam u trendu. Zanimljivo je da je u znaku Ovna rođen čuveni arhitekt Ludwig Mies van der Rohe (27. 3. 1886.) čija je krilatica "manje je više", dok je slavni katalonski arhitekt Antonio Gaudi rođen u znaku Raka (25. 6. 1852.), znaku kojeg više zanima svijet mašte i romantike nego funkcionalnost.

Ovan

Temperamentan i odlučan, Ovan dobro zna kako će urediti svoje životno obitavalište; ne trebaju mu ničiji savjeti ni prijedlozi. Njegov idealni ambijent bit će profinjen i jednostavan, bez suvišnih detalja i ukrasa, sa starinskim i modernim namještajem, s malo predmeta vrijednog i vrhunskog dizajna među kojim se ugodno osjeća. U njegovu domu možete naći kuhinju, blagovaonicu i dnevni boravak spojene u jednoj prostoriji jer će tako zadovoljiti svoju potrebu za praktičnošću. Kupaonica za Ovna predstavljava isključivo intimnu prostoriju i nije slučajnost što je najčešće vrlo maštovito opremljena. Njegova velika slabost su ogledala i rado bi ih postavio u svaku prostoriju u stanu. Idealno mjesto za život Ovnu predstavlja kuća s prostranom okućnicom i spavaćom sobom na katu.

Ovan voli proljetnu svjetlozelenu boju, nijanse žute, jarkocrvenu te kontraste crno-bijelo. Poželjno je da crvenu boju izbjegava u kuhinji, a u spavaćoj sobi jarke boje. Za smirenje su poželjen blaga ljubičasta, blijeda zelena, petrolej plava.

TRENDSETERI: Ovan, Blizanci, Lav, Vaga

Bik

Od svih znakova Zodijaka Bik će posvetiti najviše pozornosti kući. Ima jednostavan i siguran ukus, a najviše cijeni prirodne materijale - posebice drvo. Obožava antikni namještaj koji sjedinjuje s modernim na vrlo ležeran način. Voli zemaljske užitke kao što su dobra hrana i seks, pa su mu dvije najvažnije prostorije kuhinja i spavaća soba. Ona prva je rustikalna, bez mnogo predmeta visoke tehnologije, ali zato dobro opremljena svime za kuhanje. Krevet je golem i mekan, povoljan za ljubav i san, s mnogo jastuka i kvalitetnih prekrivača. Radije živi u kući nego u stanu jer želi imati vrt s mnogo cvijeća i organskog povrća.

Crni bik voli crnu boju, kao u sve boje središnjeg proljeća, kad je priroda u punom cvatu - zelenu, smeđu, crvenu, boju ciklame. Ne treba pretjerivati s kombinacijama crne i crvene, posebice u kupaonici ili dječjoj sobi.

Blizanci

Urbani, moderni i maštoviti, Blizanci se nikad ne smiruju, a kuća je samo sredstvo, kao i svako drugo pomoću kojeg izražavaju želju za promjenom. Obično im je ulaz spojen s dnevnim boravkom u jedan veliki prostor koji može primiti velik broj gostiju, kojima Blizanci vole biti okruženi bježeći tako od urođenog straha od samoće. Ako je prilikom posljednjeg posjeta prevladavala zelena boja, sada će to biti plava, a ležaj koji se prošli put nalazio na dnu zdesna, sada će biti na ulazu slijeva. Ostale prostorije pune su zanimljivih predmeta, za njih od male važnosti, jer oni u biti i ne vole dugo biti doma. Posebno mjesto zauzimaju moderni uređaji, gadgeti i dizajnerski predmeti. Blizanci su pravi trendseteri; vole stvari koje su "in".

Blizanci - njihove su boje one koje su trenutačno u trendu pa im se preporučuje da oslušnu svoj unutarnji glas i razvijaju stil kojem će udahnuti nešto svoje osobnosti.

Rak

Rakov dom ima dva lajtmotiva koji ga obilježavaju - uspomene i udobnost. Uvijek ima nešto što podsjeća na atmosferu iz njegova djetinjstva ili rodnog doma. Obiluje naslonjačima, fotelje su vrlo udobne, kako bi se lijeni Rak mogao dobro opustiti i odmoriti. Namještaj nikad neće biti najmoderniji, već prilično klasičan, a redovito će se naći i pokoji lijepi predmet iz davnih vremena. Ukrasni predmeti brojni su i svaki od njih ima vlastitu priču. Raku je važna i kuhinja jer voli u njoj provoditi vrijeme. Preferira open space koncept, tako da prilikom kuhanja može komunicirati s ukućanima. Rado bi imao vrt u kojem bi uzgajao svoje omiljene začine i povrće.

