MOŽE I TAKO

Jeste li znali da možete obojiti svoj namještaj i podove bez prethodnog brušenja?

 /SHUTTERSTOCK
Ovdje profesionalci objašnjavaju kako bojanje namještaja od laminata učiniti brzim i lakim projektom

Brušenje je univerzalno prihvaćeno kao standardni korak pri bojanju namještaja od laminata, ali se također smatra jednim od najzahtjevnijih koraka. Dobra vijest je da je uz pažljivu pripremu i prave proizvode moguće u potpunosti preskočiti ovaj korak i odmah krenuti s realizacijom vaših ideja za bojanje namještaj, a sve bez nereda i bolova u rukama koje ostavlja brušenje, prenosi Homes&Gardens.

Ovdje profesionalci objašnjavaju kako bojanje namještaja od laminata učiniti brzim i lakim projektom bojanja izbjegavajući brušenje, uključujući proizvode koji su vam potrebni za dugotrajnu završnu obradu.

Kako obojiti namještaj od laminata bez brušenja

Iako većina stručnjaka za boje i dalje preporučuje brušenje kao dobar prvi korak za bojanje drvenog namještaja i laminatnih površina, pravilna priprema i visokokvalitetni temeljni premazi znače da to više nije glavno i krajnje pravilo kada se pokušava postići besprijekoran konačni izgled.

image
/SHUTTERSTOCK

1. TEMELJITO OČISTITE POVRŠINU

Kao i kod pripreme zidova za bojanje, važno je temeljito očistiti namještaj od laminata prije nanošenja temeljnog premaza. Blago sredstvo za čišćenje dobro je za novi namještaj, dok se šećerni tekući sapun preporučuje za sav namještaj od laminata koji je neko vrijeme bio u skladištu ili izložen u vašem domu, predlaže Raf Michalowski, dizajner i osnivač Meble namještaja. Ovaj korak je posebno važan kada ne brusite, jer će "ukloniti svu masnoću i ostatke koji bi kasnije mogli ometati prianjanje boje."

2. RAZMOTRITE PROIZVOD OD TEKUĆEG BRUSNOG PAPIRA

"Najveći problem s bojanjem laminatnog namještaja je taj što se boja jednostavno ne želi zalijepiti za njegovu glatku površinu", kaže Matthew Stone, osnivač Hometown Paintinga.

"Ako radije ne biste brusili površinu, još uvijek imate opcije koje će odlično funkcionirati. Jedna od mogućnosti je korištenje proizvoda koji se zove tekući brusni papir. Kemijski će stupiti u interakciju s površinom namještaja kako bi ga učinio spremnim za bojanje" dodaje Matthew.

Vaša druga opcija je da krenete s jakim prvim premazom, preskačući u potpunosti bilo kakvu grubu obradu.

3. NANESITE VISOKOKVALITETNI VEZNI PRVI PREMAZ

Kada se ne brusi, temeljni premaz treba stvoriti dobru površinu za lijepljenje boje, budući da je laminat sam po sebi previše gladak da bi stvorio dobru vezu.

Jon Christensen, stručnjak za renoviranje doma i izvršni direktor tvrtke Bidmii uvijek se odlučuje za vezni temelj posebno dizajniran za laminatni namještaj, koji je također dobar za bojanje preko vodenih oštećenja na starom laminatu.

"Upotrijebite četku od sintetičkih vlakana ili pjenasti valjak za nanošenje tankog, ravnomjernog temeljnog premaza na cijelu površinu. Slijedite upute proizvođača o vremenu sušenja između slojeva i broju potrebnih slojeva." kže Jon.

image
/SHUTTERSTOCK

4. DODAJTE DVA SLOJA BOJE

Dobar savjet za bojanje za dugotrajnu završnu obradu je korištenje najmanje dva sloja odabrane boje kako biste bili sigurni da će trajati i izdržati svakodnevne udarce i ogrebotine, ali boja koju koristite imat će jednako velik učinak, kaže Matthew Stone.

"Za najbolje rezultate upotrijebite istu četku od sintetičkih vlakana ili pjenasti valjak za nanošenje tankih, ujednačenih slojeva boje nakon što se temeljni premaz potpuno osuši‘, savjetuje Jon Christensen. "Pustite da se svaki sloj potpuno osuši prije nanošenja sljedećeg."

5. ZAVRŠITE PROJEKT IZDRŽLJIVIM ZAVRŠNIM PREMAZOM

Posljednji korak u bojanju namještaja od laminata bez brušenja je dodavanje otpornog završnog sloja boje i sprječavanje bilo kakvog ljuštenja, kaže Jon Christensen. Ovo je osobito važno kada ste preskočili brušenje, jer će prozirni gornji sloj djelovati kao konačna zaštitna barijera, zadržavajući boju na površini laminata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 11:11