Dosta je nedoumica

Jedini vodič za pranje rublja koji trebate: na kojoj temperaturi i koliko često prati traperice, posteljinu i donje rublje

Donosimo odgovore na sva pitanja o pranju rublja
 MARIAKRAY/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Većinu kućanskih navika usvajamo u djetinjstvu. Koliko često i što gledamo na televiziji, imamo li zavjese ili ne, usisavamo li jednom mjesečno ili svakih nekoliko dana. Pranje rublja samo je jedna od brojnih aktivnosti o kojima ne razmišljamo previše, već ih radimo prema ustaljenim obrascima. Ako su naši roditelji prali donje rublje na 60 Celzijevih stupnjeva, najvjerojatnije ćemo i mi tako nastaviti. Ali onda počnemo živjeti s nekim, a njihovi su roditelji prali donje rublje na 90 stupnjeva. Što sad? Tko je u pravu? Je li 60 stupnjeva premalo za ubiti sve bakterije? Je li 90 stupnjeva previše za najdraže pamučne gaćice? A da ne spominjemo ostala pitanja – koliko deterdženta, prašak ili tekući i hoćemo li dodati omekšivač ili ne?

Odgovorili smo na ova pitanja za vas i sastavili listu od 7 kategorija tekstila koje svako kućanstvo pere i istražili koliko često, na kakvim postavkama i zašto tako prati odjeću, ručnike, zavjese, posteljinu. Uz naš vodič više neće biti nedoumica!

image
Odgovorimo na sva pitanja jednom zauvijek.
NIK JARH AV STUDIO/

1. Donje rublje i čarape

Koliko često: nakon svakog nošenja

Na koliko stupnjeva: minimalno 60 stupnjeva Celzijevih

Jedino što trebate prati nakon svakog nošenja je donje rublje i čarape. Grudnjake i potkošulje treba promijeniti nakon trećeg korištenja, češće samo ako smo se jako uznojili. Većina mikroorganizama koji se nakupljaju na donjem rublju s vremenom stvara neugodan miris i drugačiji osjećaj tkanine na koži. No, ti mikroorganizmi se prirodno nalaze na našoj koži i neće joj naštetiti osim u ekstremnim slučajevima kada se ne pridržavamo ovih osnovnih pravila.

Iako nam kao takvi mikroorganizmi neće naštetiti, na rublju se sakupljaju i čestice iz okoline, znoj, ali i bakterije iz probavnog sustava. Zato je važno da svoje donje rublje i čarape operete na minimalno 60 Celzijevih stupnjeva kako biste sigurno otklonili rizik od zaostalih mikroorganizama.

Čisti grudnjak koristite ne ranije nego dan nakon pranja kako bi se elastin stigao odmoriti, a struktura ostala čvrsta.

2. Majice i košulje

Koliko često: nakon maksimalno tri nošenja

Na koliko stupnjeva: 30 – 40 stupnjeva Celzijevih

Majice koje nosite direktno uz kožu trebali bi prati nakon svakog korištenja. Ukoliko koristite potkošulju, možete pranje prorijediti i oprati ih nakon svakog trećeg nošenja. Majice je najvažnije raspodijeliti po bojama, one sa tekstom ili vizualima s vanjske strane preokrenuti naopačke i odabrati program na temperaturi od 30 Celzijevih stupnjeva. Možete ih prati i na 40 stupnjeva Celzijevih, ali prije toga provjerite oznake na etiketi. Ukoliko imate mrlje, tretirajte ih prije pranja u perilici.