Romantični Rak uživa kad je okružen nijansama plave i zelene, bojama mora i oceana. Voli srebrnu i bisernobijelu, posebice na dekorativnim predmetima. Poželjno je da u dnevnu sobu ubaci malo ljubičaste i tamnocrvene, a umjesto srebrnih okvira i koji crni.

Lav

Svoju kuću Lav shvaća kao privatno kraljevstvo pa ona uvijek mora zadovoljiti njegovu potrebu za superiornošću. Kod lavova je često prisutan namještaj poznatih dizajnera koji istovremeno zadovoljava i njegovu potrebu za lijepim, a mnogo polažu i na vrijedne umjetnine. Prostorije su prostrane i obiluju velikim prozorima jer Lav obožava svjetlost, bilo prirodnu ili umjetnu. Voli i sve mekano - jastuke, tepihe, prekrivače, igračke... Čak i ako je samac, imat će golem i udoban krevet. Tom istinskom hedonistu spavaća soba je od velike važnosti; već na prvi pogled mora biti vidljivo i jasno da je to ultimativno mjesto za opuštanje, odmor, san i užitak. Ljubav prema svemu što bliješti u Lavu je toliko jaka da se ne treba čuditi ako i u kupaonici naiđemo na pozlaćene slavine i luksuznu kupaonsku opremu. Naravno, dopušta li mu to njegovo financijsko stanje.

Lav je vatreni znak koji obožava sve što bliješti pa je u njegovu domu zlatna boja često dominantna. Voli narančastu i žutu, kristale i bogate brokatne zavjese. Savjetuje mu se da koristi prigušene nijanse omiljenih boja, a umjesto zlatnog metala - crno kovano željezo.

Djevica

Mirna, tiha i samozatajna Djevica ne voli veliku raskoš. Vrlo je umjerena i oprezna, a u njenom stanu prevladava savršena organizacija, red i pravilni oblici. Ipak, pozornost će odmah privući pregršt sitnih detalja koji otkrivaju duboku pažnju i gotovo manijakalnu narav vlasnika. Taj znak ima dvije strasti: ormare i kućanske aparate. Ovi prvi će zbog svog reda i brige u slaganju odjeće biti uzor svima, dok će se kućanski aparati, naprotiv, nalaziti u svim dijelovima kuće, od kuhinje do dnevnog boravka, uključujući i sve tehničke novosti koje su izašle na tržište. Pripadnicima Djevice najdraži je kvalitetni drveni namještaj obojen u svijetle boje. Ne podnosi plastiku, kič i gomilanje ukrasnih predmeta, a ne robuje ni trendovima - kako u modi, tako i u dizajnu interijera.

Djevica voli kombinacije bijele, sive i crne boje, pastelne nijanse. U njenom domu dominantna je bijela boja pa joj se savjetuje da koristi i jarke bolje, barem kao detalj.

LJUBITELJI NOVIH TEHNOLOGIJA: Blizanci, Djevica i Vodenjak, najviše zbog interesa i praktičnosti, dok Ovan, Lav i Jarac zbog prestiža.

Vaga

Vaga, znak kojim vlada ljupka Venera, voli sve što je profinjeno i što otkriva dobar ukus. Stoga je i njen životni prostor prepun lijepih predmeta. Čak i ako joj je život kaotičan, njen dom mora biti skladan i relaksirajući. Ona nikada ne sjedinjava starine i moderno, ali kada se odluči za jedan stil, on će biti homogen u svakom dijelu stana. Voli jasne i umjerene boje i u svemu ima nečeg rigoroznog, promišljenog, dotjeranog. Ništa nije ostavljeno slučaju. Čim je u mogućnosti, Vaga će kupiti neku vrijednu starinu ili pak dizajnerski komad namještaja.

Vaga - njene su boje svjetloplava, pink i lila te zlatna i srebrna. Majstorski će ih ukomponirati dajući svom stilu notu otmjenosti. Poželjno je da unese i malo boemskog šika.

Škorpion

Škorpionu kuća nije najvažnija stvar na svijetu. Voli biti tajanstven i poziva nas u svoj dom tek onda kada to više ne može izbjeći. Njegov će stan zasigurno biti slabo osvijetljen, s mnogo modernog, crnog namještaja, ekskluzivno i ukusno uređen. Namještaj je vrijedan i skupocjen i odaje socijalni status i ličnost vlasnika. Škorpion će uvijek biti okružen lijepim, udobnim i luksuznim predmetima, katkada suvišnim, ali uvijek nekonvencionalnim. Kupaonica je njegova najomiljenija prostorija jer se tu može u potpunosti izolirati i posvetiti samom sebi. Stoga ćemo tu naići na pravi komfor - od glazbe do hidromasaže. Voli misterije, predmete s pričom pa će često posjećivati antikvarnice ne bi li pronašao neku rijetku, tajanstvenu starinu. Živi li u kući, vjerojatno će imati svoju tajnu prostoriju.

