Izradite prirodne mirisne štapiće

Mirisni štapići za pročišćenje

Smudge sticks zapravo su čvrsto svezani pušleki aromatičnog bilja koji se, nakon što se dobro osuše, zapale i puste da lagano izgaraju. Topli mjeseci pravo su vrijeme za berbu samoniklog ljekovitog aromatičnog bilja koje raste pod užarenim suncem naše obale i otoka. Osim za kućnu apoteku, biljke se mogu upotrijebiti i za izradu originalnog morskog suvenira kao što su prirodni mirisni štapići, odnosno smudge sticks, čije se blagotvorno djelovanje koristi u oplemenjivanju i čišćenju zraka u zatvorenim prostorima. Korištenje mirisnih štapića u pročišćavanju prostora tehnika je proizašla iz ceremonija i rituala indijanskih plemena. Originalni štapići najčešće se rade od kadulje, divljeg pelina i cedra, no jednako se mogu koristiti domaće biljke poput lavande, ružmarina, timijana ili matičnjaka.

Potreban materijal: škare, pamučni konac, biljke

1 Aranžirajte biljke

Biljke koje ste namijenili za izradu štapića berite za vrijeme suhog i sunčanog dana u prijepodnevnim satima. Sve biljke u pušleku aranžiraju se tako da budu podjednake veličine.

2 Sadržaj čvrsto stegnite vezicom

Tajna izrade kvalitetnih smudge sticks koji će ravnomjerno i dugotrajno gorjeti je u tome da se pušlek cijelom dužinom čvrsto, ali zaista čvrsto stegne vezicom. To je važno da ne bi prilikom sagorijevanja došlo do ispadanja pojedinih dijelova ili kompletnog raspadanja svežnja.

3 Ukrasite štapić

Donji dio štapića koji se drži rukom može se omotati vezicom u boji te ukrasiti raznim dodacima kao što su pera, s obzirom na to da taj dio neće gorjeti.

4 Gotove štapiće dobro osušite

Gotovi mirisni štapići stavljaju se na suho, mračno i prozračno mjesto da se dobro osuše. Prilikom korištenja vrh štapića za pročišćavanje se zapali uz pomoć plamena svijeće te zatim nježno ljulja u zraku dok vrh ne počne tinjati. Kako bi se izbjeglo da zapaljeni dijelovi padnu na pod, svežanj se drži u posudi.

5 Finalna slika

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 18:43