I TO SE DOGAĐA

Jeste li ikada poželjeli smanjiti svoju odjeću jer vam je prevelika? Postoji lak način kako to učiniti

 /SHUTTERSTOCK

Skupljanje vašeg novog vunenog džempera nakon pranja uobičajena je pogreška u pranju rublja koja je prilično frustrirajuća. No, ima i situacija kada želite smanjiti nešto iz svoje garderobe. Možda ste smršavili ili ste slučajno kupili pogrešan kroj i ne možete ga vratiti.

Iako to nije nešto što stručnjaci preporučuju da se radi namjerno, razumijevanje znanosti o skupljanju i čimbenika koji na to utječu znači da će svi pokušaji vjerojatnije uspjeti. Slijedite ove stručne savjete o tome kako smanjiti odjeću kako biste pokušali postići savršeno pristajanje.

Što trebate znati prije nego počnete

Nije svaka tkanina dobar kandidat za skupljanje, a neke se skupljaju brže od drugih. Sammy Wang, viša znanstvenica u Downyju za Better Homes and Garden,kaže da je skupljanje češće kod odjeće s prirodnim ili regeneriranim vlaknima, kao što su pamuk, lan, vuna i rajon, jer su hidrofilniji i dobro upijaju vlagu.

image
/SHUTTERSTOCK

Kako smanjiti odjeću

Provjerite oznaku za održavanje

Uvijek provjerite oznaku za održavanje prije nego što svoju preveliku odjeću stavite na pranje i sušenje. Kad piše da je odjevni predmet prethodno skupljen, nećete moći biti manji. Ako upute kažu "samo kemijsko čišćenje", to je nešto što nikada ne smijete staviti u perilicu rublja.

Operite svoju odjeću

Iako je vlaga ključni sastojak u lukavoj formuli skupljanja, ne morate povećavati temperature. "Vruća voda nije uvijek potrebna, budući da su zasićenost vodom i miješanje ono što stvara uvjete skupljanja tijekom ciklusa pranja", kaže Wang. Ona preporučuje pranje na temperaturi i metodi navedenoj na naljepnici za održavanje kako biste spriječili oštećenje odjeće prije strojnog sušenja na ciklusu s jačom toplinom. Dakle, za traperice i vunu, na primjer, to znači hladniji ciklus pranja ili ćete ovu odjeću čak morati prati ručno.

Stavite odjeću u sušilicu

Povremeno sam proces pranja stvara dovoljno skupljanja, posebno za tkanine poput vune. Ako ste u nedoumici, najprije operite i osušite svoj odjevni predmet kako biste provjerili koliko se, ako uopće, skuplja. Ako i dalje trebate smanjiti odjeću, Wang preporučuje strojno sušenje na manje od 20% vlage pri višem toplinskom ciklusu kako bi se postiglo i zadržalo dodatno skupljanje.

Ovisno o tkanini, ponekad je dovoljan kratki udar topline i/ili miješanje da se postigne željeno skupljanje. Provjerite odjeću svakih pet minuta umjesto da čekate da se potpuno osuši.

Suhi zrak

Ako vaša odjeća još uvijek ima višak vlage, pokušajte je umotati u ručnik i pritisnuti. Zatim položite odjeću ravno da se potpuno osuši na zraku daleko od intenzivne sunčeve svjetlosti kako biste uklonili rizik od topline koja bi rezultirala daljnjim skupljanjem.

Ponovite postupak prema potrebi

Ako je odjevni predmet manji, ali još uvijek ne pristaje savršeno, Wang kaže: "Ovaj postupak možete ponoviti nekoliko puta kako biste se približili željenom rezultatu."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 13:36