okidač za čišćenje

Isprobajte metodu grupiranja navika kako biste imali blistav dom bez previše truda

 ASIAVISION/GETTY IMAGES
Ako postoji sitan posao u kojem baš nište izvrsni i ne radite ga tako rado jednostavno ga pridružite jednoj od ustaljenih navika

Krajnji trik za čišćenje je mogućnost da više čistite bez da imate taj osjećaj, a jedan od načina da to postignete je grupiranje zadataka.

Ako postoji sitan posao u kojem baš nište izvrsni i ne radite ga tako rado, također vrlo rijetko pronađete motivaciju za njega jednostavno pridružite taj sitni posao jednoj od svojih već ustaljenih navika.

Što je "grupiranje navika"?

Stručnjak za navike i autor knjige „Atomske navike“ James Clear govori o konceptu nazvanom „grupiranje navika“ koji je u osnovi povezan s ovom idejom povezivanja navike koju želite imati s navikom koju već imate. Kada želimo izgraditi nove navike, možemo iskoristiti snagu onoga što on naziva znakovima navike ili okidačima.

image
CREATIVASTUDIO/GETTY IMAGES

Kako koristiti grupiranje navika u svakodnevnom čišćenju

Clear postavlja pet vrsta okidača: vrijeme, mjesto, prethodni događaj, emocionalno stanje i drugi ljudi. Vrijeme, mjesto i prethodni događaj posebno su sposobni za stvaranje novih navika čišćenja: svaki dan u određeno vrijeme, na određenom mjestu ili kada radite određenu stvar, postojećem dodajte još jedan dodatni zadatak. Povezujući određene akcije čišćenja s drugim stvarima koje uobičajeno radimo, ne moramo posebno odvojiti vrijeme za nešto poput ribanja toaleta, što, iskreno, radije ne bismo nikada planirati.

Evo nekoliko primjera da u svoje navike ugradite nove pomake kako biste imali osjetno čišću kuću i dosljednije uredili sve bez drastičnih promjena u vašem životu ili rutini.

image
IN4MAL/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

1. Prvi jutarnji posjet kupaonici

Clear predlaže da svako jutro u zahodsku školjku ulijete malo deterdženta i minimalno istrljate četkom. To nakon prvog jutarnjeg posjeta toaletu znači da svaki dan započinjete s čistim WC-om i rijetko će vam u budućnosti oduzimati više vremena za čišćenja.

2. Ispraznite sve kante za smeće koje se nalaze u domu

U onom trenutku, onoga dana kada odlučite isprazniti svoju kantu za smeće, pridružite tome zadatku pražnjenje i svih drugih kanti za smeće po kući, kao i ostalog otpada. Napravite mentalnu bilješku da želite isprazniti cijeli dom od smeća. Prakticirajte ovu naviku svaki tjedan tako da vam ona postane automatska.

3. Stavite rublje na pranje dok se kava kuha

Ponekad jako često zaboravimo staviti rublje na pranje i uslijed toga se nagomilaju hrpe odjeće koje onda trebamo danima prati, ta hrpa je neugodna i obično stvara stres. Ako vam se često događa da zaboravite napuniti perilicu rublja povežite tu naviku s kuhanjem jutarnje kave. Kada stavite kuhati kavu, dok ona prokuha vi u kupaonici ubacite rublje na pranje i zatim se vratite po svoju kavu, kao da se ništa nije dogodilo.

image
LUMENST/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

5. Uredite svoj stol prije nego što isključite lampu

Čišćenje stola često je zamaskirano sitnicama koje obavimo prije nego započnemo radni dan. No mnogim ljudima je teško jasno razmišljati kad su im radni prostori pretrpani. Promijeniti navike i stvorite novu tako da raščistite stol i obrišete prašinu prije nego ugasite lampu na stolu, odnosno računalo. To samo znači da ćete sljedeći radni dan samo sjesti za svoj stol i odmah moći nesmetano početi raditi.

image
ASIAVISION/GETTY IMAGES

6. Resetirajte dnevnu sobu kada ugasite televizor

Isključivanje televizora neka bude „prethodni događaj“ ili triger za brzo pospremanje dnevnog boravka. Podignite jastuke i rastresite ih te ih vratite na njihovo mjesto. Složite pokrivače i u kuhinju odnesite čaše i zdjele s grickalicama.

Nije svaki od ovih primjera izvediv u vašem svakodnevnom životu, ali sada vidite kako možete napraviti svoja vlastita pravila i zadatke koje ne volite raditi jednostavno zamaskirati s onima na koje ste već navikli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 00:37