DOBRO JE ZNATI

Jedna stvar koju vjerojatno zaboravljate kada birate boju zidova

 ALEKSANDARNAKIC/GETTY IMAGES
Ovdje smo da vam kažem savjet koji mnogi, nažalost, nauče na teži način

Bojanje prostora u potpuno novu boju nudi jedan od najboljih omjera rada i isplativosti u bilo kojem kućnom projektu. Uz samo nekoliko sati rada i obično samo nekoliko litara boje, možete u potpunosti promijeniti izgled sobe. Međutim postoje neki profesionalni savjeti koje ste svi naučili na teži način — prvo sve obložite, a zatim bojite, svakako ne zaboravite promiješati svoju boju i provjeriti svoje uzorke na svakom zidu sobe.

Ovdje smo da vam kažem savjet koji mnogi, nažalost, nauče na teži način. Kada birate boju, uvijek biste je trebali testirati uzorak pored svojih dovratnika.

image
HISPANOLISTIC/GETTY IMAGES

Većina ljudi svoje uzorke boje provjerava na sredini zida. Iako je to sjajan način da vidite boju, nije sjajan način da je usporedite s bojom vaših dovratnika - što znači da biste mogli biti negodno iznenađeni nakon što su zidovi obojani.

Najbolji način odabira boje uzima u obzir cijeli vaš prostor

Umjesto da uzorak stavite na sredinu zida, stavite ga uz vrata ili dovratnik. I ne samo to, već ga postavite visoko i nisko i pogledajte ga u svim opcijama osvjetljenja (jutarnje, večernje, umjetno).

Nevjerojatno je koliko različito možete percipirati boju na temelju onoga što je pored nje.

-Uvijek upozoravam ljude da kada bojite zidove i osvježavate ih to ponekad može dovesti do toga da vaši dovratnici, vrata, prozori... izgledaju prljavo", kaže Sam Ross iz Nailed It Contracting za Apartment Therapy i dodaje - Iako će svježe obojani zidovi izgledati stvarno jako lijepo, ako niste obojali svoju stolariju ili ukrase, za nekoliko godina, kontrast će učiniti da izgleda izblijedjelo ili istrošeno.

image
ALEKSANDARNAKIC/GETTY IMAGES

Trik profesionalnog soboslikara za posvjetljivanje

Problem možete riješiti ponovnim bojanjem, ali to je užasno puno posla. Ovo je Rossova tajna! Vaše rješenje možda uopće ne uključuje boju. Osobito ako je vaša obloga izvorno napravljena bojom na bazi ulja, koja bi trebala trajati desetljećima prije nego požuti, možda ju je potrebno samo očistiti!

- U slučaju preuređenja moje sobe, Magic Eraser je pomogao očistiti stvari kako bi izgledale malo manje sive u odnosu na boju zida... ali na kraju, mislim da će ih trebati ponovno obojiti što nisam u početku planirano – kaže Ross i dodaje - Sljedeći put kad budem bojio sobu, prvo ću temeljito očistiti dovratnike, a zatim ću provjeriti uzorak odmah do njih. Ako se ispostavi da ne izgledaju sjajno s mojom odabranom bojom, bolje je ne počinjati posao, nego prvo potražiti neku skladniju boju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 14:45