bitno je...

Ispravno rasporedite namirnice u hladnjaku i uštedite na novcu i vremenu

 Unsplash
Postoje načini da brže potrošite hranu pa se ne morate baviti krivnjom ili pljesnivim posudama za jogurt

Znate kako to ide - napunite kolica puna namirnica s najboljom namjerom, od vrećica špinata do onih divnih jagoda izloženih srcu trgovine. No onda vam tjedan postane naporan i previše ste prezaposleni, a ti proizvodi počnu se kvariti u hladnjaku. Najgori je osjećaj baciti ili kompostirati hranu prije nego je upotrijebite, ali to se događa i najboljima od nas.

image
Unsplash

Bacanje hrane pravi je problem; FDA (Food and Drug Administration) procjenjuje da se 30 do 40 posto hrane Sjedinjenih Država baci svake godine. To znači uzalud potrošene resurse i više hrane na odlagalištima, a da ne spominjemo činjenicu da je dosta hrane moglo otići ljudima u nevolji. No postoje načini da brže potrošite hranu pa se ne morate baviti krivnjom ili pljesnivim posudama za jogurt. Zavirite u hladnjak i provjerite kako najbolje optimizirati prostor kako bi vam korištenje hrane bilo prioritet.

1. Držite ispred i u sredini

Ako vidite, veća je vjerojatnost da ćete ga upotrijebiti! Nedavno je jedan video na TikTok - u terapeuta KC Davisa pokazao jedinstven način organiziranja hladnjaka, s proizvodima na vratima hladnjaka i začinima u ladici za više prostora i jasniju vizualizaciju. Iako postoje neki razlozi zbog kojih određenu hranu držite u hladnijim ili toplijim dijelovima vašeg hladnjaka, nemojte osjećati pritisak da stvari stavljate onamo gdje bi “trebale”, ako to ne znači da će vam ta metoda pomoći da učinkovito koristite hranu. Optimizirajte hladnjak za sebe i držite stvari koje želite jesti (ili potrošiti) točno tamo gdje ćete ih vidjeti kad otvorite vrata.

2. Organizirajte po obroku

Manja je vjerojatnost da ćete baciti hranu ako za to napravite plan. Prije nego krenete u kupovinu, sjednite i isplanirajte obroke za nekoliko dana. Ne morate planirati cijeli tjedan; ostavite malo prostora za improvizirane večere ili duge dane gdje se počastite obrokom negdje vani. Kad to učinite, rasporedite hladnjak po obroku tako da se svi sastojci grupiraju i ne morate tražiti ono što vam treba.

image
Unsplash

3. Znajte što gdje pohraniti

Vaši će proizvodi imati bolji okus ako se pridržavate nekih općih pravila skladištenja. Neko voće i povrće najbolje je držati na pultu na sobnoj temperaturi, poput rajčice, breskvi, patlidžana i jabuka. Također bi moglo biti vrijedno držati brokulu i cvjetaču u zasebnoj ladici hladnjaka dalje od drugih proizvoda; etilen koji ispuštaju može uzrokovati da se drugo povrće brže pokvari. Uštedjet ćete dragocjen prostor u hladnjaku i uživat ćete u mirisnijem voću i povrću koje traje duže.

4. Olakšajte sebi

Čim se vratite kući iz trgovine ili tržnice, pripremite povrće i voće za upotrebu, a zatim ih spremite u prozirne posude kako biste mogli vidjeti što imate i zgrabite one prethodno narezane jagode ili krastavce za međuobrok.

image
Unsplash

5. Upoznajte svoje navike

Ako volite brzinske obroke, zadržite proizvode pogodne za to ispred svega tako da lako možete pronaći nešto zdravo i ukusno za brzo rješenje. Ako više volite praviti dugačka i složena jela, pripremiti sastojke za određeni dan u tjednu i čuvajte ih spremne kako biste uštedjeli vrijeme, a i dalje koristili to otmjeno povrće ili skupo voće koje ste kupili za taj opsežni recept. Znanje o tome kako ćete vjerojatno koristiti proizvode tijekom tjedna olakšava skladištenje i potrošnju.

6. Skupite slične stavke zajedno

Nitko ne želi trošiti dragocjeno vrijeme kopajući po hladnjaku kako bi pronašao miso umak ili grčki jogurt. Ako pomaže, pokušajte pohraniti slične predmete blizu jedan drugoga; držite umake i namaze u jednom odjeljku, kruh u drugom (ako kruh držite u hladnjaku), ostatke u drugom odjeljku, a mliječne proizvode poput mlijeka, jaja i jogurta u trećem prostoru. To je jednostavan način da zapamtite gdje se stvari nalaze kad vam zatrebaju i da ih brže iskoristite.

image
Unsplash

7. Držite ljekovito bilje svježim

Nemojte samo bacati bilje u ladicu i nadati se najboljem! Plastične vrećice i kutije iz trgovina nisu najbolji način za spremanje u hladnjak; preporučujemo čuvanje mekog bilja u čaši hladne vode, a tvrđeg bilja u vlažnom papirnatom ubrusu kako bi bilo najbolje. Stavite ih na policu umjesto u ladicu kako biste ih vidjeli (i koristili).

8. U nedoumici odlučite se za zamrzivač

Zamrzivač bi trebao biti vaš najbolji izbor ako ste zabrinuti oko trošenja hrane. Ako će se špinat pokvariti, zamrznite ga za smoothie. Niste sigurni da ćete ovaj tjedan doći do te mljevene piletine? Zamrznite je za kasnije kad budete imali više vremena; u budućnosti ćete uživati ​​u obroku i nećete morati brinuti o otpadu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. prosinac 2022 06:05