Prazan zid. Što s njim?

KAD SU TAPETE ODLIČNO RJEŠENJE Naši stručnjaci savjetuju kako ih postaviti i na što paziti

Kao što naši čitatelji znaju, u novom broju časopisa D&D objavili smo veliku priču o praznim zidovima i kako ih ispuniti. U web formatu ta priča dolazi u više nastavaka, jer nam treba prostora za sve predivne fotke!

Do trenutka kada zaokružimo temu, od naših stručnih sugovornika doznat ćete sve što trebate znati o pojedinim načinima oblaganja i dekoriranja zida, koje su im mane a koje prednosti, kako ih montirati i održavati te za kakve su prostore pogodni.

Dekoracije, tapete, bojenje, zidne naljepnice, vertikalni vrt, grafit, mural, kamen, 3D paneli, handmade ukrasi, galerija slika... Odakle početi? Neka to budu tepete.

Tapete u interijeru nisu novost, ali novi su motivi koji se na njima pojavljuju. O tome kako izabrati i na što paziti razgovaramo s Antoniom Vidovićem iz tvrtke VidaSan.




Tapete su jednostavne za postavljanje, a raznolikošću motiva mogu transformirati svaki zid. Izbor ovisi o vašem ukusu i preferencijama, a mi ćemo vas provesti kroz novitete u motivima. Antonio Vidović objašnjava nam koje su prednosti tapeta ispred drugih načina dekoriranja zida.



Što treba od alata

- Prednost je tapeta u tome što se vrlo brzo mogu nabaviti i postaviti. To je čist i brz posao bez grubih građevinskih radova. Možemo ih postavljati i sami, no zahtijevaju preciznost i strpljenje. Naime, 75 posto naših kupaca sami postave tapete, ali im mi kao prodavači dostavimo detaljne upute za pripremu ljepila i načina postavljanja tapeta. Za postavljanje je potreban alat, i to škare, radni stol, prazna posuda od deset litara i veliki kist za nanošenje ljepila na tapetu. Ipak, ako se radi o tapetama s kompliciranijim motivima, one prilikom postavljanja iziskuju preciznost i poznavanje postavljanja. Mora se voditi računa da svi uzorci odgovaraju jedan drugom te da se nakon postavljanja ne vidi prijelaz, nego da je sve jedna cjelina - objašnjava Vidović, a nas zanima kakve su tapete trenutačno vrući hit.

3D tapete

- To su definitivno tapete koje daju onu treću dimenziju nakon postavljanja, dakle 3D tapete, a najbolji pokazatelj toga je prodaja gdje na deset prodanih rola tapeta, osam rola je uzorak kamena, cigle i drva. Ostatak su sve druge tapete iz serije baroknih, klasičnih i retro tapeta. I mnogi ugostiteljski objekti uređuju zidove baš tim motivima. Recimo, Dalmacija i Istra kupuju dezene kamena za uređenje svojih apartmana i tamo prodamo najviše takvih dezena. Zagreb je specifičan i tu klijenti traže dosta baroknih, klasičnih i retro tapeta - kaže Vidović koji je nedavno prisustvovao jednom od najvećih sajmova tapeta u Europi, u Frankfurtu.

Tapete od vinila

- Tamo su predstavljeni noviteti iz cijeloga svijeta. Bitno je da tapete više nisu samo od papira, nego od zaista kvalitetnih materijala kao što su vinil i vlies materijal koji je jednostavan za održavanje te ima paropropusna svojstva, što znači da su namijenjene za sve prostore u domu - objašnjava.

Standardne tapete su dimenzija 10,05 x 0,53 metra te je u jednoj roli 5,32 kvadrata tapete, a na tržištu još postoje tapete koje su dvostruke širine, dakle, 10,05 x 1,06 metara.

Pitali smo Antonija Vidovića je li preporučljivije postaviti tapetu samo na jedan zid ili na dio zida te u kojem slučaju obložiti sve zidove.



Soba diktira sve

- Sve ovisi o veličini prostorije. Manje prostorije mogu imati samo dio zida ili naglasni detalj, dok veće podnose i cijeli zid i sve zidove. Važan je i uzorak. Tapete u jednoj boji ili s minimalističkim uzorkom mogu se postaviti na sve zidove u prostoriji, a one sa snažnim detaljima bolje su kao detalj ili za jedan zid. Naime, tapetama nije cilj zatvoriti prostoriju, nego joj dati osvježenje i ljepši izgled - zaključio je Vidović.



Foto: Pinterest/LIVING4MEDIA/Guliver Images

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 19:10