Mrak!

Jeste li znali da mikrovalna pećnica olakšava još i ove (dosadnjikave) poslove? Bacite pogled na broj sedam

 VLAD ZAYTSEV /UNSPLASH/
Ako ste mikrovalnu pećnicu koristili samo za zagrijavanje hrane i pripremu kokica, niste iskoristili njezin puni potencijal

Naime, ovaj kuhinjski aparat ima još mnogo drugih, neobičnih namjena, a ovo su samo neke od njih.

1. Narežite luk bez suza

Mikrovalna pećnica može vam pomoći da luk režete bez suza. Jednostavno ga zagrijte 30 sekundi i priprema hrane proći će bez neugodnog peckanja i suza.

2. Pomaže da se tijesto digne

Kvascu ponekad treba dosta vremena da naraste na sobnoj temperaturi. Šalicu punu vode stavite u kut mikrovalne pećnice, tijesto stavite u zdjelu, prekrijte prozirnom folijom i zagrijavajte na najslabijoj temperaturi 3 minute. Nakon toga ostaviti tijesto da odstoji 3 minute pa ga ponovno zagrijati na najnižoj temperaturi još 6 minuta. Zatim ostavite da odstoji 6 minuta.

4. Omekšava stvrdnuti smeđi šećer

Stvrdnuti smeđi šećer stavite u posudu koju možete zagrijati u mikrovalnoj pećnici, preko njega stavite mokri papirnati ubrus i zagrijavajte ga oko 20 sekundi.

5. Osušite začine

Više ne morate trošiti puno novca na kupnju suhih začina. Od svježeg začinskog bilja, a uz pomoć mikrovalne pećnice, napravite fantastične suhe začine. Listove biljaka koje želite sušiti složite na tanjur koji možete zagrijati u mikrovalnoj pećnici, pokrijte papirnatim ručnikom i zagrijavajte na srednjoj temperaturi oko jedne minute. Nastavite grijati svakih 20 sekundi dok se biljke potpuno ne osuše.

6. Kristalizirani med pretvara u tekući

Ako se med u vašoj staklenoj posudi kristalizirao, jednostavno skinite poklopac, stavite posudu u mikrovalnu i zagrijavajte 30 do 40 sekundi. Samo budite oprezni kada vadite staklenku iz mikrovalne jer je vruća.

image
SERGEY PAKULIN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

7. Ubrzajte kuhanje mahunarki

Koliko ste puta poželjeli pripremiti grah bez namakanja u vodi preko noći? I tu vam može pomoći mikrovalna pećnica. U šalicu mahunarki ide tri puta više vode. Mahune stavite u posudu koja se može grijati u mikrovalnoj pećnici, prelijte vodom, poklopite posudu i zagrijavajte dok voda ne zakipi, oko 15 minuta na najjače. Izvadite posudu iz mikrovalne i ostavite je u vodi oko sat vremena. Zatim procijedite grah ili druge mahunarke i isperite ih hladnom vodom.

8. Olakšajte guljenje povrća i voća

Ako imate problema s guljenjem svježeg voća ili povrća, stavite ih u mikrovalnu pećnicu i zagrijavajte 2 do 3 minute. Svježe namirnice ćete oguliti bez problema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 21:55