Istražili smo ponudu i potražnju u gradu pod Marjanom

Predgrađe Splita popularno za život, odmor i poslovanje

Gotovo paralelno s porastom žive u termometru, dolaskom turističke sezone u čitavoj Hrvatskoj poraste optimizam. Velik broj turista svakako pozitivno djeluje i na tržište nekretnina, budući da se upravo uoči i tijekom turističke sezone bilježi porast potražnje za nekretninama, naročito na moru.

Pritom ne mislimo samo na turistički smještaj, jer vlastite nekretnine za odmor traže domaći ljudi, ali i stranci, koji spajaju ugodno s korisnim te tijekom godišnjih odmora gledaju apartmane, stanove, kuće i vile koje bi mogli ili željeli kupiti te već ovo ljeto, ili sljedeće, provesti odmor u vlastitoj ljetnoj oazi. Naravno, dio njih je tu investiciju prepoznao i kao dobar potencijal za zaradu pa u periodu kada oni ne borave u nekretninama, iznajmljuju u turističke svrhe. Izraženo je to u i Splitu, koji je nedavno proglašen ‘najboljim hrvatskim gradom za život i poslovanje\’.

Lokacija – glavni kriterij

Kakva je ponuda splitskih nekretnina, što se traži i kako se kreću cijene, razgovaramo s Josipom Negodićem, posrednikom iz agencije za Nekretnine Kastel. Prije svega, spomenut ćemo kako su, prema podacima portala za nekretnine i turizam Crozilla.com, cijene stanova u gradu pod Marjanom tijekom srpnja porasle za 2,1 posto, pa je prosječna tražena cijena iznosila 2213 eura po kvadratu.

Tražene cijene stanova porasle su za čak 200 eura po kvadratu u odnosu na lanjski studeni

Poigramo li se sa statistikom, odnosno znamo li da se u siječnju ove godine za kvadrat stana u Splitu u prosjeku tražilo 2124 eura po kvadratu, ispada kako je od početka godine cijena porasla za 100 eura! Promatramo li ranije statistike, ispada kako tražene cijene u Splitu konstantno rastu još od studenoga 2014., kada se tražilo 2007 eura, što znači da su danas splitski stanovi skuplji za nešto više od 200 eura po kvadratu!

Valja naglasiti kako je riječ o traženim cijenama, a iskustva s terena prenosi nam Josip Negodić, koji pak ističe kako se splitsko tržište nekretnina u zadnje vrijeme stabiliziralo te nema prevelikih oscilacija u cijenama. – Rekao bih da su se isprofilirale kvalitetnije nekretnine koje su zadržale svoju cijenu, dok su one manje kvalitetne ipak izgubile na vrijednosti u odnosu na prije. Kad govorimo o kvaliteti nekretnine tu prvenstveno mislimo na lokaciju, ali i na građevinsko-arhitektonska rješenja – kaže i dodaje kako su analogno tome najpopularniji kvartovi Centar, Meje, Bačvice, Firule te zadnjih godina Trstenik i Žnjan.

Vrijednost za novac

– Činjenica da Split zadnjih godina doživljava pravu turističku renesansu uvelike uvjetuje i trendove na tržištu nekretnina. Naime, sve je više lokalnih kupaca koji kupuju nekretninu u Splitu kao investiciju koju će komercijalizirati kroz turizam za ljetnih mjeseci, bilo da se radi o kući, stanu ili poslovnom prostoru. Također, povećan je i broj stranaca koji kupuju nekretninu u Splitu iz istog razloga, ali i želeći imati nekretninu na moru kako bi tu provodili svoje slobodno vrijeme s obitelji i prijateljima – potvrđuje nam Negodić i dodaje da, kada govorimo o ovome segmentu kupaca, radi se uglavnom o nekretninama u centru grada ili u blizini mora. Kriteriji kupaca kod kupnje nekretnina u Splitu su različiti od slučaja do slučaja, ali sve ih se ipak može svesti pod isti nazivnik, a to je “vrijednost za novac”.

Izvan gradske gužve

– Kod kupaca koji kupuju nekretninu za stanovanje najvažniji kriterij je kvaliteta stanovanja u nekretnini koju kupuju: lokacija, kvaliteta gradnje, izgled, pogled, parking, blizina sadržaja… dok je kupcima koji nekretninu kupuju kao investiciju glavni kriterij rok povrata novca koji su investirali – kaže i dodaje kako je zadnjih godina jako izražena potražnja kupaca za nekretninama u predgrađu Splita. Obitelji kojima to financijske prilike dozvoljavaju jako su zainteresirane za kupnju obiteljskih kuća izvan Splita, pa je posebno velika potražnja za obiteljskom kućama uz more.

Shodno tome, popularne lokacije su Stobreć, Strožanac, Podstrana… – One omogućavaju jako kvalitetan život izvan gradske gužve, a opet udaljene su svega par kilometara od Splita. Također, veća je potražnja i za stanovima, uglavnom u novogradnji, u prigradskim naseljima kako zbog manje cijene tako i zbog mirnijeg ambijenta – kaže Negodić i dodaje da je Split smješten na poluotoku pa je njegovo širenje ograničeno prostorom, zbog čega je broj novogradnji zadnjih godina relativno nizak. Stoga ne čudi činjenica da novogradnje investitora koji vode računa o kvaliteti gradnje lako nalaze kupca, čak i po cijeni znatno većoj od prosječne za tu lokaciju i to u fazi same izgradnje.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 07:30