MAJSTOR SAVJETUJE

Izgrebali ste porculanske pločice? Nanesite ovo sredstvo (koje sigurno imate kod kuće) i riješili ste problem

 /SHUTTERSTOCK

Porculan je posebno prekrasan dodatak svakom domu, posebno na podu. Međutim, iako je ovaj materijal otporan, još uvijek ga možete ogrebati ili oštetiti. Ne brinite; možete popraviti manju štetu sve dok pri ruci imate pravi savjet.

Korak 1 - Očistite svoje podne pločice

Ponekad ogrebotine mogu izgledati poput prljavštine pa ponekad dobro čišćenje pločica može smanjiti izgled oštećenja. Međutim, prije nego što isprobate ovu opciju, prijeđite prstom preko predmetnih oznaka. Ako osjetite udubljenje, preskočite ovaj korak; to bi moglo dodatno oštetiti pločicu.

Korak 2 - Nanesite pastu za zube

Ako je ogrebotina preduboka, lijek se nalazi u vašem kuponskom ormariću. Obična pasta za zube može pomoći prikrivanju ogrebotina na porculanskim podnim pločicama. Kako bi ova metoda djelovala, pasta za zube mora biti prava pasta, a ne gel, i treba biti bijela.

Prvo očistite područje vlažnom krpom. Zatim utrljajte malu količinu paste za zube preko ogrebotine kružnim pokretima. Pustite da tvar popuni ogrebotinu, a zatim je ostavite da se potpuno osuši. Možete izbrusiti pastu za zube nakon što se osuši kako bi odgovarala ostatku područja.

Korak 3 - Komplet za popravak

Neke ogrebotine možete lako popraviti s kitom za popravak koji je posebno dizajniran za ovu svrhu. Možete ga pronaći u većini trgovina za opremanje doma ili na internetu. Dostupni su i u različitim bojama, tako da ih možete uskladiti s većinom završnih obrada. Većina kompleta će uključivati brusni papir za brušenje dijela popravka, mješavinu katalizatora koja se miješa i nanosi nožem i glazuru za pokrivanje područja nakon završetka popravka. Koristite ovo na izgrebanoj pločici u skladu s uputama i trebalo bi riješiti problem.

Korak 4 - Zamijenite podne pločice

Možete naići na ogrebotine koje ne možete lako prekriti. Ako je to slučaj, možete u potpunosti zamijeniti pločicu. Nadamo se da ste kupili dodatnu pločicu. Ako niste i ako vaša podna pločica ima uobičajeni uzorak ili je jednobojna pronalaženje nove možda neće biti teško. Budući da se porculanske pločice izrađuju u serijama, možete primijetiti male razlike u boji između pojedinačnih komada.

Ako trebate zamijeniti pločicu na vidljivom području (kao što je središte poda), možda ćete htjeti ukloniti pločicu iz kuta ili drugog područja i tom pločicom zamijeniti izgrebanu. Umjesto toga možete postaviti novu pločicu (s malom varijacijom boje) na neupadljivo područje.

Započnite s uklanjanjem fuge oko oštećene pločice. To će vam omogućiti da gurnete nož ispod ruba kako biste mogli odvojiti pločicu od poda. Kada ju konačno podignete s mjesta, uzmite nož za kit i sastružite sve komadiće koji su ostali. To će ostaviti prazan prostor za postavljanje nove pločice.

Namažite malo sredstvo za prijanjanje na stražnju stranu zamjenske pločice i postavite je na mjesto. Dajte mu dovoljno vremena da se osuši, a zatim završite dodavanjem žbuke u fuge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 15:59