višestruka korist

Izbjeljuje ručnike i zavjese, čisti WC, odčepljuje odvode i uklanja masnoću iz kuhinje: Ovaj sastojak čini čuda u domu

 /SHUTTERSTOCK

Bijeli sintetički materijali, kao i pamuk, osjetljivi su na kuhanje, sunce, prašinu ili pušenje u kući pa s vremenom postanu sivi.

Sigurno ste isprobali mnogo načina da svojim zavjesama vratite bjelinu. No sunčevo zračenje, kuhanje ili eventualno pušenje u kući faktori su koji utječu na to da tkanina postane siva, a standardni deterdženti ne pomažu. Postoji jednostavan trik uz koji će vaše zavjese ponovno zablistati u snježnobijeloj boji.

Dovoljan vam je samo ocat i to alkoholni.

U mašinu zajedno s zavjesama, u bubanj, stavite pola čaše bijelog alkoholnog octa, a povrh toga standardni deterdžent koji koristite. Izaći će potpuno bijeli. Na isti način možete izbijeliti sive ručnike, posteljinu ili stolnjake. Ne brinite zbog mirisa, on će tijekom pranja potpuno nestati, piše Good Housekeeping. Osim toga, ocat je i prirodni omekšivač koji će vaše rublje učiniti još mekšim.

image
/SHUTTERSTOCK

Evo još 14 sjajnih trikova s ​​octom koji će vam olakšati život, piše Krstarica.

1. Dezinficira savršeno dječje bočice i uklanja kamenac. Dječje bočice možete prati u toploj vodi pomiješanoj s malo octa, a zatim isprati u vrućoj vodi. To će biti dovoljno za njihovu dezinfekciju. Kad ih kuhate, pogotovo ako živite u području s tvrdom vodom, u vodu svakako dodajte ocat. Boce će biti sjajne i čiste, a neće biti kamenca. Zatim ponovno isperite.

2. Prije bojanja zidova, vrata, zidove i namještaj prebrišite krpom namočenom u malo octa. To će pomoći u uklanjanju ostataka stare boje, ali i lakšem čišćenju namještaja nakon bojanja.

3. Osvježite i odčepite odvod tako da ulijete šalicu sode bikarbone u odvod i potom dodate šalicu octa. Pustite da se zapjeni i ulijte dvije čaše vruće vode.

image
/SHUTTERSTOCK

4. Uklanja ptičji izmet. Mjesto umrljano ptičjim izmetom poprskajte octom, ostavite minutu i samo obrišite.

5. Malo octa u marinadi omekšat će i najtvrđe komade mesa.

image
/SHUTTERSTOCK

6. Namočite vatu u mješavinu octa i vode i utrljajte na upaljena mjesta na licu. Vrlo brzo ćete vidjeti rezultate, a crvenilo će se bitno smanjiti.

7. U vodu u kojoj kupate bebu dodajte par žličica octa. To će smiriti crvenilo na bebinoj guzi.

8. Ocat će ukloniti i najgore mrlje na staklima.

9. Četkice za zube stavite u ocat na par sati i dobro isperite pod toplom vodom. To će ih očistiti i dezinficirati.

10. Miris češnjaka, ribe ili mesa možete ukloniti tako da operete ruke sapunom i vodom, zatim isperete s malo octa i na kraju isperete mlakom vodom.

11. Poprskajte ocat na ljepljivu naljepnicu i odlijepite je prstom. Tako ćete ukloniti dosadnu etiketu.

12. U čašu stavite 1/4 octa i 3/4 vode. Uključite na jaku vatru pet minuta i zatim samo obrišite krpom. Čista mikrovalna pećnica zagarantirana!

13. Dodajte ocat u školjku, pustite da odstoji pet minuta i očistite WC četkom. Najbolji način da očistite WC školjku.

image
/SHUTTERSTOCK

14. Namočite uloške u ocat i toplu vodu na par sati. Ostaviti da se osuši. Smrdljive tenisice na ovaj način više neće biti smrdljive.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 11:44