Kakve su nekretnine poželjne?

Istražili smo tržište nekretnina na otoku Krku i crikveničkoj rivijeri

Ovo su najpoželjnije nekretnine!

Od apartmana u novogradnji ili već korištenih, preko kamenih ruševina za adaptaciju ili već renoviranih autohtonih kuća do onih luksuznih u novogradnji. Ponuda nekretnina na području Kvarnera zaista je šarolika, no to ne znači da su sve spomenute nekretnine zanimljive potencijalnim kupcima i da čine većinu transakcija. Što se sve nudi, što traži, a što se prodaje, razgovaramo s Matejom Bogdanić iz agencije za nekretnine Euro Immobilien, koja svojom ponudom pokriva područje otoka Krka i Crikveničke rivijere.
– U ponudi su svakako najbrojniji apartmani, što u novogradnji, što apartmani koji su nešto stariji i prodaju se iz ‘druge’ ili ‘treće’ ruke. U zadnje se vrijeme povećala i ponuda kamenih kuća – starijih kamenih kuća za adaptaciju, ali i luksuznih kuća u novogradnji, koje su građene i opremljene prema najnovijim trendovima, za kupce visoke platežne moći. Stanje nekretnina vrlo je različito, a općenito bih rekla da su cijene nekretnina na dobroj lokaciji i s potencijalom u porastu, a kod onih klasičnijih, koje nemaju neku specifičnost, u padu, a one se i dulje prodaju – kaže Mateja Bogdanić i dodaje da je trenutno najisplativije kupiti nekretninu koja ima dobar odnos kvalitete i cijene.

Najtraženiji su apartmani u novogradnji jer imaju najniže troškove uređenja i održavanja

Presudan kriterij

– Kada kažem kvaliteta, prvenstveno mislim na kvalitetu lokacije koja je kod nekretnina na moru najrelevantniji parametar za određivanje vrijednosti. Ako je kupac dobro odabrao lokaciju i još k tome postigao dobru cijenu, sigurno je da će mu se ta kupljena isplatiti, bez obzira na to je li kupio apartman u novogradnji, kuću za adaptaciju ili neku drugu vrstu nekretnine. Ipak, najviše se kupuju apartmani u novogradnji. Razlog je vrlo jednostavan – riječ je o nekretnini za odmor koja iziskuje najmanje dodatnih ulaganja i vremena potrebnog za uređenje, a ima i najniže troškove održavanja – kaže. Međutim, ističe da je danas teško prodati nekretninu koja nije barem po nečemu specifična.

– Prosječno jednostavno ne prolazi. Nekretnina mora biti posebna barem po nekoj karakteristici, bilo da je to lokacija, arhitektura, kvaliteta i opremljenost, posebno lijep pogled na more, dobra mikrolokacija ili, ako je riječ o starijem objektu, potencijalu… To je nekretnina koja kupca ne ostavlja ravnodušnim, ona koja ima ‘ono nešto’. Ponekad je to više od navedenih parametara u jednoj nekretnini, a ponekad samo jedan, ali on je često presudan kod odabira kupaca – kaže i potvrđuje primjerima. Ako je riječ o kući iz 60-ih godina prošlog stoljeća, koja je loše projektirana i izvedena te građena lošijim materijalima, nije održavana i u naravi loše izgleda, ali se nalazi na top-lokaciji u prvom redu do mora, ona ima izuzetnu vrijednost i za takve nekretnine uvijek postoji velika potražnja. Također, velik je trend kupnja starih, autohtonih kuća ili ruševina i njihova obnova za vlastiti odmor, ali vrlo često i kao investicija, odnosno za iznajmljivanje ili prodaju nakon obnove.

Kuće, apartmani i vile koji se po nečemu ističu brže nalaze kupca iako imaju puno veću vrijednost

Pažnja investitora

Ističe i apartmansku vilu u Malinskoj, sagrađenu na prestižnoj lokaciji s otvorenim pogledom na more, 250 metara od plaže. Ona je specifična po jako puno parametara – riječ je o izuzetno posebnoj arhitekturi koja dominira lokacijom i koja tehnički i infrastrukturno pruža sav komfor modernog stanovanja.
O tome koliki je interes za takvim vrstama nekretnina govori činjenica da su još prije početka gradnje u toj vili prodana dva od ukupno četiri apartmana. Kao zadnji primjer spominje kamenu vilu na dijelu Krka koji se naziva Šotovento. To je prostrana obiteljska vila s bazenom i predivnim pogledom na more. Osim toga, nalazi se na lijepoj, mirnoj mikrolokaciji.
– Nekretnine specifične po nekom parametru brže nalaze kupca, bez obzira na to što im je prodajna cijena u pravilu puno viša. Njih je manje od onih ‘prosječnih’ nekretnina. Razlog je to što se one vrlo brzo prodaju nakon što dođu na tržište. Prodavatelji, posebno investitori koji grade na području otoka Krka i Crikveničke rivijere u posljednje su vrijeme prepoznali da se danas traže nekretnine koje su “nešto posebno” pa više pažnje pridaju odabiru lokacije, kvaliteti izvođenja objekta, kao i opremljenosti koja zadovoljava današnjeg kupca – kaže Mateja Bogdanić i dodaje da je, nažalost, prosječnih nekretnina puno više u ponudi, a pritom misli na apartmanske zgrade građene na loše odabranim lokacijama, standardne ili loše kvalitete.
– Ne može se reći da se takve nekrenine ne prodaju, međutim to se događa u trenutku kad im se drastično snizi cijena – ističe.

Među kupcima prednjače oni iz inozemstva, a biraju Hrvatsku zbog prirodnih ljepota i blizine

Za odmor ili najam

Što se tiče kupaca, naglašava da svaki pojedini ima svoje individualne želje, a puno je više onih koji traže nekretninu za vlastiti odmor te eventualno za iznajmljivanje turistima. Ima i onih koji traže nekretninu za stanovanje, u manjem broju domicilno stanovništvo, a nešto više dobrostojeći umirovljenici iz inozemstva ili unutrašnjosti Hrvatske koji nakon radnog vijeka žele živjeti na moru. Općenito govoreći, više je kupaca iz inozemstva, a među njima najviše Slovenaca, Austrijanaca, Nijemaca i Talijana.
– Često su to ljudi koji već godinama ljetuju na Jadranu, a osim prirodnih ljepota biraju Hrvatsku i zbog prometne dostupnosti i blizine, što im otvara mogućnost korištenja nekretnine ne samo tijekom godišnjih odmora nego i tijekom vikenda, blagdana, praznika… – zaključuje.

U nastavku pogledajte tri tipa nekretnina kakve su nekretnine tražene na otoku Krku.

Foto: Shutterstock, arhiva Cropix i Euro Immobilien

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 00:26