Kad u prostoru koristiti svijetle boje?

* Svaka se boja može posvijetliti bijelom, odnosno potamniti crnom. Dakle, svijetle boje imaju više bijele u sebi od tamnih boja. Kao rezultat toga, svijetle i tamne boje drukčije reflektiraju svjetlo. Svijetle boje jače reflektiraju svjetlo i stoga daju dojam prostranosti, dok tamne boje manje reflektiraju svjetlo pa daju dojam stiješnjenosti.

* Za svijetle boje u prostoru odlučit ćemo se kad imamo manji dotok izravnog sunčeva svjetla, primjerice u prostorijama u kojima su mali prozori ili koji su orijentirani prema sjevernoj strani. Čak i kad je prostorija veća, vodit ćemo računa o tome da ipak izaberemo svijetle boje jer će se i manja količina prirodnog svjetla više reflektirati na površini. Svijele boje vizualno proširuju prostor pa ćemo njih koristiti za manje i uže prostorije.

* Nadalje, ako se želi kreirati interijer modernog i minimalističkog stila, on se naglašava svijetlim bojama.

* Nije loše voditi računa i o klimatskom području u kojem živimo: ako smo u krajevima s puno sunca i s visokim temperaturama, bolje je i za interijer i eksterijer, odnosno pročelje, koristiti neke svijetle boje jer tamne boje više upijaju i zrače toplinu, a i manje su postojane kad se izlože prirodnoj svjetlosti, kažu u tvrtki DLF interijeri i dodaju da pri uporabi tamnih boja, pak, vrijedi obrnuto.

Foto: living4media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 00:10