Ne ustručavajte se

Iritira vas curenje vode iz vodokotlića? Popravite ga u 30 minuta na jednom od ova dva mjesta

 Alex Simpson/Unsplash
Bilo da je riječ o novom ili starijem vodokotliću, neprekidno curenje vode svaki vas dan sve više iritira

Niste u prilici izdvojiti 200 kuna za novi vodokotlić, niste sigurni kojim se alatom služiti kako biste ga popravili, a uostalom, nemate pojma kako riješiti problem. A svjesni ste da istjecanje vode predstavlja nepotreban trošak? Ne brinite, takav se kvar može vrlo jednostavno ukloniti, a u tome će vam pomoći “Majstori za sve” - zagrebački servis za sitne kućanske popravke. Ivan Šuster i njegov sin Filip uputit će vas kako u 30 minuta popraviti vodokotlić. Jedina alatka koja vam je potrebna su kliješta “papagajke”.

image
Tomislav Krišto/CROPIX

NE USTRUČAVAJTE SE SAMI POPRAVITI VODOKOTLIĆ

1. Voda propušta na jednom od dva moguća mjesta. Prvo ustanovite iz kojeg, a potom se “bacite” na popravak. Ako je riječ o neispravnom plovku, odnosno ventilu koji zatvara dotok vode, kotlić se prepuni, a voda se prelijeva i odlazi kroz cijev u školjku. Drugo mjesto može biti zatvarač odvoda vode u školjku. Tada se kotlić ne napuni kako treba, stalno dobavlja nove količine vode, a istodobno voda cijelo vrijeme kapa u školjku.

2. Sad kada znate u čemu je problem, zatvorite ventil za dovod vode iz zida. Podignite poklopac vodokotlića (jednostavnim potezom prema gore, pazeći pritom na ručicu za podizanje zatvarača odvoda uglavljenu u unutarnjem dijelu na poklopca kotlića) i ispustite vodu. Ako voda više ne puni posudu, možete početi s radovima. Pomoći ćemo vam u oba slučaja.

image
Tomislav Krišto/CROPIX

3. Ako voda curi zbog neispravnog plovka, dovoljno je nekoliko puta blago, prstom prema gore, povući polugu plovka. Istjecanje vode tada bi trebalo prestati. Ako se na plovku nataložio kamenac, potrebno je očistiti ga sredstvom za njegovo otapanje. Ako, pak, nema kamenca, dobro pregledajte je li plovak oštećen ili na neki drugi način neispravan. Ako nije, namjestite ga da održava nižu razinu vode kako se ne bi prelijevala.

4. Ako je plovak ipak oštećen ili neispravan, potrebno ga je zamijeniti. Možete ga kupiti po cijeni od oko 60 kuna, a njegova zamjena ne može biti jednostavnija: prvo odvojite dovodnu cijev koja dovodi vodu u vodokotlić iz zida odvrtanjem metalne matice u lijevo (zato će vam biti potrebna kliješta “papagajke” i svakako provjerite da ste zatvorili ventil za dovod vode iz zida). Zatim u lijevo odvrnite plastičnu maticu, koja se nalazi s vanjske strane i drži ventil s plovkom pričvršćen za vodokotlić, izvadite ga i po istom principu montirajte novi.

image
Tomislav Krišto/CROPIX

5. Voda može neprekidno teći, kao što smo napisali, i zbog problema sa zatvaračem odvoda vode iz kotlića u školjku. Ponavljamo da zbog ručice za podizanje zatvarača odvoda pažljivo podižete poklopac vodokotlića i odvojite dijelove (2. korak), kako ne bi došlo do pucanja. Rukama u posudi vodokotlića obuhvatite tijelo zatvarača odvoda, lagano ga okrećite u lijevo i kad osjetite da je spoj popušten, izvadite ga.

6. Na dnu zatvarača nalazi se gumica, koja se lako odvaja, zatim čisti i okreće na dio koji nije oštećen, a može se i zamijeniti novom. Kupujete li novu gumicu (oko 20 kuna), u trgovinu se zaputite sa starom, kako biste usporedili i kupili onu koja odgovara vašem zatvaraču odvoda. Tako ćete spriječiti kupnju pogrešne gumice i njezino rezanje kako biste ju prilagodili, što ne mora uvijek biti uspješno.

7. Prije nego zatvarač odvoda vratite obrnutim redoslijedom od navedenog u 5.koraku, očistite nataloženi kamenac te potom prstom ili nekim drvenim predmetom poput štapića sladoleda (nikako ne metalnim predmetom zbog mogućih oštećenja površine) provjerite jeste li uspjeli ukloniti sve nečistoće. Ako je sve besprijekorno glatko, možete vratiti zatvarač odvoda, a potom i poklopac, jer ste uspješno savladali popravak vašeg vodokotlića.

Bez obzira je li riječ o prvom ili drugom problemu, ako imate visokomontažni vodokotlić, treba biti oprezan zbog visine i težeg pristupa. Najbolje, ali i najpametnije bilo bi odvojiti cijevi od vodokotlića i skinuti ga iz zidnog nosača i popravak obaviti na podu kupaonice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 05:14