SUPER-NAMIRNICA

Jedna staklenka soli riješit će osam problema u kućanstvu

Kosher Salt Spilled from a Spice Jar

 /SHUTTERSTOCK

Sol je neizostavna namirnica u svakom kućanstvu. No, osim što služi kao začin, može se koristiti za razne kućanske poslove, budući da predstavlja prirodnu alternativu kupovnim kemijskim sredstvima za čišćenje. Izvrsna je za masnoću, prljavrštinu, mrlje... a nije štetna za okoliš.

Za čišćenje prozora

Dvije žlice soli razmutite u tri litre vode i ovim pripravkom operite prozore. Primijetit ćete da se više sjaje.

Za mrlje

Sol uklanja masnoću u rekordnom roku, samo je posipajte po mrljama na odjeći. Dodavanjem malo soli prašku za pranje rublja možete poboljšati njegovu kvalitetu jer dobivate učinkovit i prirodan učinak protiv mrlja!

Za zubobolju

Otopite žličicu soli u čaši tople vode i tom tekućinom grgljajte usta. Sol je učinkovita u otklanjanju upala, pospješuje zacjeljivanje rana i djeluje kao sredstvo protiv bolova.

Riješite se znojenja stopala

Dovoljno je otopiti tri žlice soli u 8 litara vode i dodati nekoliko kapi tekućeg sapuna. Namačite stopala u otopini oko 10 do 15 minuta prije nanošenja hidratantne kreme.

Za ljepotu

Sol se može dodati u kupku za ublažavanje umora ili vraćanje tonusa i elastičnosti koži. Pomiješate li sol s gelom za tuširanje ili tekućim sapunom, dobit ćete odličan piling za tijelo koji uklanja mrtvu kožu.

Za čišćenje pribora za jelo

Sol je učinkovita u uklanjanju crnila sa srebrnih i bakrenih proizvoda. Otopite nekoliko žlica soli u mlakoj vodi i u tu otopinu uronite predmet koji čistite. Tamne mrlje nestat će za nekoliko sati, a vaš će pribor za jelo zablistati!

Za čišćenje pećnice

Ako često koristite pećnicu, mogli ste primijetiti da ona dosta dugo zadržava miris kuhane hrane. Tog mirisa možete se trajno riješiti ako u pećnicu stavite tanjur sa šakom soli i malo dodanog cimeta. Pećnicu upalite na nekoliko minuta.

Za odčepljivanje sudopera

Samo pomiješajte sol s vrućom vodom i povremeno sipajte mješavinu u začepljeni sudoper te kupaonske i kuhinjske odvode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 20:11