VJEČNA DILEMA

Je li dovoljno posteljinu mijenjati svaka dva tjedna i time spriječiti razvoj grinja i bakterija? Odgovor je vrlo jasan

 /SHUTTERSTOCK

Prosječna osoba mijenja posteljinu svaka dva tjedna, no stručnjaci upozoravaju kako to ni približno nije dovoljno. Naime, dok spavate na vašoj se posteljini skupljaju mrtve stanice, znoj, perut, prljavština, možda čak i ostaci šminke. Ta mješavina pruža ideano "tlo" za razmnožavanje kukaca - ne treba posebno spominjati aktualne stjenice - ali i grinja, bakterija, gljivica...

Redovitim pranjem posteljine spriječit ćete da mikrobe osvoje vaš krevet. No, vječna je dilema koliko ju često treba mijenjati. Stručnjaci kažu jednom tjedno, barem. Alergičari i oni koji se noću jako znoje ili imaju naviku spavati goli, trebali bi i češće.

Kako bi izbjegli prekomjerno korištenje posteljine, zašto jedan dan u tjednu ne odredite kao "laundry day"? Fiksni dan za pranje možda zvuči staromodno, ali na taj način ćete izbjeći prekomjerno korištenje iste posteljine te stvoriti naviku njezina pranja.

Također, važno je prati posteljinu prema uputama proizvođača, ali treba znati da klice i bakterije neće preživjeti ciklus pranja na 60°C. No, što ako se na etiketama navodi ciklus s nižom temperaturom?

Pamučna posteljina obično se može prati na 60°C, a ona bijela na 90°C. No, posteljina od mikrofibre, kao i satenska posteljina u pravilu se smije prati na samo 40°C. Svila, pak, na maksimalnih 30°C. U tom slučaju u perilicu rublja možete dodati sredstvo za dezinfekciju rublja. Tako će se rublje dezinficirati bez potrebe za toplom vodom. Također, perite ih na osjetljivom ili nježnom programu.

Bilo bi dobro pri svakom mijenjaju posteljine usisati madrac, a ne smije se zaboraviti prati jastuke i poplune, i to na programu s manje centrifuge. Preporučuje se jastuke prati svaka četiri mjeseca, a poplune svaka tri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:22