Isplativo rješenje

Jedan sustav grijanja apsolutni je hit za prijelazno razdoblje: Prostor se zagrije u roku ‘keks‘

 Shutterstock
Jedna od njihovih glavnih karakteristika je malo početno ulaganje

Poskupljenje hrane, lijekova, kozmetike te cijena u ugostiteljskim objektima, a još i k tome drastičan skok cijena energenata i struje. Ove godine svjedočili smo inflaciji koja je zahvatila gotovo svaki aspekt našeg života.

Kubični metar drva za ogrjev iznosi između 45 i 70 eura, ovisno o kojoj županiji i sorti drveta je riječ. Električni radijatori i grijanje na klimu sve su skuplje opcije za intenzivne hladnoće zbog poskupljenja struje. Najčešći način grijanja u stambenim zgradama je plinsko centralno zbog kojeg su prošle godine mnogi radijatori ostali smanjeni do kraja, a i sami smo se susretali sa situacijama gdje su poznanici, unatoč pokušaju uštede, prijašnje godine dobili i duplo veće račune. Grijanje na vrelovod je od svih ovih opcija najisplativija, no izrazito je nesigurna zbog mogućih radova ili poteškoća u vrelovodnom sustavu.

Upravo su nas nabrojani izazovi naveli da potražimo alternativnu, odnosno povoljnije i sigurnije rješenje za grijanje kućanstva tijekom nadolazeće zime. Istražujući smo doznali da su se kao izvrsna obrana od visokih troškova pokazali infracrveni (IC) sustavi grijanja. No, o kakvom sustavu je točno riječ?

Jeftino i učinkovito

Jedna od njihovih glavnih karakteristika je malo početno ulaganje. Dok bi za prosječnu kuću površine 100 kvadratnih metara infracrveni paneli ili IC podno grijanje koštali između 2.500 i 3.500 eura, za toplinsku pumpu s montažom, instalacijama i svim grijaćim elementima trebalo bi izdvojiti i do pet puta više.

Osim toga, ova metoda je znatno učinkovitija za kućanstva od plinskog ili električnog konvencijskog grijanja. Putem infracrvene tehnologije toplina se raspoređuje ravnomjernije i učinkovitije, a temelj njenog djelovanja je zagrijavanje površine i predmeta, a ne zraka. To znači, da toplina ostaje dulje u prostoriji i nema gubitaka topline zbog medija kao što su cijevi. Uz sve navedeno, IC sustavi grijanja ne zahtijevaju nikakvo održavanje, montaža je jednostavna i odvija se bez većih građevinskih radova, a ujedno imaju i veliki životni vijek.

Kvalitetne sustave s infracrvenom tehnologijom grijanja ima MySun. Zbog pouzdanih proizvoda, tvrtka nudi do 15 godina jamstva na sve IC panele bez nadoplate te 20 godina jamstva na električne IC sustave podnog grijanja.

Podno grijanje

Prva i najučinkovitija opcija infracrvenog sustava grijanja je podno grijanje koje ima gotovo idealan toplinski profil, kojeg je nemoguće postići, primjerice, radijatorskim grijanjem.

Pravilo je da što je veća ogrjevna površina tijela, sustav grijanja je učinkovitiji, ekonomičniji i ugodniji, stoga je idealan za prostorije u kojima provodimo puno vremena. Zbog ravnomjerno i prijatno toplih podova, boravak u prostoriji je puno ugodniji.

image
Ustupljena fotografija

Električno podno grijanje je dobro rješenje i zbog toga što je nevidljivo, izuzetno tanko te ne utječe na dizajn interijera. Također, kod ove vrste grijanja površina je ravnomjerno i blago zagrijana, za razliku od radijatora koji moraju biti vrući da bi u sobu predali istu količinu toplinske energije.

Zidni paneli

Druga efikasna i ekonomična opcija je postavljanje zidnih infracrvenih panela. IC paneli su dobra i efikasna alternativa podnom grijanju kada ne želite dirati pod i tražite brzo rješenje grijanja. Njihova najveća prednost je što su jednostavni za postavljenje te ne zahtijevaju velike radove, stoga predstavljaju bržu opciju. Mali su i kompaktni tako da se mogu koristiti u prostorijama svih dimenzija. Također, mogu se dizajnirati za pružanje druge funkcije, kao što je ogledalo u kupaonici ili slika na zidu.

image
Ustupljena fotografija

U infracrvenom sustavu nema pokretnih dijelova, što znači da postoji vrlo mali rizik oštećenja, a učinak zagrijavanja se događa odmah, tako da ne moramo dugo čekati da se prostorija zagrije.

Kako odabrati sustav?

Odabir idealnog rješenja ovisi o mnogim čimbenicima, stoga je preporučljivo da se prije kupnje obratite dobavljaču koji vam može dati stručan savjet za infracrvene sustave. MySun je ponuđač cjelovitih rješenja IC grijanja koji više od dva desetljeća savjetuje svoje kupce i pomaže im odabrati najoptimalniji sustav grijanja prema njihovoj individualnoj situaciji.

Zdravstveni benefiti

Specifičan način rada infracrvenih sustava, koji se temelji na zagrijavanju objekata i osoba, a ne zraka, donosi mnoge benefite za naše zdravlje. Naime, činjenica da takvo grijanje ne uzrokuje cirkulaciju zraka znači da ne raspiruje prašinu ili pelud u našem domu, ne uzrokuje propuh koji nastaje uslijed dotoka zraka te ne isparava vlagu iz zraka. Druga posljedica izravnog zagrijavanja zraka, koja se izbjegava infracrvenim sustavima, je stvaranje kondenzacije. Kada se vlažan zrak zagrijava, vlaga se taloži u obliku kondenzacije, a u najgorem slučaju taloži se na zidovima, što može dovesti do plijesni koja ima štetno djelovanje na naše zdravlje.

image
Shutterstock

Osim nabrojanih benefita, izravno zagrijavanje površina i osoba u prostoriji omogućuje ugodan i konstantan osjećaj topline, a budući da je tehnologija neovisna o cijevima i dimnjacima, ne dolazi do nepotrebnog gubitka topline. Uz to, ovi sustavi grijanja su iznimni učinkoviti jer se reguliraju uz pomoć pametnih termostata koji omogućuju potpunu kontrolu nad grijanjem i potrošnjom. IC grijanje je zato idealno rješenje tako za osnovno grijanje vašeg doma kako i za dodatno grijanje pojedinih prostorija.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom MySun.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. travanj 2024 11:25