Najbolje rješenje

Kad nemate dovoljno prostora u ormaru sezonsku odjeću pospremite na ovaj način

 Amazon
Stručnjaci dijele ideje za rješavanje problema nedostatka prostora za pohranu

Ako živite u maloj garsonijeri ili ako u vašem domu nema dovoljno prostora za pohranu, vjerojatno se pitate gdje držati ljetnu odjeću. Kad nemate goleme garderobne ormare poput bogataša u reality TV emisijama, morate biti kreativni u pogledu skladišta - a jedan od načina da to učinite je da sklonite svoju sezonsku odjeću kad temperature počnu padati.

"Kada nemate puno prostora u ormaru, smještaj sezonske odjeće olakšat će vam praćenje onoga što imate za svaku sezonu", rekla je Catie Kelly, osnivačica tvrtke Systematic Organizing. “Pretrpan ormar puno je teže održavati urednim!”

Kada se pripremate za sezonsko skladištenje, Kelly, koja je organizirala dom bivše zvijezde serije "Prave kućanice iz Atlante" Porshe Williams, potiče vas da razmišljate izvan svog ormara. “Iskoristite okomite prostore poput zidova i vrata i spremite što više možete ispod kauča i kreveta”, rekla je.

Ona također predlaže da napravite veliko čišćenje odjeće. "Uklanjanje nereda je najvažniji korak u bilo kojem organiziranom putovanju, ali je posebno važno kada nemate puno prostora za pohranu", rekla je Kelly. “Što ste agresivniji u uređivanju svojih stvari, lakše se organizirati i ostati organiziran.”

Ruth Shafer, stručnjakinja za pospremanje i certificirana KonMari konzultantica, složila se s tim. “Nikakve hakove za pohranjivanje, kante za tkanine ili uštede prostora neće donijeti olakšanje ako je vaš ormar pun predmeta zbog kojih se osjećate krivima ili zbog kojih se ne osjećate dobro”, napominje Ruth Shafer. Nakon što odredite odjeću koju najviše volite i nosite, možete strateški odlučiti gdje ćete sve to smjestiti.

Haleema M. Burton, vlasnica tvrtke Jillian & Leigh Home Organization, rekla je da su sezonske promjene savršen poticaj za čišćenje ormara. "Odvajanje vremena za prolazak kroz proces spremanja vaše izvansezonske odjeće daje vam priliku da procijenite svoju trenutnu garderobu kako biste vidjeli što želite zadržati, donirati ili očistiti", rekla je Burton.

Kako bi vam pomogli pronaći najbolje rješenje za vaš ormar i kako bi pohrana bila besprijekorna u malom prostoru, Kelly, Shafer, Burton i drugi stručnjaci za organizaciju doma i garderoba podijelili su neke od najboljih načina za organiziranje vaše odjeće. Dok neki, zagovaraju potpunu sezonsku rotaciju vašeg ormara, drugi, preporučuju da sva odjeća ostane vidljiva u svakom trenutku - ali svi predlažu da si odvojite vrijeme kako biste pronašli metodu organiziranja koje ćete se zaista pridržavati.

1. KORTISTIE NAMJEŠTAJ

image
Walmart

POMIJEŠAJTE ODJEĆU S DEKOROM SVOG DOMA

"Razmišljajte izvan okvira sa svojim namještajem", rekla je Alison Bruhn, stilistica za garderobu i suosnivačica The Style That Binds Us. "Pomiješajte knjige i ukrasne predmete s cipelama, čizmama, džemperima, košarama i torbama."

Bruhn predlaže da pronađete korisne komade poput ove kutije s 12 odjeljaka kako biste izložili izvansezonsku odjeću i obuću pored biljaka ili drangulija, čineći ih dijelom unutarnjeg dizajna vašeg prostora.

image
Amazon

NABAVITE KLUPU KOJA NIJE SAMO KLUPA

Uložite u škrinju, kovčeg ili otoman koji ima spremište unutra. Stavite ga u podnožje kreveta ili u blizini ulaza kako biste stvorili prostor za obuvanje cipela i držanje svih stvari izvan sezone.

image
Amazon

ILI STOLIĆ ZA KAVU KOJI NIJE SAMO STOLIĆ

Ako živite u studio apartmanu ili samo želite uštedjeti prostor, stručnjaci preporučuju pronalaženje stolića za kavu ili stolića sa skrivenim spremištem, poput ovog kružnog otomana s uklonjivom drvenom pločom. Ovi komadi namještaja mogu poslužiti za više stvari - mogu držati džempere unutra i također se koristiti kao stolić za kavu.

image
Wayfair

NABAVITE OKVIR KREVETA S UGRAĐENIM LADICAMA

Možete uložiti u krevet koji ima ugrađen sustav za pohranu, poput ovog. Ovaj minimalistički okvir kreveta s platformom ima tri prostrane ladice za odjeću izvan sezone.