Često izbjegavamo pranje košulja jer u praonici uvijek ispadnu bolje, ali to se vjerojatno događa jer ne slijedite pravila. Sve mrlje tretirajte prema uputstvima prije pranja u perilici te za pranje izaberite lagani program na niskoj temperaturi kako bi se izbjeglo sužavanje tkanine. WaveActive perilice koriste StemTech tehnologiju na kraju programa kojime provode posljednji ciklus uništavanja bakterija, omekšavaju tkaninu i značajno smanjuju njezino gužvanje.

image
Često izbjegavamo pranje košulja jer u praonici uvijek ispadnu bolje. Više ne!
NIK JARH AV STUDIO/

3. Hlače i traperice

Koliko često: nakon tri do 10 nošenja

Na koliko stupnjeva: do 40 stupnjeva Celzijevih

Dobra je praksa uvijek sve hlače preokrenuti kako bi unutarnja strana bila na van tijekom pranja. Time sprječavate izbljeđivanje boje hlača. Nove hlače bi trebalo testirati prije prvog pranja u perilici. Najbolje bi bilo da na čim manje vidljivom dijelu hlača stavite malo vode i deterdženta, lagano protrljate i pamučnom gazom ili vaton potapkate kako biste vidjeli ispire li se boja s njih.

Hlače od pamuka i poliestera možete prati na normalnim programima na temperaturi do 40 Celzijevih stupnjeva. Vunene, svilene i hlače od delikatnog pamuka u pravilu ne biste smjeli prati u perilici. Međutim, tehnologija je napredovala i nova generacija Gorenje perilica WaveActive garantira najblaži pristup pranju vaših osjetljivih komada. Inovativni dizajn WaveActive bubnja u obliku valova u kombinaciji s posebno oblikovanim 3D rebrima omekšavaju tkaninu i osiguravaju najnježniji mogući tretman rublja. Nova generacija perilica opremljena je i tehnologijom IonTech koja uklanja 30 posto više mrlja uz najnježnije procese pranja.

image
Nove hlače bi trebalo testirati prije prvog pranja u perilici.
NIK JARH AV STUDIO/

Traperice imaju vlastita pravila. Koliko često ćete ih prati ovisi o kvaliteti trapera i vanjskim temperaturama. Ako se radi o visoko kvalitetnom i skupom traperu, željet ćete ih čim manje istrošiti i izbjeći izbljeđivanje. Stoga ih perite čim rjeđe i obavezno, pogotovo ako su tamnije, okrenite ih tako da je vanjska strana unutra, a unutarnja na van. Međutim, bez obzira na sve, ako ih nosite po vrućinama i noge vam se znoje ispod njih, trebali biste ih češće oprati kako biste izbjegli neugodne mirise od mikroba s kože. Ne zaboravite zatvoriti šlic prije pranja!

4. Posteljina

Koliko često: barem svaka dva tjedna

Na koliko stupnjeva: 40 do 90 stupnjeva Celzijevih

Plahte na kojima spavamo, jastučnice i navlake za poplune trebalo bi prati barem svaka dva tjedna. Perite ih i češće ako se po noći puno znojite. Posteljinu je pametno razdvojiti po boji baš kao i odjeću. Za temperaturu pranja čut ćete različite savjete. Ono što trebate poštovati je uvijek provjeriti etiketu u slučaju da baš neka jastučnica ili plahta ima posebne zahtjeve pranja. Ako nemate osjećaj da vam je posteljina jako prljava ili nema nikakvih vidljivih mrlja, možete je slobodno prati na regularnom programu na temperaturi između 40 i 60 Celzijevih stupnjeva. Ako je posteljina prljavija, operite je na najvišoj temperaturi, obično se radi o 90 Celzijevih stupnjeva, i čim više okretaja.

image
Posteljinu je pametno razdvojiti po boji baš kao i odjeću.
REGINA FATKULINA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

U potpunom uklanjanju grinja i prljavštine može vam pomoći program ExtraHygiene najnovijih WaveActive perilica Gorenja koji koristi snagu pare i pranja na visokim temperaturama. Klinički dokazano eliminira 99,9 posto bakterija i grinja. Pritom rublje ostaje meko, a uređaj temeljito čist. Uz to, nova SuperHygiene funkcija donosi val dezinfekcije u njegu rublja, čak i pri nižim temperaturama, dodavanjem dezinficijensa u poseban umetak u ladici za doziranje.

