neobična metoda

Japanci imaju naviku sipati brašno u WC školjku: kada saznate zašto, učinit ćete isto

 /SHUTTERSTOCK

Čišćenje kupaonice nije omiljena aktivnost. Najmanje popularno je čišćenje WC školjke, kojem neki pristupaju direktno s gađenjem. Kod čišćenja WC školjke možete si pomoći jednostavnim trikom. Sve što vam treba je brašno.

Osvježivači i dezinfekcija

Mnogi vjeruju da će ih mirisni gelovi (ili slični proizvodi) riješiti obveze redovitog čišćenja WC školjke. Istina je da se kod svakog puštanja vode aktivira vodokotlić, osjetit će se miris i djelomično dezinficirati WC. No, nakupljene nečistoće ostaju i ne postoji drugi način uklanjanja osim temeljitim čišćenjem skupim kemikalijama. U kuhinji imate sastojak koji vam može pomoći u čišćenju WC školjke.

Čišćenje WC-a brašnom

Ako pokušate očistiti WC s brašnom, vidjet ćete da imate pri ruci jeftin alat koji se može riješiti kamenca, grube prljavštine, plijesni i klica. Za čišćenje WC školjke možete koristiti bilo koju vrstu brašna, na primjer ono brašno koje je dugo stajalo u otvorenoj teglici na polici i postupno upijalo vlagu. Za nekoliko novčića možete očistiti WC bez zagađivanja okoliša.

Kako očistiti kupaonicu brašnom?

Brašno se sipa u WC školjku na isti način kao kad pošećerite biskvit. Nanesite ga na sve unutarnje površine. Zatim pripremite djelotvornu tekućinu i ulijte je u vodokotlić.

Dodajte 3 žličice limunske kiseline u jednu litru vode i dobro promiješajte. WC posut brašnom pospite pripremljenom tekućinom. Ostavite da djeluje nekoliko sati, najbolje preko noći. Sljedeći dan samo pustite vodu u WC-u. Brašno je abrazivno i s limunskom kiselinom pobrinut će se za uklanjanje grube prljavštine, prenosi Krstarica.

Prevencija kamenca

Ako imate problema s tvrdom vodom u vašem domu, vjerojatno imate posla s kamencem u WC školjci. Možete ga se riješiti tako da svaki dan posipate brašnom zidove zahoda. Ako ujutro WC školjku pospete brašnom i četkom protrljate stijenke WC školjke, kamenac se neće taložiti.

Brašno se također može koristiti i za čišćenje: umivaonika, tuša, masnih mrlja na odjeći i spaljenih posuda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2024 17:56