2. KORISTITE OKOMITI PROSTOR

image
Target

NEKA VAŠA POHRANA VISI

Ne razmišljamo često o tome koliko se prostora gubi korištenjem samo horizontalnog prostora. Nemojte dopustiti da vertikalni prostor propadne. Iskoristite visinu svog prostora s visećim policama s ladicama.

image
Amazon

KORISTITE SVA VRATA KOJA IMATE

Možda nemate ormare, ali vjerojatno imate vrata, bilo da se radi o kupaonici ili ulazu u vaš dom. Zašto ne biste iskoristili opcije vješanja sa stražnje strane vrata poput ove. Ova metoda skriva vaše stvari na vidljivom mjestu i čini ih lako dostupnima. Također možete odabrati skladišta iznad vrata s mrežastim ili prozirnim stranicama. Prozirne prednje strane olakšavaju pogled unutra.

image
Wayfair

NABAVITE SAMOSTOJEĆI STALAK ZA ODJEĆU S LADICAMA

Ako imate dovoljno prostora na podu za ormar koji se može otvoriti, Brun preporučuje ovu kombinaciju stalka za odjeću i ladice, koja vam omogućuje da svoje omiljene bluze ili košulje držite vidljivima, a također ima skrivene ladice za stvari poput čarapa i donjeg rublja. Ovaj stalak ima prostor za pohranu na vrhu i dnu, tako da možete jednostavno rotirati komade koje nosite tijekom promjena godišnjih doba.

image
Wayfair

POSTAVITE VISEĆI STALAK ZA ODJEĆU

Ako nemate mjesta za stalak za odjeću na podu postavite zidni viseći stalak. On drži stvari podalje od poda i povećava način na koji koristite prostor na zidu.

image
Amazon

PODIGNITE SVOJ KREVET

Krevet zauzima puno prostora, pa ga možete koristiti i za odlaganje. Ako je vaš krevet prenizak da biste ispod njega mogli pohraniti stvari, podstavci za krevet poput ovih će vam dati potrebnu visinu, a dolaze s utičnicama i USB priključcima za jednostavno punjenje vaših uređaja ili uključivanje noćne svjetiljke.

3. RAZMIŠLJAJTE UNUTAR OKVIRA

image
Amazon

MAKSIMALNO ISKORISTITE SVOJE LADICE

Umjesto pohranjivanja izvansezonske odjeće u različitim dijelovima kuće, stručnjaci predlažu uvođenje ekstremne organizacije u vaše ladice, što vam omogućuje rotiranje predmeta po potrebi, a da pritom svu odjeću držite na jednom mjestu. Preporučuju da postavite plitke, ravne kutije bez poklopca u svoje ladice (ili gdje god držite presavijenu odjeću) kako biste najbolje iskoristili prostor.

Svrha ovakvog skladištenja odjeće je da možete vidjeti sve što imate i da se ništa ne zgnječi, zaboravi ili zgužva. Zimi svoje toplije komade držite na vrhu ladice, a ljeti obrnuto.

image
Wayfair

KORISTITE PROZIRNE SPREMNIKE

Kada nemate mjesta u ormaru, spremnici za pohranu su vaš najbolji prijatelj. Ipak, kutije od neprozirne tkanine ili tamne plastike mogu biti pozivnica za kaos. Prozirni spremnici za pohranu izvrstan su organizacijski alat jer vam omogućuju maksimiziranje prostora za pohranu, a da vaše stvari ostanu vidljive. Razmislite o korištenju 2-3 prozirne kutije za pohranu na podu ormara ili polici. Svakako ih označite.

Burton preporučuje ove kutije od tkanine s prozorima iz West Elma. Izrada od platna čini ih udobnim, ali prozirna obloga omogućuje vam da prepoznate svoju odjeću, jer izvan vidokruga zapravo znači izvan uma. Pomaže smanjiti tjeskobu kada znate gdje i kako pronaći ono što tražite.

image
Amazon

VAKUUMIRAJTE GLOMAZNE PREDMETE

Vakuumirane vrećice za pohranu spas su za pohranjivanje glomaznih stvari poput kaputa. Nakon što isišite zrak iz vrećice bilo vakuumom ili priloženom ručnom pumpicom, čak će i čupava parka biti ravna. Dolaze u različitim veličinama, tako da je raznoliko pakiranje dobar korak za početak ako niste sigurno koje veličine trebate.

Vakuumske vrećice za sezonsko skladištenje mogu vam pomoći u organiziranju posteljine. Možete pohraniti puno više na mnogo manjem prostoru pomoću ovih vrećica, a one će također obaviti odličan posao zaštite vaših osjetljivih tkanina od vremenskih nepogoda tijekom sezone skladištenja.

image
Target

OTKOTRLJAJTE SVOJE STVARI IZVAN VIDOKRUGA

Za one koji već ne koriste prostor za pohranu ispod svojih kreveta, toplo predlažemo ove spremnike s kotačićima.

image
Target

ČUVAJTE DŽEMPERE U KUTIJAMA OD PROZRAČNE TKANINE

Većinu džempera treba složiti, a ne objesiti izvan sezone. Za skladištenje pletiva treba koristiti kutije od tkanine — poput ove sive.

image
Amazon

UŠTEDITE PROSTOR S VJEŠALICAMA

Vaš prostor za odjeću možda ima kolekciju starih, neusklađenih vješalica različitih veličina, što je mnogima trn u oku i zauzima više prostora nego što treba.

Riješite se starih plastičnih vješalica i nabavite ovakve vješalice. Osim što pomažu da vaš ormar izgleda uredno, stvaraju više mjesta u ormaru za vašu odjeću.

image
Anthropologie

OBJESITE ODJEĆU NA KUKE

Tražite nešto što će vaše omiljene komade držati nadohvat ruke, a istovremeno dodati malo šarma vašim zidovima? Pronađite moderne i atraktivne kuke. One ne samo da ukrašavaju vaš zid, već možete objesiti svoje šešire, kardigane, nakit ili bilo što drugo što želite organizirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. travanj 2024 17:19