Pripazite

Jednom za sva vremena naučite kako pravilno postaviti posuđe u perilicu: Poklopci, lonci i hvataljke su najveći problem

 Shutterstock

Živjeli sami ili u zajednici, ako posjedujete perilicu posuđa, onda ne sumnjamo da vi ili svaki član kućanstva imate svoju metodu punjenja stroja za koju ste uvjereni da je najbolja.

Netko okreće pribor za jelo tako da žlice i zupci vilica budu okrenuti prema gore jer vjeruje da će se na taj način bolje isprati višak hrane. Drugi tanjure prekriva loncima s ciljem da maksimalno iskoristi prostor i izbjegne ručno ili dodatno pranje glomaznog posuđa. Treći, pak, inzistira da je posuđe okrenuto u istom smjeru jer vjeruje da je dobar raspored najvažniji kriterij pri punjenju perilice.

No, postoji li ispravna metoda stavljanja prljavih kuhinjskih predmeta u stroj za pranje posuđa? Možda je bolje pitanje koliko nas uopće pri kupnji perilice pažljivo pročita upute o korištenju?

Upravo je čitanje priručnika izvrsna prilika da nesuglasice s ukućanima o ispravnom punjenu perilice svedete na minimum, ali je također koristan tutorijal uz koji ćete usavršiti vještinu slaganja te, posljedično, svakodnevno uživati u savršeno čistom, neoštećenom i dobro osušenom posuđu.

Upravo s ciljem da briga o prljavom posuđu nakon obroka bude što jednostavnija, a perilica učinkovitija, donosimo kratki vodič za ispravno punjenje ovog iznimno praktičnog kućanskog aparata.

Osnovni savjeti

Ipak, prije nego objasnimo koji predmeti se slažu u gornju i donju košaricu, predložit ćemo nekoliko osnovnih univerzalnih savjeta koje je dobro znati prije samog paljenja perilice.

image

Gorenje perilica posuđa

Gorenje

Za početak, uvijek odstranite ostatke od obroka prije slaganja posuđa. Ako komadi hrane dospiju na dno perilice, u kombinaciji s parom i vodom će s vremenom ispuštati neugodan miris, što svakako svi želimo izbjeći. Posuđe nije potrebno ispirati, što većina vlasnika ovog kućanskog aparata redovito čini, jer će perilica kasnije učiniti svoje. Za manje zaprljano posuđe birajte program pranja s nižom temperaturom.

Dobro je također slijediti deset osnovnih praktičnih savjeta za još učinkovitije pranje posuđa:

1. Šalice, čaše, lonce i tave uvijek okrenite prema dolje.

2. Posuđe sa zakrivljenim profilom ili predmeti s udubinama neka budu složeni tako da se voda može cijediti iz njih.

3. Predmete odložite tako da se ne mogu prevrnuti tijekom pranja.

4. U perilicu nemojte slagati posuđe na kojem su ostatci cigaretnog pepela, voska, laka ili boje.

5. Pri kupnji novog posuđa, najprije provjerite je li pogodno za uporabu u perilici.

6. Ne slažite predmete jedan u drugi, niti tako da se međusobno prekrivaju.

7. Stakleni predmeti se ne smiju međusobno dodirivati jer se tada mogu oštetiti.

8. Noževi s dugim oštricama opasni su ako ih složite u uspravnom položaju.

9. Nakon završetka rada perilice, pričekajte nekoliko minuta da se posuđe malo ohladi.

10. Nikad nemojte pretrpati perilicu jer to smanjuje njenu učinkovitost.

Gornja košarica

Namijenjena je osjetljivijim i lakšim komadima posuđa, primjerice klasičnim te vinskim čašama, šalicama za čaj i kavu, manjim tanjurima, zdjelama, plitkim tavama i loncima koji nisu previše zaprljani. D uže predmete, naročito pribor za serviranje salate, špatule, lopatice i druga veća pomagala položite na najvišu policu tako da ne zapinju kod okretanja ručki za raspršivanje vode. Ako ih postavite uspravno, odmah uz drugo posuđe, blokirat će vodeni sprej i spriječiti kvalitetno čišćenje.

