VRIJEDI ZNATI

"Ja sam stručnjak za perilice posuđa i postoji pet navika koje izbjegavam - uključujući ispiranje tanjura"

 /SHUTTERSTOCK

Perilice posuđa su spas - ali svoju vjerojatno koristite pogrešno. Nema ništa goreg nego pozvati prijatelje na večeru, a zatim otići u kuhinju vidjeti hrpu prljavog posuđa koje niste oprali. Gurati ruke u sudoper pun deterdženta i prljavštine nije najugodniji posao i može oduzeti mnogo vremena.

Ako ste dovoljno sretni da posjedujete perilicu posuđa, znate koliko je ona božji dar u ovakvim situacijama. Jednostavno stavite lonce i tave unutra, ubacite tabletu i pustite da stroj učini ostalo. Međutim, jedan stručnjak kaže da bi neke uobičajene pogreške mogle utjecati na učinkovitost vaše perilice posuđa.

Andrew Laughlin, stručnjak za perilice posuđa u Which?, podijelio je pet stvari koje ‘nikada ne bi napravio‘ u nedavnom videu na TikToku - uključujući ispiranje tanjura. "Samo ostružite hranu i stavite [tanjure] ravno unutra", objasnio je Laughlin. "Vaša perilica posuđa može se više nego nositi s tim i štedi vodu i energiju."

image
/SHUTTERSTOCK

Profesionalac je također savjetovao da nema potrebe za korištenjem dozatora deterdženta i tvrdi da stavljanje tablete u perilicu ‘funkcionira jednako dobro‘. Još jedna uobičajena pogreška na koju je Laughlin pozvao ljude da ne čine je ‘izbjegavanje‘ održavanja stroja.

"Neka vam sol i sredstvo za ispiranje budu dopunjeni", dodao je. "Često čistite filtar i redovito držite vrata otvorena kako bi zrak mogao cirkulirati." On kaže da to pomaže u sprječavanju nakupljanja plijesni.

Kada je riječ o slaganju lonaca i tava, Laughlin tvrdi da sve treba biti ‘razmaknuto‘ i da se veći predmeti stavljaju prema stražnjoj strani perilice posuđa. Tanjuri trebaju biti okrenuti prema unutra i treba paziti da visoki predmeti ne ‘blokiraju prskalice‘.

Na kraju, stručnjak kaže da oštre noževe treba prati ručno, jer ako ih stavite u perilicu posuđa, mogu otupjeti. "Drveni predmeti mogu nabubriti i popucati", dodao je. "A vakuumske boce također su ‘ne‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 09:58