Izradi mini plastenik u svojoj sobi i uzgoji klice

Zelene priče jednog vrtlara

Ljudi u drevnoj Kini poznavali su klice prije 5000 godina, a spominjale su se i u biblijskoj Knjizi o Danijelu. Iznimne su hranjive vrijednosti i neprocjenjiv izvor vitamina, minerala i vlakana. Nisam siguran je li riječ o strahu od nečeg “novog” ili tome što ih povezuju s alternativom, ali moram primijetiti da unatoč tome što se u posljednje vrijeme puno piše o klicama, postoji određena odbojnost prema njima. Ako se pak ne bojite avanturističkog putovanja u nove okuse i želite nevjerojatnu namirnicu koju su liječnici nekad davno prepisivali za liječenje bolesti, savjetujem da se informirate i uvrstite klice u svoj jelovnik. Važno je informirati se da biste doznali više o upotrebi pojedine vrste klica.

Potreban materijal: prozirna plastična kutija s poklopcem (koristi se u slastičarnicama za kolače, a može se kupiti i u velikim prodavaonicama hrane), manja plastična posuda (možete koristiti kutiju u kojoj ste kupili povrće ili meso, važno je da stane u kutiju s poklopcem koju ćete potom moći zatvoriti), skalpel, škare, daska za rezanje, mrežica ili gaza, pištolj s plastikom za lijepljenje i sjemenke.

1 Izrežite dno posude

Uzmite manju kutiju, stavite je na dasku za rezanje pa skalpelom izrežite dno posude.

2 Stavite mrežicu preko dna posude

Nakon toga stavite mrežicu preko dna posude i izrežite je škarama tako da prekrije dno. Koristio sam mrežicu za komarce koju možete nabaviti u vrtnom centru, a važno je da je gusta da vam sitnije sjemenke ne bi propadale kroz nju. Izrezana mrežica mora prelaziti preko rubova dna kako biste je mogli u sljedećoj fazi zalijepiti na poleđinu izrezanog dna. Mrežicu ćete najlakše zalijepiti tkz. glue-gunom (“pištoljem” u koji se stavljaju plastične patrone, a možete ga kupiti u gotovo svakoj papirnici).

3 Isperite sjemenke

Nakon toga posipajte željene sjemenke po mrežici i isperite pod mlakom vodom. Posudicu sa sjemenkama položite u posudu s poklopcem, zatvorite i stavite na svijetlo mjesto u sobi ili u kuhinji. Sjemenke treba nekoliko puta na dan ispirati i to na način da uklonimo višak vode (da korijenčići ne bi počeli trunuti), a da pri tome ne ozlijedimo mlade klice koje su iznimno nježne. Iz tog razloga smo napravili posudu poput sita koje vadite iz klijališta (posude s poklopcem) i nježno uronite u posudicu s vodom te na taj način ispirete. Posuda s poklopcem služi za održavanje mikroklime s velikom količinom vlažnosti koja će ubrzati rast i razvoj klica.

4 Savjet plus

Postoje klice koje se koriste izravno i one koje se moraju termički obraditi prije uporabe. Ako koristite posude u kojima ste kupili povrće ili meso, važno ih je temeljito očistiti i oprati, pa čak i dezinficirati, posebno ako uzgajate klice za izravnu upotrebu (bez kuhanja). Treba kupiti ekološko sjeme koje nije tretirano kemikalijama (dostupno u nekoj od prodavaonica zdrave hrane). Nemojte lijepiti mrežicu da otrovi iz ljepila ne bi dospjeli na klice. Ako vam se svide klice, pokušajte nabaviti staklene kutije koje su nešto skuplje, ali i bolje za ekološki uzgoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 03:59