BUDE KAO NOVA

Jeste li znali da možete obojiti svoju baršunastu sofu? Dizajnerica objašnjava kako

 Emma Carberry (@formandbalance)
Kao dizajnerica interijera, Emma zna ponešto o tome kako unijeti karakter i šarm u prostor koji je dosadan i jednoličan

Jeste li umorni od svoje sofe? Želite li promijeniti boju da kupujete novi? Ili možda želite izblijedjeloj tkanini svoje retro sofe vratiti stari sjaj? Ako je tako, razmislite o tome da mu date novu boju. Da, dobro ste čuli. Svoju sofu možete obojiti jednako lako kao što biste obojili svoje zidove, a sve to zahvaljujući čudu boje za namještaj, prenosi Livingetc.

image
Emma Carberry (@formandbalance)

Upravo je to učinila dizajnerica interijera Emma Carberry sa svojom sofom od sive baršunaste boje, koja je sada dobila bogate i raskošne maslinastozelene nijanse koja unosi osvježenje u njezin prostor. Na svom Instagram računu, Emma je pokazala koliko je jednostavno obnoviti kauč u dnevnoj sobi uz pomoć boje i nekoliko prilagođenih nogu za namještaj.

Kao dizajnerica interijera, Emma zna ponešto o tome kako unijeti karakter i šarm u prostor koji je dosadan i jednoličan, a njezina sofa jedno je od najjednostavnijih rješenja koje smo ikada vidjeli za dnevni boravak - i žudimo da sami isprobamo.

Kupila je baršunastu sofu, koja je izvorno bila svijetlosive boje, na rasprodaji. Iako nije bila u najboljem stanju, Emma, koja je osnivačica usluge dizajna interijera i robne marke Form & Balance, od samog je početka imala viziju.

image
Emma Carberry (@formandbalance)

"Bila je jako oštećen straga, poderana s donje strane i imala je nekoliko tamnih mrlja sa strane, ali sam znala da ima potencijala zbog veličine i prekrasnog oblika", objašnjava. "Volim mijenjati komade za svoj dom i ne smatram da morate kupiti nove da biste to učinili."

Isprva je razmišljala da sama presvuče kauč, no ubrzo je shvatila da bi taj posao bio skup, a zbog neobičnog oblika kauča nije bila sigurna da to može učiniti sama. "Nakon malo istraživanja naišla sam na Fabricoat boju za presvlake", kaže Emma. "Stvarno sam se nadala dubokoj maslinastoj boji, ali nije bila dostupna pa sam odlučila pomiješati boje."

Za one manje upućene pomisao na bojanje vašeg kauča poprilično je zastrašujuća, ali Emma uvjerava da je njezin DIY projekt za dnevnu sobu zapravo puno lakši nego što mislite.

image
Emma Carberry (@formandbalance)

Za početak dobro usisajte sofu i obrišite je vlažnom krpom. Iako FabriCoat dolazi u 28 različitih boja, bolje da ih pomiješate kako biste postigli željenu nijansu, baš kao što je Emma učinila. Da bi dobila duboku maslinastu nijansu, upotrijebila je 0,5 litara Fabricoata u nijansi Olive s otprilike jednom petinom tamno smeđe boje.

Što se tiče količine, za svoj baršunasti trosjed potrošila je dvije litre, prema preporuci uputa Fabric Clinic. Nabrane tkanine poput baršuna, umjetne antilop kože trebat će dvostruko više proizvoda zbog veće površine materijala.

Prije nego što počnete bojati, morat ćete upotrijebiti bočicu s raspršivačem da navlažite područje kako bi boja bolje prianjala na tkaninu. Nakon što je vlažna, možete četkom ili spužvom nanijeti boju na sofu. Trik je u tome kako pravilno obojiti namještaj: Emma preporučuje da idete u smjeru tkanine kako biste zadržali uredan završetak. Dok je boja još mokra, možete proći četkom za presvlake kako biste ujednačili raspodjelu boje i osigurali da tkanina zadrži svoju mekoću.

Nakon što obojite kauč, ostavite ga da se osuši prije nego ponovite s drugim slojem. Emma je upotrijebila dva sloja plus neke dodatne popravke, ali ako je vaš originalni materijal tamnije boje, možda će trebati više.

"Otkrila sam da je najbolji način da tkaninu održavam blago vlažnom i da je između četkam četkom za presvlake", savjetuje Emma. "Kada sam nanijela prvi sloj, uspaničila sam se jer je izgledalo pomalo neujednačeno i sofa je bila prilično kruta, međutim, nakon drugog sloja izgledala točno onako kako sam željela."

"Stvarno mi se sviđa kako je sofa ispala", objašnjava ona. "Izgleda se kao moderan komad i savršeno ide u naš prostor zajedno sa svim ostalim našim rabljenim i dorađenim komadima. Dokaz da je nevjerojatno što sloj boje može postići."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 20:19