U TREN OKA

Jednostavno uklonite sve mrlje sa svojih zidova i vratite im sjaj kao da ste ih iznova obojali

 CASARSAGURU/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Čišćenje zidova barem jednom godišnje najbolji je način da zadržite postojan izgled odabrane boje

Čišćenje zidova sjajan je način da osvježite svoju staru boju ako još ne želite nanostiti novi sloj boje. S vremenom se na obojenim zidovima mogu nakupiti prašina, masnoća i mrlje tako mjenjajući izgled vašeg zida u potpunosti. Malo smo istražili i saznali najbolje načine za čišćenje zidova i obnavljanje prekrasne postojeće boje.

image
PROSTOCK-STUDIO/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Koliko često trebate čistiti zidove

Ispostavilo se da je čišćenje zidova barem jednom godišnje najbolji način da zadržite postojan izgled odabrane boje. Sam proces je jako jednostavan, a to je brisanje zidova blagim detrdžentom i vodom, imajući na umu da neke boje više upijaju nečistoće pa ćete se za to trebati dodatno potruditi. Bojanje zidova s visokokvalitetnim bojama je poželjno jer one se lakše čiste i ujedno štite zid, a ovo se pogotovo odnosi na obitelji s malom djecom.

image
CASARSAGURU/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Evo što će vam trebati za početak: 2 mekane spužve, blagi detrdžent za suđe, voda, suhi ručnici, kanta ili zdjela.

Prvo položite suhe ručnike uz podnožje zida koji čistite kako bi oni pokupili višak vode. Pomiješajte 1 žlicu detrdženta na 4 šalice vode u kantu. Pomoću jedne od mekanih spužvi nanesite pripravak za čišćenje na prljavštinu i obrišite zid, potom čistom spužvom isperite zid. Višak vode obrišite čistim, suhim ručnikom.

image
BILL OXFORD/GETTY IMAGES

Ponavljajte gornje korake dok vaš zid ne bude potpuno čist.

Kako ukloniti tvrdokorne mrlje

Dječjim flomasterima i ogrebotinama možda će trebati više od brisanja. Nakon što prebrišete zidove blagim pripravkom s detrdžentom, još jedanput ih prebrišite jačim sredstvom za čišćenje poput octa ili alkohola. Nakon toga isperite čistom spužvom i vodom.

image
JANINE LAMONTAGNE/GETTY IMAGES

Tvrdoglavim tragovima možda će trebati nježni abraziv koji neće izgrebati završne slojeve boje. Potreban je dodatni oprez s manje kvalitetnim bojama. Također, oštre kemikalije i intenzivno ribanje treba izbjegavati na sjajnijim završnim oblogama. Ako morate očistiti zidove nečim jačim, probajte kombinaciju paste za zube i sode bikarbone.

image
KONTREC/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Nanesite kombinaciju paste za zube i sode bikarbone na mrlju, ostavite da ova smjesa odstoji otprilike 10 minuta prije nego što ju nježno uklonite s čistom vodom. Po potrebi, za izgubljene slučajeve, uvijek imajte malo dodatne boje za dotjerivanje, posebno u kućama s kućnim ljubimcima ili djecom.

Imajte na umu da redovito čišćenje zidova može spriječiti nakupljanje prljavštine i olakšati uklanjanje mrlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 02:53