Škorpion je ljubitelj tamnih boja; crna, tamnosiva, tamnocrvena, bordo, brončana te namještaja od kovanog željeza. Trebaju mu boje koje će malo razvedriti, i njega i njegov životni prostor.

Strijelac

Kuća Strijelca je ili prazna - jer je vlasnik na putu, ili je prepuna ljudi. On voli velike stanove s terasama i prostranim sobama punim svjetla i malo namještaja. Njegov je interijer uređen vrlo eklektično: ne slijedi precizne linije, već sjedinjuje najobičnije i najčudnovatije stilove. Voli biti okružen suvenirima koje je kupio na svojim dalekim putovanjima pa ćemo kod njega naći kineski kutak s orijentalnim predmetima od porculana i bambusa, malene meksičke statue, fine sagove i afričke maske. Brzo će se zasititi stana u kojem živi i uvijek je spreman promijeniti prebivalište, i to s jednakom lakoćom s kojom pakira kovčege.

Strijelac - njegove su omiljene boje plava, kestenjasta, zlatna, tamnocrvena te nijanse ljubičaste. Poželjno je da koristi više bijele boje te izbjegava gomilanje animalnih uzoraka.

Jarac

U stanu Jarca osjeća se dah diskrecije, sigurnost, blagostanje mira i vedrine. Zbog ljubavi prema prošlosti i tradiciji, pripadnici tog zemljanog znaka vole biti okruženi robusnim, kvalitetnim, ali i lijepim namještajem. Preziru imitacije i spremni su uložiti godine truda da bi uredili svoj stan. Jarci vole uživati u osami i potrebni su im svakodnevni trenuci mira i tišine, a njihov im dom služi kao granica između njega i svih ostalih. Oko sebe će obavezno imati knjižnicu, po mogućnosti naslijeđenu od djeda i bake, s knjigama složenim u savršenom redu. Ne vodi toliko računa o detaljima koliko o cjelini - kod njega sve mora biti dobro organizirano.

Jarac voli kombinacije zelene i smeđe, nebeskoplavu i sve nijanse sive. Sviđa mu se prigušeni sjaj starog zlata te hladnoća kamenih i staklenih ploha. Savjetuje mu se unijeti malo toplih boja

Vodenjak

Kad hiroviti Vodenjak uređuje svoj životnim prostor, rukovodi se svojim instinktom i potrebom da pokaže svoju posebnost. Njegov je stan moderan, originalan, neuobičajen i često avangardan. Može se reći da pripada svima; rodbini, prijateljima, znancima njegova su vrata uvijek otvorena. Ima malo namještaja i ukrasnih predmeta, a mnogo sagova i jastuka na koje se svi mogu udobno smjestiti. Kao pravi zračni znak, Vodenjak voli da mu kuća bude prozračna i dobro osvijetljena. Različiti ambijenti kakve on stvara često se međusobno stilski razlikuju, ali je njegov dom kao cjelina vrlo dopadljiv i veseo i Vodenjak u njemu uistinu uživa boraviti.

Vodenjak obožava tirkiznu boju, ljubičastu, plavu i zelenu. Poželjno je ta te boje ne kombinira s tamnim, nego sa svijetlim nijansama.

Ribe

Ribama je njihov dom izvor neprestanih iznenađenja, pun boja i pretrpan stvarima postavljenih na najneuobičajenijim mjestima. Apstraktan i sanjalački znak, Ribe su poznate po svojoj nesposobnosti da drže red. Njihov je stan uređen u mnogo stilova, često NEOBIČNO odabranih, a zidovi su pretrpani namještajem ili slikama, dok su podovi i sjedeće garniture prekriveni jastucima egzotičnih uzoraka. Uz kupaonicu, za Ribe je spavaća soba pravo utočište - kao da u njoj traže emocionalnu sigurnost za kojim žude pa će je urediti s osobitom nježnošću.

Ribe - omiljene su im pastelne boje, boje mora, rijeka i jezera te baršunasta crvena i orijentalni uzorci. Poželjno je da tamne nijanse tih boja ne koriste na zidovima, neka barem oni budu svjetliji.

Foto; Shutterstock i Living4media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:23