SAVJETUJE ELEKTRIČAR

Je li bolje držati bojler stalno uključen ili ne? Odaberite ispravno i uštedjet ćete gomilu novca...

 /SHUTTERSTOCK

Mnoge u ove hladne zimske dane, kad je potrošnja struje u kućanstvima povećana, mori vječno pitanje: troši li električni bojler više ili manje kad je uključen stalno ili kad se povremeno uključuje i isključuje. Kako se na internetu mišljenja podijeljena, donosimo stav profesionalnog električara baziran na dugogodišnjem iskustvu.

image
/SHUTTERSTOCK

Što se tiče očuvanja samog uređaja, za bojler je neusporedivo bolje da je stalno uključen na oko 60 stupnjeva. Naime, bojleru je da se zagrije potrebno sat do dva, a ako ga stalno uključujete i isključujete, on svakodnevno prolazi kroz promjene temperature u rangu od 20 do 70 stupnjeva. To loše utječe na njega - više se hvata kamenac, troši grijač i širi metal.

image
/SHUTTERSTOCK

Također, ako imate veliki protočnom bojleru koji se koristi i za potrebe kuhinje, bolje ga je rjeđe isključivati. Isto vrijedi i za velike obitelji, gdje netko od ukućana često treba toplu vodu.

image
/SHUTTERSTOCK

S druge strane, ako živite u malom kućanstvu, kao samac ili par, a uz to još koristite bojler samo za tuširanje, pametno je razmisliti o opciji svakodnevnog isključivanja i uključivanja bojlera. To će vam ozbiljno smanjiti račun za struju, pogotovo ako ga palite za vrijeme jeftinije tarife.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. ožujak 2024 10:42