BAREM JEDNOM TJEDNO

Jedan od najčešće korištenih predmeta u kuhinji leglo je bakterija. Potopite ga u ovu otopinu i problem riješen

 /SHUTTERSTOCK

Ako ste jedni od onih čija kuhinja nije opremljena perilicom posuđa, svoje prljave tanjure, čaše i pribor za jelo morate prati ručno. U tom slučaju vaš glavni "alat" je kuhinjska spužvica umočena u sapunicu deterdženta. Međutim, mnogi griješe pri završetku pranja, kad spužvicu samo isperu vodom ili, još gore, ako ju ostave natopljenu u sudoperu.

image
/SHUTTERSTOCK

Prema nekim znanstvenim studijama u sklopu kojih su obavljene laboratorijske analize, utvrđeno je da su u različitim dijelovima spužvica, korištenih za čišćenje u kuhinji, prisutni mikrobi koji su prisutni u izmetu! Zvuči grozno, zar ne? Osobito je neugodan i miris koji ponekad dolazi iz spužvice, što je već dovoljan znak za uzbunu i prisutnost štetnih patogena. Da, spužvice mogu postati idealno tlo za razmnožavanje klica i bakterija zbog vlage i ostataka hrane koji ostaju na njima nakon pranja posuđa.

Istrošene i oštećene spužvice treba redovito mijenjati, a u međuvremenu pravilno čistiti i dezinficirati, barem jednom tjedno. Međutim, većina ljudi ne zna kako ih pravilno očistiti. Za početak treba ukloniti sve ostatke hrane, a zatim ih potopiti i na 20 minuta ostaviti u otopini soli, vruće vode i soda bikarbone. Ako želite ukloniti neugodne mirise s kuhinjskih spužvi, učinkovitije ih je nakon pranja namočiti u mješavinu hladne vode, soli i vinskog octa. Ako pak na njoj ima i tragova plijesni, možete dodati desetak kapi ulja čajevca ili vodikov peroksid i vruću vodu. Nakon što se isperu, treba ih ocijediti i ostaviti da se suše na zraku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 02:45