Pretvorite pranje ruku u užitak

Izradite sami ove predivne mramorne sapune

Sapun kao osnovno sredstvo za pranje ruku koje svi koristimo više puta dnevno jedna je od kućanskih potrepština koje najčešće kupujemo usput i bez prevelikog razmišljanja. Svima nam se barem jednom dogodilo da odsutno operemo ruke zaokupljeni svojim mislima, a njegov fin miris i učinak na naše ruke primijetimo tek slučajno kada smo već daleko od kupaonice. Zašto ne biste pranje ruku pretvorili u pravi užitak kako za kožu, tako i za nos i oči, a sapun koji koristite u pravo malo umjetničko djelo? U nastavku doznajte kako izraditi ove predivne mramorne sapune koji mogu mirisati osvježavajuće i opuštajuće!

Potreban materijal

kalup za izradu sapuna
pregrade za kalup
1 kg čvrstog glicerinskog sapuna (bijele boje)
boje za sapun (crvena, žuta i plava) - možete iskoristiti i prehrambene boje
miris za sapun - eterična ulja dobra su alternativa
3 mjerice za otapanje sapuna
obična zdjelica za miješanje boja
drveni štapić za miješanje boja
zaštitne rukavice
alat za rezanje sapuna (ili oštar nož)


Postupak

Pomiješajte boje koje ćete koristiti za bojenje sapuna kako biste dobili tamnu boju kao sa slike. Što više boje iskoristite, to će smjesa biti tamnija, a pri rukovanju bojama nosite zaštitne rukavice kako se ne biste zaprljali. Diranje boje izravno iz bočice ostavlja trag na koži, no nakon što ih pomiješate sa sapunom, boje ne ostavljaju trag.

Izrežite čvrsti glicerinski sapun na kockice i rasporedite ih u tri mjerice za tekućinu. Glicerinsku masu postupno otopite u mikrovalnoj pećnici ili u parnoj kupelji pazeći pritom da sapun ne dođe u doticaj s vodom. Ako zagrijavate sapun u mikrovalnoj pećnici, činite to u intervalima od 20 sekundi sve dok se smjesa potpuno ne otopi. Prema potrebi miješajte smjesu drvenim štapićem između zagrijavanja.

Intervali služe kako biste izbjegli prebrzo zagrijavanje sapuna koje može dovesti do njegova izlijevanja iz posude i prljanja mikrovalne pećnice - nastali nered morali biste dugo čistiti pa ga je bolje izbjeći. Kada sve otopite, u jednu od mjerica dodajte mješavinu boja, a miris za sapun u sve tri mjerice otopljenog sapuna. S dvadeset kapljica odabranog mirisa u svakoj mjerici ne možete pogriješiti. Budite brzi pri provedbi ovih koraka kako se sapun ne bi ohladio. Ako se ipak ohladi, ponovno zagrijte smjesu u mikrovalnoj pećnici. U kalup za sapun stavite dvije pregrade u sredini koje ćete rukom pridržavati dok u kalup ulijevate otopljeni sapun.

Budući da ove pregrade nisu posebno pričvršćene, malo će sapuna vjerojatno iscuriti u druge dijelove kalupa, no to nije poseban problem s obzirom na to da ćete kasnije pomiješati obojenu i osnovnu smjesu.

Radite brzo, stavljajući obojenu tekućinu u središnji odjeljak kalupa.

Kada sve ulijete u kalup, pričekajte nekoliko trenutaka da se sapun počne polako hladiti, uklonite pregrade i počnite brzo drvenim štapićem miješati boje.

Nemojte pretjerati s previše poteza po kalupu kako se mramorni efekt ne bi previše zamutio. Pobrinite se da tijekom miješanja zahvatite i dno kalupa. Pustite sapun da se preko noći ohladi i očvrsne prije nego što uklonite kalup i počnete rezati. Nastali sapunčići mogu biti izvrstan dar i znak pažnje za obitelj i prijatelje, a vaše će pranje ruku pretvoriti iz monotone u zabavnu aktivnosti.




Izvor: Homey Oh My

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 09:24