JEFTINO RJEŠENJE

Jednostavan trik kako smjestiti veliki hladnjak u malu kuhinju, a da se previše ne ističe

 @theottohouse
Sve što je bilo potrebno bilo je nekoliko rebrastih podnih ploča, ploča MDF-a i malo boje

Iako su samostojeći hladnjaci praktični uređaji, ne izgledaju baš stilski i uredno. Za uistinu lijepu kuhinju obično su najbolji oni ugradbeni, ali za neke je to preskupa opcija. Što onda učiniti? Uradi sam police u koje se može smjestiti hladnjak sa zamrzivačem baš kao što je to u ovom Ikea hacku.

Pametna ideja za ovaj ugradbeni hladnjak temelji se na projektu renovacija doma Hannahe Otto (@theottohouse). Sve što je bilo potrebno bilo je nekoliko rebrastih podnih ploča, ploča MDF-a i malo boje da se dva visoka METOD ormarića pretvore u prostor za ugradbeni hladnjak koji se savršeno uklopio u njezinoj seoskoj kuhinji. Hannah opisuje korake potrebne za izradu.

Hannah je željela osmisliti ideju o ugradbenom hladnjaku kako bi osigurala više prostora za pohranu u svojoj maloj kuhinji. "Srušili smo neke zidove koji su izvorno bili s obje strane hladnjaka kako bismo mogli malo otvoriti prostor", objašnjava ona za Livingetc. "Od tada sam željela "udomiti" hladnjak kako se ne bi toliko isticao."

Hannah i njezin partner nisu imali proračun za profesionalne prilagođene ugrađene elemente pa je, naravno, IKEA-in hack bio rješenje. Prostor za hladnjak sastoji se od dvije IKEA METOD jedinice postavljene s obje strane, koje se protežu malo iznad vrha uređaja. Hannah je ovo shvatila kao savršenu priliku da u dizajn ugradi policu za pohranjivanje svojih knjiga s receptima iznad hladnjaka.

Prije svega je bila važna usklađena kuhinja, pa je odabrala METOD ormariće koji su odgovarali ravnim pločastim vratima na njezinim drugim jedinicama. "Naši izvorni ormarići imaju ravnu površinu poput asortimana METOD, tako da sada svi imaju odgovarajuće ručke, boju i podnožja tako da se IKEA hack dobro povezuje s ostatkom kuhinje" kaže ona.

Kako bi spojila oba ormarića zajedno, Hannah je upotrijebila MDF ploču koju je izrezala. Dimenzije su diktirane dodatnom visinom METOD ormara i njihovom ukupnom širinom. "Onda sam ovo prekrila drvenom letvom kako bih dobila više prilagođeni izgled", objašnjava ona. Dodatna visina pomaže u iskorištavanju prostora iznad hladnjaka, smanjujući nered uz dodatnu pohranu.

image
@theottohouse
image
@theottohouse

Zatim je došlo vrijeme za dodavanje sličnih ugradbenih detalja na dno ormara. "Napravila sam podloge koristeći letvice, koje odgovaraju onima koje sam napravila za jedinice nasuprot", kaže Hannah. Obojila ih je u svjetliju nijansu ružičaste. Dva različita tona stvarno se nadopunjuju, stvarajući sofisticiranu, ali razigranu ideju za ružičastu kuhinju.

Naposljetku, to je bio samo slučaj brtvljenja i bojanja polica i ormarića kako bi odgovarali ostatku njezinih jedinica za taj izgled. Blijedoružičasta nijansa dobro se slaže s toplim drvenim tonovima polica i okvira prozora.

S dovršenom pločom hladnjaka, Hannahina šarmantna kuhinja u kućici sada je dovršena. "Bojala sam se ovog projekta jer sam mislila da će biti jako nezgodan, ali zapravo je prošao prilično glatko", kaže Hannah. "Tako sam zadovoljan što krajnji rezultat izgleda točno onako kako sam se nadala"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. ožujak 2024 13:46