U TREN OKA

"Ispala mi je boca ulja na tepih i prolila se, brzo sam uklonila mrlju zahvaljujući ovoj namirnici"

 /SHUTTERSTOCK

Koliko puta vam se dogodilo da vam je ispala boca ulja na tepih i ono se prolilo? Mi smo se nedavno suočili s time i možemo reći da situacija nije ni malo ugodna. Riješiti se mrlja od ulja i masti nije jednostavno, no postoji nekoliko učinkovitih načina za rješavanje ovog neugodnog problema. Ako niste odmah reagirali mrlja može postati ozbiljna, tvrdokorna i za to će vam vjerojatno trebati pomoć profesionalca, koja ima i svoju cijenu koja obično nije malena. Stoga, kada su mrlje od ulja u pitanju bitno je reagirati odmah.

Za uklanjanje mrlja od ulja s tepiha i presvlaka, slijedite ove korake:

Uklonite što više viška ulja s tepiha

Pospite sodu bikarbonu na zamrljano područje da upije ulje i ostavite 15 minuta

Usisajte prah usisavačem

Upotrijebite blagu otopinu tople vode i blagog deterdženta za čišćenje kako biste uklonili preostalu mrlju

Isperite, osušite i ostavite da se osuši. Po potrebi ponoviti, umjesto sode bikarbone možete koristiti i dječji puder

Korak 1: Djelujte brzo

Kao i kod svake mrlje, ključ uspješnog uklanjanja je brza akcija. Što duže ulje stoji na tepihu, to dublje može prodrijeti u vlakna, što ga čini težim za uklanjanje. Dakle, ne gubite vrijeme i riješite mrlju što je prije moguće. Zadnje što želite učiniti je dopustiti da se osuši jer će to potencijalno namočiti vlakna i oštetiti vaš tepih.

Korak 2: Obrišite višak ulja

Čistom krpom ili papirnatim ručnicima nježno obrišite zahvaćeno područje kako biste upili što više viška ulja. Izbjegavajte trljanje mrlje jer se može raširiti i dodatno uvući ulje u vlakna tepiha. Pazite na svoj papirnati ručnik i uvijek koristite suhu stranu, inače ćete samo namazati ulje u tepih.

image
/SHUTTERSTOCK

Korak 3: Koristite upijajući materijal

Kako biste se uhvatili u koštac s preostalom masnoćom, obilato pospite mrlju prahom poput sode bikarbone, kukuruznog škroba ili pudera. Ove tvari pomoći će upijanju ulja. Koji god imate u ruci, postići će željeni rezultat. Samo pazite da ga ne koristite previše i ne dopustite im da ostanu na tepihu duže od jednog sata.

Korak 4: Ostavite da odstoji i upije se

Ostavite prah da stoji na mrlji najmanje 15 minuta, dajući mu dovoljno vremena da izvuče ulje. Tijekom tog vremena prah će postupno promijeniti izgled, što znači da upija ulje.

Korak 5: Usisajte prah

Nakon što prođe određeno vrijeme, usisavačem uklonite prah i ostatke ulja s tepiha. Budite temeljiti i prođite više puta kako biste bili sigurni da ste uklonili sav prah.

Korak 6: Procijenite mrlju

Provjerite tepih kako biste procijenili opseg preostale mrlje. Ako još uvijek ima vidljivih ostataka, prijeđite na sljedeći korak za daljnju obradu.

image
/SHUTTERSTOCK

Korak 7: Pripremite otopinu za čišćenje

Pomiješajte blagi tekući sapun za suđe ili deterdžent za uklanjanje masnoće s toplom vodom. Napravite otopinu u omjeru jedne žlice deterdženta na dvije šalice vode. Lagano promiješajte smjesu kako biste osigurali da se deterdžent potpuno otopi.

Korak 8: Nanesite otopinu za čišćenje

Navlažite čistu krpu ili spužvu otopinom za čišćenje i obrišite zamrljano područje. Brišite od vanjske strane mrlje prema sredini, postupno podižući ulje s vlakana tepiha. Izbjegavajte ribanje jer možete oštetiti tepih.

Korak 9: Isperite

Uzmite drugu čistu krpu ili spužvu navlaženu čistom vodom i obrišite područje kako biste isprali ostatke deterdženta. Ponavljajte ovaj postupak dok na dodir ne osjetite da je tepih bez deterdženta.

Korak 10: Ostavite da se osuši

Pustite da se tepih potpuno osuši na zraku prije korištenja tog područja. Otvorite prozore ili koristite ventilatore kako biste ubrzali proces sušenja. Izbjegavajte hodanje po vlažnom tepihu kako biste spriječili dodatne mrlje ili oštećenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. travanj 2024 00:55