UREĐENJE GARSONIJERE

Jednosobni stanovi s otvorenim tlocrtom

 Patrick Perkins, Unsplash
 

Otvoreni prostori odlični su, barem u teoriji, jer potiču na obiteljska druženja i kvalitetno provođenje zajedničkog vremena, kuhanje u društvu i uživanje te predstavljaju idealan prostor za organizaciju veselih večera koje priželjkujemo i u svojim domovima. No, na prvi pogled ovakav prostor nije lako organizirati. Dok zatvorene blagovaonice i dnevne sobe imaju jasne smjernice o tome gdje bi koji komad namještaja trebao ići kako bi prostorija izgledala izvrsno, otvoreni tlocrti pružaju mnogo slobode, mnogo izbora i otvaraju prostor za mnoge dileme. Gdje smjestiti stol za objedovanje, kakav kauč kupiti ili kako vizualno odvojiti prostor u zone samo su neka od pitanja koja se javljaju pri dizajniranju ovakvog prostora. U nastavku se stoga nalazi pet mogućih situacija i pet idealnih prostorija čije ideje možete preuzeti i prilagoditi svom prostoru, neovisno o njegovoj veličini!

U manjim prostorima može biti pravi izazov ugurati i prostor za objedovanje i dnevni boravak. Ako nemate dovoljno prostora da bi obje zone mogle disati i odlično se uklopiti u vaš raspored, odustanite od stola za objedovanje u korist kuhinjskog šanka ili otoka koji će vam služiti i kao dodatna radna ploha i kao mjesto za obroke. Kuhinje otvorenog tipa idealne su za opuštene večere i druženje na barskim stolicama pa nećete puno izgubiti, a dobit ćete prozračan prostor u kojem ćete uživati.

Imate li na raspolaganju više prostora, no uski tlocrt, dodajte blagovaonski stol između kuhinjskog otoka i dnevnog boravka. Samo se pobrinite da imate barem metar prostora između svake od navedenih zona za neometani prolaz. Ako vam vaš prostor to omogućava, ubacite kutnu garnituru u ugao prostorije kako biste dobili još prostora za sjedenje, pogotovo ako nemate dovoljno mjesta da biste u prostor dodali i posebno naglašene stolice.

U prostoru s tlocrtom oblika slova L vaš je izbor hoćete li bliže kuhinji smjestiti blagovaonicu ili, pak, dnevni boravak. Razmislite o tome koliko često imate goste i treba li vam lakši pristup kuhinji iz prostora blagovaonice ili volite puno kuhati pa biste radije imali bolji pogled na televizor u boravku dok pripremate večeru. Još jedna stavka koju treba razmotriti su prozori, zato što je dio prostorije u kojem ih ima više kao stvoren za prostor blagovaonice. Ujutro ćete tako imati više izravnog sunčeva svjetla dok doručkujete, a uz večeru ćete moći uživati u noćnoj panorami grada. Ako je dio u kojem se nalazi vaša blagovaonica kockastog oblika, razmotrite kupnju okruglog stola koji će vam olakšati kretanje i omogućiti smještanje više ljudi.

Živite li u stanu s velikom kvadratičnom prostorijom, pokušajte izbjeći smještanje kauča tik uza zid jer će to ostaviti puno neiskorištenog prostora između kauča i stolića za televizor. Umjesto toga razmislite o slobodnom smještanju kauča te postavljanju blagovaonskog stola iza njega. Osim blagovaonice, iza kauča možete postaviti i uski visoki stol pa tako stvoriti dojam protočnosti i hodnika, pogotovo ako taj dio prostorije vodi prema drugoj sobi ili terasi.

Neke prostorije s otvorenim tlocrtom izgledaju kao da su nekada bile dio tradicionalnog rasporeda prostorija u kojem su jednostavno uklonjeni zidovi koji su ih razdvajali. Ako i vi imate jednu takvu prostoriju na raspolaganju, pomognite si pri definiranju zona pomoću različitih tepiha te pripazite na namještaj kako bi prostor ostao protočan. Primjerice, ako vam je blagovaonica u uskom prostoru, zamijenite nekoliko stolica dugačkom klupom koju možete lako pospremiti pod stol i tako uštedjeti na prostoru. Ako u stanu zapravo nemate pravi hodnik, pokraj ulaza jednostavno dodajte uski ormarić i nekoliko vješalica kako biste stvorili malo predsoblje. U sobi vam kredenac može poslužiti i za mali bar i kao dodatni prostor za odlaganje posuđa. U ovakvim prostorima važno je odabrati višenamjenski namještaj kako ga ne biste zatrpali suvišnim komadima.

Izvor: My Domaine

Ilustracije: Stephanie DeAngelis

Foto: Patrick Perkins, Unsplash

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 06:07