Garantiran uspjeh

Isprobali smo hrpu savjeta za jednostavno čišćenje kuhinje i pronašli one koji 100 posto pale!

Znate li ikoga tko voli čistiti pećnicu ili hladnjak?

 /SHUTTERSTOCK
Upravo je čišćenje pećnice, hladnjaka i kuhinjskih ormarića većini najmrže kod redovnog čišćenja. No, uz naše trikove će i ovi zahtjevni zadaci proći bez imalo muke

Neki ne vole usisavati zbog žica i buke pa su se odlučili za robotski usisavač koji to radi umjesto njih. Drugi ne vole peglati zbog konstantnog stajanja i neispravljivih nabora na košuljama, ali tijekom peglanja vole pogledati omiljenu seriju ili pustiti mozak „na pašu“. Međutim, znate li ijednu osobu koja voli čistiti pećnicu ili hladnjak? Postoje neka mjesta u našim domovima koja svi po nekom neizrečenom pravilu izbjegavamo. I gotovo svima ta mjesta naginju blizu ili u kuhinji. Razlog je sasvim jasan. Kuhinja je centar nakupljenih masnoća, ostataka hrane koji se ponovo zagrijavaju pa hlade i tako u nedogled dok ne postanu sastavnim dijelom kuhinje. U trenutku kada od tih ignoriranih nakupina ne možemo isprazniti sudoper, tanjur u mikrovalnoj se više ne okreće, jelo iz pećnice miriše drugačije nego što bi trebalo ili se iz hladnjaka šire prilično ružni mirisi, tek tada nam postaje jasno da moramo odmah reagirati.

Savjeti, trikovi, studije, testovi kako riješiti sve probleme u kuhinji, internet ih je prepun. Zato smo pregledali hrpu stranica s naslovima od pet do 50 brzih rješenja i isprobali ih. Donosimo deset za koje smo 100 posto sigurni da funkcioniraju:

1. Octom protiv kamenca

Od alternative za omekšivač do najisplativijeg borca protiv kamenca - ocat nas spašava u brojnim situacijama, a evo i trika kako ga primijeniti na slavini u kuhinji. Kako zadržati slavinu u octu tijekom cijele noći? Sve što vam treba je jedna vrećica za zamrzavanje i gumica. Natočite bar tri decilitra alkoholnog octa u vrećicu, umočite slavinu u ocat i vrećicu stisnite oko nje te gumicom pričvrstite vrećicu. Umjesto gumice, dobro će poslužiti i razne vezice.

image

Steameri mogu poslužiti za toliko toga, ne samo glačanje odjeće

SHUTTERSTOCK

2. Okomito glačalo za kuhinju

Ako ste kojim slučajem među onima koji su prešli na okomito glačanje i doma imate jedan od revolucionarnih steamera, ne bojte se poslužiti njime i u kuhinji. Steameri su nenadani spas za sve masne površine. Zagrijte ga i primijenite baš kao što biste i s vlastitom odjećom. Čim prijeđete površinu steamerom, papirnatim ručnikom, krpom ili čak samo starim novinama pokupite svu masnoću.

3. Vatenom lopticom protiv smrada

Na dno kante za smeće ili u ormarić u kojemu je držite stavite vatenu lopticu natopljenu u svoje omiljeno esencijalno ulje. Naš je prijedlog da bude ulje metvice, taj je izbor nepogrešiv. Kako bi vam dulje potrajala, nemojte se zabuniti i staviti je u vreću za smeće.

4. Postavite timer za svako čišćenje

Nevjerojatno je lako zaboraviti na vrijeme i prelaziti s jednog dijela kuhinje na drugi dio koji trebate očistiti. Krenete isprazniti perilicu pa shvatite da vam police nisu dobro raspoređene. Krenete ih preslagivati pa nađete moljce. Sada morate sve iznijeti kako biste pregledali otvorena pakiranja. Shvatite da hrane koja više nije dobra ima i u hladnjaku. Hladnjak se krenuo lediti. Ups, otišao vam je cijeli dan, a vi se niste makli iz jedne prostorije. Čim pražnjenje perilice nije samo pražnjenje perilice, stavite timer.

5. Čist hladnjak za manje od 30 minuta

Upravo su hladnjaci jedna od već navedenih klopki s kojom krenete sasvim nevino i završite sljedeći dan. Zato se pridržavajte ova tri pravila kako bi proces bio čim kraći: prvou potpunosti ispraznite hladnjak. Zatim za pranje unutrašnjosti koristite isključivo kombinaciju mlake vode, limunovog soka i malo alkoholnog octa. Deterdžente i sapune koristite za vanjske površine. U slučaju da loše isperete unutarnje površine, ne želite da vam se kemikalije zadrže unutra zajedno s hranom. Tek kada ste oprali cijeli hladnjak, sjednite i sortirajte hranu. Već ćete biti toliko iscrpljeni i spremni za prijeći na nešto drugo da ćete biti daleko kritičniji prema bakinom ukiseljenom povrću i novim okusima pašteta koje niste otvorili već dvije godine (najvjerojatnije nikada ni nećete).

