Pospremljeno u hipu

Kad vas uhvati panika zbog velikog nereda, a malo vremena sjetite se ovih savjeta

 TASCA, MICHAEL/LIVING4MEDIA
Napravite li OVO vaš prostor će izgledati 10 puta bolje, a na to ćete potrošiti 10 minuta

Nancy Mitchel, autorica Apartment Therapyja, stilistica i fotografkinja, popisala je za nas ove savjete, a snimila je nebrojeno mnogo interijera. Također, nebrojeno mnogo puta je intervenirala u prostor kako bi u njemu napravila malo (ili puno) za fotografiju neophodnog reda. Tijekom godina vještinu je razvila u rutinu i zaključila da je za brzinsko uređenje prostorija važno ovih nekoliko trikova. Najvažnija publika koju morate zadovoljiti, naglašava, to ste sami vi i to je ono što ne trebamo nikad gubiti iz vida.

image
iStock

RAŠČISTITE HRPICE

Ono što na snimanjima najviše radim, piše Nancy, jest raščićavanje. Gotovo svatko ima tendenciju slagati stvari na hrpe – kutije tu, hrpa papira tamo… Ako živite u tom prostoru teško da ih i primjećujete jer ih stalno gledate. Trik kojim ćete primijetiti ono što u svom domu ne primjećujete? Snimite fotku mobitelom i pogledajte! To će vam pomoći da gledate prostor novim očima, a možda vas i nadahnuti da nađete trajno mjesto za neke ‘šetajuće‘ stvari.

image
Living4media

ODRECITE SE NEČEGA

Je li to rekla Elizabeth Taylor, da kad se uređujete za van, pogledajte se u zrcalo i skinite sa sebe nešto od ukrasa? Ne, ipak je to bila Coco Chanel, kaže Nancy Mitchel. – I ja vam predlažem da napravite isto, samo sa svojim domom. Kad snimam, često sam stvarno na mukama dok biram koje ću stvari odbaciti, jer sve su to predivne stvari. Ali čim nešto sklonite iz kadra, scena prodiše, prostor prodiše. Preostalim stvarima tako ste dali prostora da zaista ostave dojam. Naravno, ne morate se trajno riješiti tih stvari, samo ih malo maknite u drugu sobu ili u spremište, pa ih vratite kad budete raspoloženi za razmještanje sitnica i nove-stare promjene.

image
Living4media

NEKA NAMJEŠTAJ DIŠE

Još jedan trik kojim se služi prilikom snimanja: komade pokućstva koji stoje tik uz neke druge, Nancy vrlo često odmakne i tek onda ih snima. – Probajte! Već i desetak centimetara napravi veliku razliku. Ako imate dovoljno mjesta u sobi, dajte namještaju da diše, i dobit ćete prostor koji je svjetliji, prozračniji, puniji atmosfere. I još jedan trik iz istog spektra: odmaknite namještaj koji centimetar i od zida.

DODAJTE CVIJEĆE

Ako pažljivo gledate fotografije u časopisima ili na portalima posvećenim interijerima, već ste sigurno primijetili što je zajedničko najljepšim interijerima. Cvijeće, dakako. Bilo da je riječ o svježem cvijeću u vazi (skuplja varijanta) ili o trajnici u tegli, biljke prostoru daju dašak prirodnosti, života i teksture. U modernim interijerima, cvijeće ublažava strogost linija i kreira atmosferu – a cvijeće ćemo birati ovisno o tome koju i kakvu atmosferu zapravo želimo postići.

image
Living4media

POIGRAJTE SE S DIJAGONALAMA

Jedan od načina da fotografiju učinite uzbudljivijom jest taj da se fokusirate na jednu stvar i malo je, sasvim malo iskosite. Možete isprobati taj trik s nekim komadom pokućstva kao što je stolica ili otoman – nigdje ne piše da sve mora biti po crti! Probajte, pogledajte, a kada uspijete svoj dom gledati okom stilista, tada ćete otključati i jedan skriveni potencijal koji i vi i vaš prostor sigurno posjedujete, kaže poznata fotografkinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 05:11