Sjajno!

Iskusne domaćice imaju genijalan trik za sprečavanje stvaranja grudica prilikom pranja pernatih jakni. Stavite ovaj artikl u bubanj i bit će kao nove!

 GOLIBTOLIBOV/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Na etiketama mnogih pernatih jakni stoji upozorenje da se ne smiju prati u perilici rublja, već da ih treba kemijski čistiti. Naime, kod pranja u perilici rublja na većini jakni se stvaraju grudice od perja, koje uvelike otežavaju sušenje. Međutim, žene s ana.rs foruma imaju genijalan trik za ovaj problem.

Jedna žena je pitala kako pravilno održavati zimsku jaknu? Evo kakav je savjet dobila.

- Pernatu jaknu perem s tri teniske loptice, to je pravilo. Kasnije ide u sušilicu sa svim tim lopticama (možete preskočiti ovaj korak ako nemate sušilicu), a kad se osuši bit će u sasvim normalnom obliku, kao i prije pranja - napisala je jedna čitateljica na forumu, a mnogi su se odmah složili da ovaj trik zaista pali.

- Razbije kuglice perja i jakna je u izvornom stanju kada se izvadi iz mašine i osuši. Nema grudica kao kod pranja bez kuglica, objasnila je druga članica.

Osim teniskih loptica bez kojih više nećete prati svoje zimske jakne, evo još nekoliko korisnih savjeta.

image
DAMIAN LUGOWSKI/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Ne perite više jakni odjednom

Jakna od perja tijekom pranja se napuhne i zauzima većinu prostora u bubnju, stoga nemojte pretrpati perilicu i perite samo jednu jaknu.

Koristite tekući deterdžent

Pernate jakne poželjno je prati tekućim deterdžentom za osjetljivo rublje ili specijalnim deterdžentom za ovu vrstu odjeće.

Program za osjetljivo rublje

Svaki uređaj ima različite programe, no za pranje perja uvijek birajte onaj za osjetljivo rublje. Temperatura vode ne smije prelaziti 30 ili 40 stupnjeva.

Izbjegavajte centrifugu

Pernate jakne ne trebate prati više od jednom ili najviše dva puta godišnje, a kada ih perete nemojte koristiti centrifugu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 16:27