No, osim punjenja, važno je i ispravno vađenje posuđa iz perilice pa taj dio ciklusa pranja također uzmite u obzir. Kako biste spriječili neugodno kapanje vode najprije izvadite veliko posuđe iz donjeg, a zatim manje predmete iz gornjeg dijela perilice. Tako se natopljena dna čaša neće slijevati na friško oprane, još uvijek vruće tanjure i lonce.

image

Gorenje perilica posuđa

Gorenje

Ako, pak, želite potpuno suho posuđe nakon ciklusa pranja, možda je pravo vrijeme da svoju kuhinju nadogradite modernom Gorenje perilicom posuđa s inovativnom tehnologijom SmartUltra Dry. Po čemu je onda toliko posebna? Integrirani ventilator unutar perilice posuđa aktivira se nakon svakog ciklusa pranja kako bi se uklonila vruća para koja se pretvara u vodu i usmjerava natrag u cijev. Ovaj proces rezultira savršeno suhim posuđem.

image

Gorenje perilica posuđa

Gorenje

Ipak, uklanjanje pare samo je prvi dio procesa savršenog sušenja. Nakon ciklusa pranja vrata Gorenje perilice posuđa se automatski lagano otvaraju kako bi ušao svježi zrak, što rezultira učinkovitom zaštitom kuhinjskog pulta od izlaza vruće pare.

Donja košarica

Veće predmete kao što su tanjuri, zdjele za salatu, tave, lonci i poklopci postavite u donju košaru te ih okrenite s otvorenim dijelom nadolje.

Pri pranju lonaca spustite preklopne držače tanjura, naravno ako vam to perilica dopušta. Isto tako, poklopce složite uz rub košare tako da ne ometaju okretanje gornje ručice za raspršivanje, a duboke lonce nagnite tako da se omogući odlijevanje viška vode. U donjoj košari se nalazi držač za pribor za jelo koje, osim noževa, odložite okomito s ručkama okrenutim prema dolje i što više ga razdvojite. Pazite, pritom, da su vilice i žlice dovoljno odvojeni kako bi se čim bolje oprali te da se ostaci hrane ne bi skorili jer to može uzrokovati neugodne mirise.

image

Gorenje perilica posuđa

Gorenje

No, da do skorene hrane uopće niti ne dođe, izaberete program dužine jedan sat sa SpeedWash funkcijom koji sadrži nova generacija Gorenje perilica jer će oprati posuđe za samo 15 minuta. Savršeno za veće količine posuđa kada imate više gostiju u kući. Više informacija o modernim perilicama posuđa potražite na službenoj web stranici Gorenja.

Predmeti koje ne biste trebali prati u perilici posuđa:

Neke vrste posuđa nisu predviđene za pranje u perilici jer pojedini materijali ne mogu izdržati visoke temperature ili ih može oštetiti sredstvo za pranje.

Porculan – zbog vruće vode i agresivnih deterdženata, krhki predmeti poput porculana mogu se uništiti pri pranju. Upravo se iz tih razloga savjetuje da delikatne komade perete ručno, osim ako ne sadrže ikonu koja odobrava stavljanje u perilicu posuđa.

Drveni predmeti – dasku za rezanje, drvenu hvataljku i zdjele u istom materijalu radije perite ručno jer vruća voda i sušenje mogu promijeniti oblik tih predmeta.

Profesionalni noževi - krivo ophođenje može imati veoma loše posljedice za kvalitetu oštrice. Kao prvo, noževi su nehrđajući do neke mjere. Noć provedena u kuhinjskom sudoperu može imati žalosne posljedice, baš kao i pranje u perilici jer vruća voda i agresivna sredstva za pranje štete svakom nožu.

Plastika – plastične posudice za skladištenje hrane moraju na poleđini sadržavati oznaku da bi se smjele prati u perilici posuđa. Ako, pak, na njima ne postoji simbol s preporukom, u tom slučaju plastične predmete radije nemojte stavljati u perilicu jer postoji mogućnost da neće podnijeti toplinu vlagu i agresivne kemikalije.

Kristalno posuđe – antikni i vrlo lomljivi predmeti ne smiju se prati u perilici, ponajprije jer na visokim temperaturama postupno dobivaju sivi pigment i gube sjaj. Staklo je općenito najbolje prati na nižoj temperaturi i s manje deterdženta.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Gorenjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 18:07