BEZ PANIKE

Jeste li primjetili izbočine ili mjehuriće na laminatu? Ne brinite, lako se mogu popraviti

 Unsplash
Imate li oštećen laminat s mjehurićima? Prvo što se treba zapitati je zašto se to dogodilo

Jeste li primijetili mjehuriće i izbočine na vašem prekrasnom laminatu? Prije svega, nemojte paničariti! Ovaj problem možete riješiti bez napora i za kratko vrijeme. I ne samo to, nego nećete čak ni morati mijenjati cijeli pod. Pitate se kako popraviti izbočine na podu od laminata bez da ga zamijenite? Na pravom ste mjestu!

Laminatni drveni pod je jedna od najatraktivnijih i najizdržljivijih opcija za podove. Ima sposobnost izdržati veliki promet, što ga čini najtraženijom osnovnom opcijom za mnoge vlasnike kuća. Jedini mu je nedostatak to što ne podnosi vodu ili veliku vlagu. Dakle, je li moguće popraviti vaš laminatni pod bez da ga u potpunosti zamijenite? Odgovor je da, a mi smo tu da vam pokažemo kako!

image
Unsplash

Zašto su se pojavili mjehurići na vašem laminatu?

Imate li oštećen laminat s mjehurićima? Prvo što se treba zapitati je zašto se to dogodilo. Višak vlage u podlozi i daskama vaših podnih ploča najčešći je razlog za ovaj problem. Ali je li jedini? Nastavite čitati kako biste saznali sve druge uzroke oštećenih ploča kako biste se mogli nositi sa situacijom i zaštititi cijeli svoj pod u budućnosti!

1. Problem vlage

Glavni uzrok oštećenja je visok sadržaj vlage. Iako laminatne ploče mogu biti vodootporne, one nisu vodootporne. Zbog toga povećanje vlage može uzrokovati bubrenje laminata, osobito kada dođe do jezgre laminata.

2. Napetost između laminatnih podnih ploča

Mjehurići na laminatnom podu mogu biti posljedica prevelike napetosti između njegovih dasaka. Laminatni pod će se širiti i skupljati kao odgovor na temperaturne promjene. Kada postavljate svoje nove ploče, ako ne osigurate da postoje dilatacijski razmaci, laminat će na kraju dobiti mjehuriće ili čak izvijanje. Posebno čvrste letvice također mogu dovesti do stvaranja mjehurića; zbog toga je važno voditi računa o tome tijekom instalacije.

image
Unsplash

3. Nedostatak dilatacijskih spojeva

Postavljanje novih laminata na velikim površinama zahtijeva dilatacijske spojeve između spojnih dijelova ploča. Opsežne instalacije dovest će do zarobljenih mjehurića zraka ispod ploča.

4. Nedostatak učinkovite barijere za vlagu

Ako postavljate laminat na betonske i drvene podloge, pazite da ne ometate isparavanje vode i dobru ventilaciju kuće. Nedostatak učinkovite instalacije barijere protiv vlage na vašem podu može uzrokovati stvaranje mjehurića.

5. Izlijevanje vode

Prolijevanje, višak vode i curenje cijevi koje ne riješite odmah čim se dogode ostavit će vam nabubren laminatni pod.

Drugi uobičajeni problem je mokro brisanje i čišćenje parom. Ne biste trebali isprobavati ove metode na svom laminatnom podu jer mogu uzrokovati znakove oštećenja vodom kao što su izvijanje i mjehurići. Čišćenje podova na pravi način je ključno!

Kako popraviti nabubreni laminatni pod bez zamjene?

Jedan od načina za popravak oštećenog laminatnog poda je njegova zamjena. Ali ne brinite; ako oštećenje nije preveliko, ne morate ukloniti cijeli pod. Slijedite naše upute za popravak laminata kako biste saznali sve što trebate znati!

image
Unsplash

Kako popraviti manja oštećenja i mjehuriće?

Sve dolje navedene metode jednostavni su zadaci „uradi sam“ koje svaki vlasnik kuće može obaviti sam. Bit ćete sretni da znate da postoji mnogo online videouputa koje će vas detaljno provesti kroz svaki korak kako biste što lakše obavili ovaj posao!

Prvo, možete isprobati nož na mjehurićima kako biste riješili problem. Ako rezultat nije zadovoljavajući, možete koristiti setove za popravak laminata da popravite nabubrenu površinu.

Sušenje oštećenog područja sušilom za kosu ili grijačem može riješiti pojavu mjehurića na površini.

Manje mjehuriće možete popraviti tako da ih ‘‘puknete‘‘. Da biste to učinili, stavite vlažnu krpu na mjehurić i oštrim nožem zarežite to područje. Zatim istisnite ljepilo za drvo u prorez i pritisnite furnir prema dolje. Posljednji korak je da na njega preko noći stavite uteg kako bi bio spljošten.

Konačno, možete isprobati metodu pucanja kako biste popravili mjehuriće na laminatnom podu.

image
Unsplash

Kako zamijeniti samo jednu ploču?

Nije uvijek moguće izbjeći demontažu, ali možete se ograničiti na zamjenu samo jedne ploče bez rastavljanja cijele strukture. Evo što učiniti:

Izmjerite mali pravokutnik unutar oštećene daske i izrežite ga. Dlijetom i čekićem izvucite izrezani komad. Nabavite zamjensku dasku koja odgovara vašem podu. Pripremite tako da odrežete donji dio mehanizma s utorima. Namažite malo stolarskog ljepila na donju stranu dijelova koje ste izrezali i spustite dasku u pod. Na kraju stavite uteg dok se ljepilo ne stegne.

Imajte na umu da ako podna ploča nabubri, možda ćete je morati zamijeniti potpuno novim podom. Najbolje je potražiti savjet profesionalnog montera za drvo prije nego što zamijenite pod i riješite bilo koji drugi uobičajeni problem s laminatnim podovima.

image
Unsplash

Savjeti za sprječavanje bubrenja vašeg laminatnog poda

Bolje spriječiti nego liječiti, zar ne? Najbolje je pridržavati se sljedećih savjeta i trikova kako biste spriječili bubrenje i raslojavanje površine.

Nemojte dopustiti da voda dugo stoji na površini laminata. Uvijek obrišite vlažnu površinu čim se voda prolije po podu.

Izbjegavajte mokro brisanje laminatnog poda. Najbolje ga je obrisati na suho za dugotrajnost.

Koristite preporučene proizvode za čišćenje kako biste izbjegli oštećenje ili ljepljive podove.

Kada postavljate na cementnu podlogu, upotrijebite barijeru protiv vlage kako biste spriječili izvijanje poda.

Održavajte razinu relativne vlažnosti u sobi od 35-65 posto. Za održavanje ove relativne vlažnosti možete koristiti odvlaživač zraka i prijenosni klima uređaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 16:10