5. Jastuci i popluni

Koliko često: svakih tri do šest mjeseci

Na koliko stupnjeva: oko 30 stupnjeva Celzijevih

Bez obzira koliko često prali posteljinu, jastuci i popluni idealan su dugoročni dom za grinje, bakterije i prašinu. Zato je važno temeljito ih oprati svakih tri do šest mjeseci. No, nemojte pretjerivati s pranjem jer sastav njihova punjenja može patiti od previše pranja. Spužva će se prerano krenuti raspadati, a perje će se stisnuti.

Jastuke i poplune trebate prati na laganim programima i nižim temperaturama. Uvijek provjerite etikete prije pranja, no u pravilu uvijek im pristupajte kao osjetljivom rublju. Kako biste uspješno izbacili svu prljavštinu, pametno je osloniti se na specijalizirane programe koji su kreirani upravo za ovakve situacije. Primjer je SteamTech tretman u novoj generaciji Gorenje WaveActive perilica kojim normalan program završava te na kraju pranja učinkovito njeguje rublje i uklanja nečistoće, bakterije, mikrobe i neugodne mirise te smanjuje gužvanje.

6. Zavjese

Koliko često: jednom do dva put godišnje

Na koliko stupnjeva: maksimano 40 stupnjeva Celzijevih

Prvi i najvažniji korak je skinuti svaku kukicu sa zavjesa prije pranja. Zavjese su najčešće napravljene od lana, svile, pamuka ili sintetičkih tkanina. Kada su u pitanju pamučne ili sintetičke, dovoljno je staviti ih na temperaturu od 30 stupnjeva, maksimalno 40 ako se radi o bijelim zavjesama. Za broj okretaja tijekom pranja ne prelazite 600. Za lanene i svilene zavjese potrebno je obratiti više pozornosti jer se radi o osjetljivim tkaninama koje se inače preporučuje prati na ruke. Ako se odlučite prati ih u perilici, pobrinite se da koristite čim blaži program. U idealnom slučaju vaša će perilica imati neko od već navedenih funkcija kojima čak i na najblažem programu garantira efikasno pranje. Nikako nemojte pretrpati perilicu kako biste smanjili pritisak na zavjese tijekom pranja.

image
Ne zaboravite skinuti svaku kukicu sa zavjesa prije pranja.
NIKOLA ILIC/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

7. Ručnici

Koliko često: svaka tri do četiri dana

Na koliko stupnjeva: 40 do 60 stupnjeva Celzijevih

Pravilo da ne pretrpate perilicu vrijedi i za ručnike, pogotovo ako vam je želja zadržati njihovu mekoću. Drugo pravilo kojeg bi se trebali ozbiljnije pridržavati je pravilno sušenje ručnika nakon korištenja. Vješanje na zidnu vješalicu tako da se u padu ručnik preklopi više puta, nije pametno.

Izbjegavajte pranje ručnika s odjećom kako ne biste riskirali prelazak nečistoće i mikroorganizama s ručnika na druge predmete. Pokušajte izbjeći korištenje omekšivača. Komercijalni omekšivači koriste kemikalije koje mogu izazvati osip i ozbiljnije probleme kože jednom kada s njom stupe kontakt. Kreirani su tako da ostaju u rublju nakon pranja kako bi produljili trajanje osvježavajućeg mirisa. To znači da sa svakim korištenjem ručnika stupate u kontakt s tim kemikalijama, a budući da to činite s mokrom kožom dodatno olakšavate taj kontakt.

image
Izbjegavajte pranje ručnika s odjećom.
NIK JARH AV STUDIO/

Ručnike bi trebalo prati svaka tri do četiri dana. Iako ćete pranjem na 40 Celzijevih stupnjeva maksimalno produžiti vijek svojih ručnika i njihovu mekoću, mnogi radije biraju više temperature radi efikasnijeg pranja. Ukoliko želite postići i dulji vijek i bolje pranje, možete se odlučiti se za perilice WaveActive generacije koje nude funkcionalnosti kraćih i blažih programa s maksimalnom efikasnosti uništavanja štetnih organizama i uklanjanja nečistoće.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Gorenjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 11:03