kad je manje više

Japandi u domu možete postići bez velikog ulaganja, ako slijedite ova pravila i najvažnije...

 Shutterstock
Ivana Ferenčak donosi vam načine na koje u vašem interijeru možete postići savršeni minimalizam i estetiku “japanordica”

* Najjedostavnije bi bilo dobro pospremiti stan i baciti sve suvišno. Naime, ovaj stil ne trpi prenatrpanost stvarima. Ako vam je, kao mnogima, teško baciti gomilu sitnica kojima nakrcamo svoje živote, nabavite lijepe pletene košare ili ukrasne kutije i maknite sve suvišno od pogleda. Ostavite samo nekoliko lijepih sitnica ili emotivnih uspomena te ih izložite unutar biblioteke ili na posebnoj polici.

* Vodite se načelom minimalizma i čistih linija, a prostorom neka dominiraju svijetli, neutralni tonovi uz nekoliko naglasaka vama omiljene boje.

* Prostor zazelenite s puno biljaka, pazeći pritom i na ljepotu samih posuda za sadnju. Ne zaboravite zidne i viseće posude, a biljke grupirajte tako da postignete jedan naglašeno zelen kutak. Možda je baš sada trenutak da posadite svoj prvi bonsai?

image
Shutterstock

* Koristite prirodne materijale s teksturama, primjerice lan ili bukle. Ako već ne možete njime presvući sofu, nabavite takav jastuk ili prekrivač.

* Ako se odlučite počastiti nekim novim komadom namještaja, dajte si truda i provjerite koji je način izrade i odakle dolaze sirovine. Podržite svojim izborom tvrtke koje sirovine nabavljaju s ekoloških plantaža. To prije svega znači da se takve površine redovito obnavljaju tj. pošumljuju, a ne da se zbog njih krče šume stare milijunima godina koje su ključne za opstanak čitavog planeta. Jednako je važno da se takvi nasadi tretiraju ekološkim sredstvima, kao što je važno i koja se zaštitna sredstva koriste pri završnoj obradi namještaja. Malotko od nas razmišlja da su najveći zagađivači u kućanstvu, veći od smoga koji dolazi iz atmosfere, upravo silna kemijska sredstva za čišćenje i lakovi na namještaju koji isparavaju svoje štetne sastojke u naš dom.

image
Shutterstock

* Kupujte malo, ali kupujte dobro. Odabirom potrošnog i loše napravljenog namještaja pridonosite zatrpanosti planeta smećem, a kupovinom kvalitetnog namještaja koji lijepo stari osiguravate sebi i svojim potomcima trajnu vrijednost za nasljeđivanje. S obzirom na cjelokupnu ekonomsku situaciju, taj je dio najteže ostvariti, no ako možete, odaberite barem jedan takav “statement” komad za svoj dom.

* Ne pretrpavajte svoje domove gomilom ukrasnih sitnica. Neka sve ima svoju namjenu.

* I ono najvažnije. Pažljivo birajte rasvjetu. Neka vam ne bude primaran izgled svjetiljke, nego kakvu svjetlost daje. Hladna LED rasvjeta neće samo učiniti vaše domove neugodnim nego će djelovati i na vaše mentalno stanje. Stoga radije odaberite jeftin papirnati lampion nego da potrošite velik iznos na neki vizualno upečatljiv luster koji ima hladnu LED žarulju loše kvalitete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 22:50