NIJE SAMO ZA JELO

Jeste li znali da je i kečap odličan saveznik u čišćenju doma? Evo kako ga možete koristiti

 Unsplash
Kečap sadrži ocat i limunsku kiselinu pa nije ni čudno da pomaže kod čišćenja

Osim što je jako ukusan s krumpirićima saznali smo da vam kečap može pomoći i u čišćenju. Naravno, ne kada je u pitanju vaša bijela bluza, ali biti ćete iznenađeni koliko je dobar saveznik u čišćenju kuhinje i kuhinjskih predmeta.

image
Unsplash

Već ranije ste čuli o uspješnim metodama čišćenja uz pomoć octa i citrusa zato ne morate biti toliko iznenađeni kada vam kažemo da je i kečap odličan za iste te stvari jer neki od njegovih sastojaka su upravo ocat i limunska kiselina. U nastavku saznajte kako sve možete koristiti kečap za čišćenje, a prije nego se sami odlučite na čišćenje prvo isprobajte metodu na malom dijelu onoga što čistite pa potom krenite na kompletno područje.

image
Unsplash

Bakar

Bakar reagira na zrak te oksidacijom stvara sloj zbog kojeg izgleda prljavo i oštećeno. Taj isti sloj se otapa u smjesi slabe kiseline i kuhinjske soli, a obje se nalaze u kečapu. Nanesite kečap na posude i ostavite ga da djeluje što je dulje moguće. Zatim obrišite i isperite.

image
ISTOCK PHOTO

Nehrđajući čelik

Nehrđajući čelik razvija istu vrstu površinskog sloja kao i bakar, i jednako se lako može očistiti i kečapom. Jednostavno ga nanesite, pustite da odstoji (koliko god dugo možete), obrišite i isperite.

image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Lijevano željezo

Koliko god to pokušali izbjeći, ponekad se na tavama od lijevanog željeza pojave mrlje hrđe. Ali nemojte očajavati - jednostavno prekrijte mjesta hrđe kečapom, pustite da odstoji, a zatim obrišite.

image
Unsplash

Mjed

Mjedene kvake i svijećnjaci mogu izgledati istrošeno, ali kečap može pomoći. Stavite kečap direktno na mjedeni predmet (ili namočite papirnati ručnik u kečap i nanesite), pustite da odstoji najmanje 40 minuta, a zatim obrišite i isperite.

image
Unsplash

Srebro

Na srebru se također razvija sloj koja se može ukloniti uz pomoć kečapa na isti način kako je prije navedeno ( nanijeti, pustiti da odstoji, obrisati i oprati). Ako vaše srebro ima puno detalja, četkicom za zube utrljajte kečap u utore. Isperite odmah nakon ribanja.

Ostatci hrane

Svima nam se dogodilo da smo nekada predugo ostavili posudu u pećnici te smo nakon toga imali rezultata izgorene i zalijepljene hrane za posudu, koju je jako teško ukloniti. Da biste se riješili izgorjelih dijelova, površinu natopite kečapom, pustite da odstoji preko noći, a zatim isperite.

image
Unsplash

Vrtni alat

Jesu li vam škare za obrezivanje živice preko zime zahrđale? Nanesite malo kečapa i pustite da odstoji preko noći. Ujutro obrišite ili isperite i oštrica će vam biti kao nova.

Automobili

Nakon što operete svoj automobil, umjesto voska koristite kečap. Nanesite kečap na meku krpu i ispolirajte do savršenog sjaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. veljača 2021 16:24