Prirodno i jeftino

Jedno sredstvo za koje mnogi nisu čuli, a izvrsno čisti po domu! Ne košta ništa i radi čuda

 MAUDE FREDERIQUE LAVOIE/UNSPLASH/
Prosječna osoba provede oko 12.896 sati čisteći dom tijekom životu, što znači oko godinu i pol dana

Proizvodi za čišćenje često imaju jak i neugodan miris, i mogu biti skupi, posebno ako koristite različite proizvode za čišćenje uređaja i predmeta u domu. Novi podaci otkrili su da je 79 posto ispitanika zainteresirano za isprobavanje ekološki prihvatljivijih sredstva kada su u pitanju proizvodi za čišćenje.

Iako je većina čula za korištenje bijelog octa za uklanjanje kamenca i limunovog soka za čišćenje pećnica, postoje i druga jeftina i prirodna rješenja koja se mogu koristiti za čišćenje doma. Na primjer, neki stručnjaci predlažu korištenje kovanice od 2 centa za uklanjanje kamenca s određenih materijala, a drugi preporučuju korištenje dječjeg ulja za sjaj nehrđajućeg čelika. Međutim, jedno sredstvo za koje mnogi nisu čuli je sol. Sol je prirodna, što je čini sigurnom za čišćenje po domu. Sol je također blago abrazivna poput sode bikarbone, što je čini savršenom za uklanjanje ljepljivih mrlja. Također je upijajuća što znači da dobro upija proliveno.

Imajući to na umu, stručnjaci su podijelili devet načina čišćenja doma pomoću soli.

1. Uklonite mrlje s odjeće

Uz pomoć limuna ili limunov soka napravite domaću otopinu za čišćenje. Jednostavno pomiješajte sol i limunov sok da dobijete pastu. Nanesite pripravak na mrlju i ostavite 30 minuta prije pranja.

2. Očistite aparate za kavu

Dodajte mješavinu soli i leda u spremnik za vodu aparata za kavu. Zatim pokrenite stroj kao i obično, te temeljito isperite prije upotrebe.

3. Očistite kuhinjske aparate

Stručnjaci su predložili miješanje soli i octa u pastu za čišćenje hladnjaka, pećnica ili ploča za kuhanje.

4. Očistite odvode

Ulijte i sol i vruću vodu u odvod kako biste uklonili naslage i spriječili začepljenja.

5. Očistite daske za rezanje

Utrljajte solju svoju dasku za rezanje i zatim je isperite vrućom vodom kako biste ih dezinficirali i dezodorirali.

image
HOLGER LINK /UNSPLASH/

6. Čisti kadu

Pomiješajte sol i sodu bikarbonu da dobijete pastu, nanesite je na kadu i zatim je izribajte spužvicom ili četkom.

7. Uklonite mrlje od hrđe

Pomiješajte sol i limunov sok da dobijete pastu, nanesite je na mrlju od hrđe i ostavite da odstoji nekoliko sati prije ribanja i ispiranja.

8. Očistite roštilje

Oribajte rešetke roštilja mješavinom soli i ulja kako biste uklonili nakupljene ostatke hrane i masnoće te spriječili lijepljenje.

9. Očistite srebrninu

Potreban materijal: aluminijska folija, sol i vruća voda.

Stavite srebrni pribor u zdjelu obloženu aluminijskom folijom, dodajte vruću vodu i sol te ostavite da se namače nekoliko minuta prije ispiranja i sušenja.

Međutim, za čišćenje nekih površina i predmeta sol se ne smije koristiti. Može učiniti više štete nego koristi.

Površine od mramora ili prirodnog kamena

Sol je abrazivna i može izgrebati ili oštetiti osjetljive površine poput mramora ili prirodnog kamena. Ove površine zahtijevaju posebna sredstva za čišćenje koja su pH-neutralna i namijenjena za kamen.

Neprianjajuće posuđe

Sol može izgrebati neprianjajući premaz na tavama i smanjiti njihovu učinkovitost. Preporučuje se korištenje neabrazivnih sredstva za čišćenje posebno namijenjenih za površine koje se ne lijepe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 04:00