image

Svaki je hladnjak pun staklenki i konzervi koje nikada nećemo otvoriti

SHUTTERSTOCK

Kako biste ovakve avanture sveli na minimum, važno je redovito održavanje hladnjaka i investiranje u što bolju tehnologiju kada kupujete novi. Naime, oni koji vam mogu garantirati optimalnu temperaturu, bez obzira na učestalost otvaranja hladnjaka, te bez potrebe da vi intervenirate u jačinu hlađenja, ujedno garantiraju sigurnost namirnica, ali i higijenu cijelog hladnjaka. Nova generacija Gorenje Simplicity hladnjaka primjenjuje AdaptTech funkciju koja vam omogućuje upravu tu razinu bezbrižnosti. AdaptTech stalno prati i analizira način na koji koristite hladnjak te sukladno tome upravlja hlađenjem kako bi osigurao ujednačenu temperaturu.

6. Brašno za nehrđajući čelik

Nalazi li se u vašoj kuhinji element od nehrđajućeg čelika, najefikasniji način da mu povratite sjaj upravo je oštro brašno. Operite površinu, osušite je, prekrijte ju brašnom i krenite polirati. Rezultate ćete primijetiti vrlo brzo, ali važno je, naravno, da površinu potom jako dobro isperete.

image

Simplicity pećnica s AquaClean funkcijom

NIK JARH AV STUDIO

7. Pećnica – mjesto vječnog izbjegavanja

Pećnica je vjerojatno prvo što vam padne na pamet kada je riječ o tolikom mrskom čišćenju. Skloni smo izbjegavati je u širokom luku i govoriti sami sebi da kod ovog čišćenja jednostavno nemamo vremena za nju, a tako samo još više upržimo sve nečistoće ne bi li nam jednog dana bilo toliko teško očistiti ju da naprosto kupimo novu. Stanite na vrijeme, čišćenje pećnice je lakše nego što mislite, u vatrostalnoj zdjelici pomiješajte šalicu sode bikarbone s pola šalice vode i dvije žlice alkoholnog octa. Dobro izmješajte da nastane pasta te je pola iskoristite kako biste prešli preko tvrdokornih mrlja u unutrašnjosti pećnice. Potom zdjelicu s ostatkom smjese stavite na policu u sredini i upalite je na 100 stupnjeva Celzijevih na 45 minuta. Nakon što se malo ohladi, pobrišite svu masnoću iz pećnice.

Još jednostavniji način čišćenja pećnice je pustiti je da se sama očisti. Zato je i više nego isplativo investirati u noviju generaciju pećnica koje su kreirane s idejom da ih korisnik nikada ne treba sam četkati, ispirati ili slično. Nove Gorenje Simplicity pećnice dolaze s AquaClean funkcijom za čistu pećnicu bez vašeg truda. Nakon svakog pečenja možete ostaviti pećnicu još 30 minuta na AquaClean programu. Na kraju je dovoljno obrisati je spužvicom ili ručnikom kao da brišete bilo koju drugu kuhinjsku površinu.

image

Soda bikarbona i limun rješenje su za gotovo sve probleme u kuhinji

SHUTTERSTOCK

8. Limun i sol za čiste odvode

Jedna šalica sode bikarbone i jedna šalica limunova soka dovoljne su u borbi protiv smrada u odvodu sudopera. Maknite sve iz sudopera, isperite ga toplom vodom i pustite vodu da prođe kroz odvod. Zatim uspite cijelu šalicu sode bikarbone u odvod, a potom i šalicu limunovog soka. Pričekajte dok ne dođe do reakcije i primijetite mjehuriće. Pustite nekoliko minuta da ova magična kombinacija odradi svoje. Zatim još jednom isperite toplom vodom i uživajte u čistoći.

image

Prije bilo kakvog drugog čišćenja, prvo zagrijte limunov sok u mikrovalnoj pećnici

SHUTTERSTOCK

9. Limun može i u mikrovalnu pećnicu

Jedina stvar gotovo jednako omražena za pranje kao pećnica je mikrovalna pećnica. Stvari se zagrijavaju, jednako štrcaju, nekada se i prolijevaju, sve se zadržava na stijenkama i onda ponovo zagrijava, zapeče i tako u nedogled. Rješenje je jednostavno, u malu zdjelicu stavite jedan do dva decilitra vode. U nju iscjedite jedan limun, a preostale polovice limuna također ubacite u miks. Stavite je u pećnicu, zatvorite i započnite program na najvišoj temperaturi od 3 minute. Kada završi, pričekajte bar pet minuta da para odradi svoje, a zatim prebrišite cijelu mikrovalnu.

10. Uljem protiv skorene masnoće

Iako na prvu ne zvuči kao odlična ideja, iza čišćenja masnoće biljnim uljem stoji čista kemija. Masti se ne razgrađuju u vodi, no u ulju da. Biljnim uljem gotovo možete razrijediti tvrodokorne nakupine na napama i okolnim površinama u kuhinji i samo ih trebate dobro prebrisati. Osim maslinovog ili suncokretovog ulja, možete se poslužiti i s par kapljica esencijalnih ulja za svijeće.

image

Simplicity napa s AdaptLight funkcijom

NIK JARH AV STUDIO

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Gorenjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 17:23