DALJE OD RADIJATORA

Izluđuje vas sušenje odjeće tijekom zime? Evo kako ubrzati proces i spriječiti stvaranje vlage i plijesni

 /SHUTTERSTOCK

Hladni i vlažni, zimski mjeseci mogu pretvoriti sušenje odjeće u pravu gnjavažu, naročito ako u domu nemate sušilicu. Ljeti je to puno jednostavnije: mokra odjeća može se objesiti vani na svježem zraku.

Tijekom zime, rijetko kome će pasti na pamet sušiti odjeću vani ako su temperature blizu nule, ako pada kiša ili snijeg... Jedina opcija za mnoge je sušenje u zatvorenom, a to traje znatno duže nego sušenje tijekom ljeta. Štoviše, odjeća koja danima ostaje vlažna može razviti neugodne mirise, a ako se nedovoljno posušena posloži u garderobne ormare može se razviti i plijesan. Mnogi stoga mokru robu stavljaju na radijator, ali je to je velika pogreška! Naime, mnogi domovi imaju problema s vlagom, a jedno je istraživanje pokazalo kako upravo sušenje rublja u zatvorenom tijekom zime povećava razinu vlage u domu za 30 posto! A velik udio vlage predstavlja plodno tlo za grinje i povećanu koncentraciju plijesni, zbog koje ukućani mogu razviti bronhitis, alergije i slične respiratorne probleme.

Rješenje za brže sušenje bez neugodnih mirisa krije se u pronalaženju najboljeg načina za sušenje odjeće. Počnite od količine robe koju stavljate u perillicu rublja. Ako ju prepunite, roba će se zgnječiti zbog čega će na kraju ciklusa pranja biti i dalje vlažna pa će joj trebati i više vremana da se osuši. Dakle, dobro centrifugirajte rublje i dodatno ga protresite kad ga izvlačite iz perilice kako biste izvukli višak vode i vlage. Svakako provjerite etikete za održavanje rublja prije nego što ga centrifugirate, jer će neka odjeća biti previše osjetljiva. Kad je to moguće, upotrijebite najbrži ciklus centrifuge kako biste se riješili viška vode iz rublja.

Opranu odjeću ne ostavljajte u perilici, košari za rublje ili lavoru jer će s vremenom početi zaudarati na plijesan. Ako vam nedostaje prostora za vješanje, stvorite ga jednostavnom upotrebom karniša. Postavite ju na vrh zavjese za tuš-kabinu ili kadu i odmah ćete dobiti skriveno unutarnje mjesto za sušenje! Zatim objesite svoju mokru odjeću na plastične vješalice.

Kada sušite odjeću u zatvorenom prostoru, pokušajte staviti rublje blizu otvorenog prozora ili negdje gdje je dobar protok zraka. Izbjegavajte stavljati odjeću jednu na drugu jer to može odgoditi proces sušenja. Umjesto toga, ravnomjerno raširite odjeću najmanje jedan centimetar jednu od druge i okrenite je nakon nekoliko sati kako bi se ravnomjerno osušila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 09:03