Izvrsna ideja

Jeste li isprobali toplinsku izolaciju s ovim zavjesama? Jeftino, a učinkovito rješenje

 iStock
Rastući računi za energiju su neizbježni ove zime, ali postoji način da grijanje u domu maksimalno iskoriste

Dobra izolacija u kućanstvu ključna je za povećanje energetske učinkovitosti doma, osobito oko prozora i vrata koji dobro ne dihtaju Iako zavjese pružaju određenu razinu zaštite od gubitka topline, toplinske obloge i debeli materijali su najučinkovitiji, i najskuplji. Ova mama je podijelila svoje jednostavno rješenje, trik kako od jeftinih zavjesa postići efekt toplinske obloge za deset puta manje novca.

image
iStock

U objavi na forumu Money Saving Expert, korisnica, paddy‘s_mum je napisala: "Ako je vaša soba jako hladna, razmislite o dvostrukim zavjesama, pri čemu na prozor pričvrstite još jednu unutarnju traku ili šipku na koju ćete objesiti novu zavjesu, ostavljajući svoje otmjene ili skupe i dalje u prvom planu."

Napomenula je da ovaj trik radi "rutinski" već godinama.

image
iStock

No, iako je savjet jednostavan, mnogi sudionici foruma označili su ga kao "bizarnog".

Kupovina materijala za drugi sloj zavjese može biti jeftina, jer ne morate brinuti o izgledu materijala.

Pametna mama je rekla: "Kada shvatite da možete kupiti stazu, držač ili karnišu u Ikei već za 2 eura, kao i zavjese ili tkanine u second hand trgovini za 7 eura, i kada shvatite da zimi možete postići 20-ak stupnjeva unutar sobe bez dodatnog grijanja, odjednom ideja uopće nije toliko glupa kao što zvuči."

image
iStock

Unatoč naporima da uštedi, paddy‘s_mum je primijetila da su njezine odrasle kćeri posramljene ovim životnim trikom. No kada su se računi za grijanje pojavili, promijenile su mišljenje i sada trik smatraju "čudesnim".

Mama je također objasnila da se trik može koristiti tijekom cijele godine, tako da ne morate skidati drugu šipku na kraju zime. Naime, kada je "nevjerojatno vruće", dvostruke zavjese učinkovito će držati toplinu izvan vašeg doma i ljeti.

image
iStock

Kao odgovor na njezin trik sa zavjesama, drugi su korisnici također podijelili svoje isprobane trikove.

lstar337 je napisao: "Ugradili smo toplinske zavjese na prozore kako bismo stvorili dodatnu toplinsku barijeru. Za nas je to velika razlika. Imamo prozore s jednokrilnim ostakljenjem, pa je zadržavanje zraka u prostoriji podalje od površine stakla učinilo boravak u domu mnogo udobnijim."

image
KLAZINGA, JANSJE/LIVING4MEDIA

Ovaj trik možete rekreirati sami vrlo jednostavno, sve što trebate je šipka i tkanina.

Možete koristiti ili jednu šipku za zavjese s jednom trakom ili kupiti dvostruku šipku za slojeve zavjesa.

Zavjese od brušene kože teške su što ih čini savršenim za zadržavanje topline u zatvorenom prostoru, dok blokiraju svjetlost i buku.

Zavjese od poliestera su puno pristupačnije. Također su izdržljive i dugotrajne.

Gotovo svaka kombinacija zavjesa poboljšat će zadržavanje topline, iako biste trebali izbjegavati tanke lanene i mrežaste stilove koji su manje učinkoviti kao osnovni sloj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 16:31