VRIJEME ILI NOVAC

Isplati li se unajmiti tvrku za selidbe ili sve odraditi sam? Evo kako donijeti odluku

 GETTY IMAGES/ISTOCK PHOTO
Prije svega važno je uzeti u obzir koliko možete potrošiti i koliko ste vremena spremni uložiti

Pronašli ste savršeno mjesto za život, potpisali ugovor o najmu i platili polog. Sada dolazi dio kojeg se mnogi boje: vrijeme je da se spakirate i preselite. Puno je mogućnosti kako to izvesti, možete sve odraditi sami ili pak nekoga unajmiti, postoje čak tvrke koje nude punu uslugu u smislu da vam oni sami spakiraju stvari i presele ih te ih otpakiraju na novoj lokaciji.

U većini slučajeva, bolje je prepustiti se stručnjacima, smatraju profesionalne organizatorice Ashley Murphy i Marissa Hagmeyer, suosnivačice Neat metode (neatmethod). “Pakiranje i raspakiravanje jedna je stvar, ali stres, psihički i fizički, po našem mišljenju jednostavno se ne isplati. Jedini put kada bismo nekome preporučili da se sam spakira, unajmi kamion i samostalno odvuče teške kutije i namještaj jest ako je u pitanju ušteda novaca - kaže Murphy. Prije svega važno je uzeti u obzir koliko možete potrošiti i koliko ste vremena spremni uložiti. Evo analize scenarija u kojima zapošljavanje stručnjaka ima najviše smisla - pa čak i kada to možete učiniti sami.

image
SEVENTYFOUR/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

KADA UNAJMITI PROFESIONALCE ZA SELIDBU:

Uzmite u obzir koliko vremena imate na raspolaganju

Ako vam nedostaje vremena, unajmljivanje profesionalne tvrtke za selidbe može smanjiti stres i omogućiti vam da se pozabavite ostalim potrebnim dijelovima selidbe. Kada planirate selidbu imajte na umu koje je godišnje doba, užurbane sezone poput proljeća i ljeta mogu dovesti do toga da su sve tvrtke zauzete. Ovisno o mogućnostima najbolje je napraviti rezervaciju najmanje mjesec dana unaprijed, pogotovo ako ne želite sami dizati teške kutije. Premještanje glomaznih predmeta poput televizora, kauča i ostalog namještaja može biti nezgodno. Imate li u planu u kompletu izvući teške stvari iz svog stana, a nemate prijatelja koji bi vam pomogli, vjerojatno je najbolje unajmiti nekoliko stručnjaka kako ne biste oštetili svoj omiljeni okvir kreveta ili skupi televizor.

image
DRAZEN ZIGIC/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Selite se preko granice?

Ako ste krenuli van svoje države, što je kod nas trenutno jako popularno, vjerojatno je prikladnije da vas kutije dočekaju na novoj lokaciji, nego da s njima putujete danima u nekom kombiju. Još jedna pogodnost korištenja tvrtki za selidbe je to što često imaju dodatne zalihe, poput trake i omota s mjehurićima, ako trebate osigurati bilo koje kutije ili dodati osjetljive predmete u zadnji trenutak. Trošak tih materijala obično se dodaje na cijenu usluge pa to svakako imajte na umu.

image
JANASHEA/GETTY IMAGES

Razmislite o vremenskim prilikama

Smeta li vam prenošenje stvari iz stana u kamion dok je vani led i snijeg, ili možda kiša ili temperatura od 35+? Ako vam ovo ne zvuči privlačno, to je još jedan razlog za unajmljivanje tvrtke za selidbe.

Kakve su vaše organizacijske vještine?

Sama pomisao na pakiranje svakog predmeta u stanu vas ispunjava anksioznošću - kako zamotati okvire za slike; koliko kutija trebate za svoju odjeću; kako biste trebali spakirati stakleno posuđe - u ovom slučaju najbolje je izabrati tvrtku koja vrši selidbe, a ujedno i pakira vaše stvari. Ovi stručnajci u stanju su sve dobro organizirati i na vrijeme spakirati sve potrebno, te ujedno rastaviti i sastaviti namještaj koji je preglomazan za prenošenje u jednom komadu. Najbolji dio suradnje s ovakvim tvrtkama je da se možete dogovoriti i odabrati ono što je vama potrebno.

image
KALI9/GETTY IMAGES

KADA SAM ORGANIZIRATI SELIDBU:

Ova opcija naravno zahtjeva više posla, ali uštedjet ćete dosta novaca ako se odlučite sami preseliti. Dakle, za ljude s ograničenim proračunom ovo je idealna opcija. Ako je vrijeme na vašoj strani i odlučite se sami preseliti, važno je znati što je u kojoj kutiji, stoga nikako nemojte zaboraviti na etikete. Vjerujte nam, ne želite prekopati desetak kutija da bi pronašli svoj jastuk ili punjač za mobitel.

Prilika da se riješite nepotrebnih stvari

Kada se samostalno selite to je idealna prilika da konačno napravite reda među stvarima koje ste godinama brižno skupljali. Odlučite što baciti, što donirati, a što zadržati, ovaj moment će vam nesumnjivo pružiti zadovoljstvo i svojevrstan osjećaj novog početka.

image
SDI PRODUCTIONS/GETTY IMAGES

Imajte na umu kuda idete

Ako ostajete u istom kvartu ili idete samo niže niz ulicu, tada je odluka da se samostalno preselite možda bolja opcija. Ujedno ako ste se pravovremeno odlučili na selidbu to će uvelike olakšati proces jer ju možete napraviti u više navrata. Osim toga, imat ćete vremena prodati sav namještaj ili stvari koje ne želite donijeti u novi stan.

image
EXTREME-PHOTOGRAPHER/GETTY IMAGES

Ako ne želite ovisiti o rasporedu tvrtke za selidbe, samostalna preseljenje omogućit će vam veću fleksibilnost. Kod samostalne selidbe sve može ići po vašim odlukama i imate vremena koliko vi želite, za razliku od toga kada unajmljujete tvrtku i ovisite o satnici koju ste platili.

image
ZORANM/GETTY IMAGES

Jednostavno nemate toliko stvari!

Možda se selite u manji stan i nemate velikih stavki poput kauča. Ako imate sustanare, partnera ili prijatelje pozovite ih na piće i zamolite za pomoć, s ovim ćete postupkom puno lakše ovaj projekt dovesti kraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 13:10