IMA I DRUGIH NAČINA

Kad ovo pročitate, nikada više nećete proliti ostatke ulja od prženja u WC školjku

 KATERYNA KUKOTA/GETTY IMAGES

Mnogi su navikli su nakon kuhanja i prženja izliti ostatak pun rastopljene masti u zahodsku školjku. To je zapravo velika pogreška koju želite izbjeći. Evo zašto. Kada kuhamo, mast se otopi, ali kada se ulije u vaš WC, ohladi se i stvrdne. Kad se to dogodi, može blokirati cijev koja povezuje vaš WC s kanalizacijom. Neki ljudi pomiješaju masno ulje s tekućim sapunom, a zatim ga isperu vodom. Nemojte ni to činiti jer može biti još gore. Ne samo da će se molekule masti očvrsnuti, nego se sapun može zalijepiti za druge čestice u cijevima i stvoriti blokadu.

image
ANDREYPOPOV/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Šta se događa kada kuhinjska mast dospije u kanalizaciju? Puno krutih tvari već se ispire niz vaš WC, uključujući toaletni papir. Miješanje toga s mašću nije dobra ideja. Ako mast ispustite u zahodsku školjku i ona na kraju stigne u kanalizaciju, a da vam ne začepi cijevi, nemojte se tapšati po leđima. Naime, kad prolijevate mast u WC školjku i ispirete je u kanalizaciju, ona se razgrađuje na masne kiseline i glicerol, koji se pak spaja s mineralima kalcija u vodi i stvara masne nakupine. Ove velike nakupine masti na kraju blokiraju glavne cijevi tamo dolje, uzrokujući velike probleme u kanalizacijskom sustavu.

Postoje brojni načini na koje možete riješiti masnoću bez ugrožavanja cijevi, ali najbolji način za odlaganje je smeće. Ulijte mast u staklenku i zatim je bacite. Također ju možete pustiti da se ohladi i stvrdne prije nego što je žlicom stavite u posudu i zatim bacite. Ako je riječ o manjoj količini masti, možete jednostavno staviti papirnate ubruse na lonac ili tavu i pustiti ih da upiju masnoću, a zatim bacite ubruse. Ako ste već prolili masnoću od kuhanja u WC školjku, možete je zaliti s malo vruće vode da očistite cijevi. Međutim, ovo nije dugoročno rješenje i služit će samo za lakše odvođenje masnoće u kanalizaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2024 04:52