NUŽAN POSTUPAK

Kada i kako ispravno očistiti filtar perilice rublja

 Leigh Schmid
Filtar odvodne pumpe vaše perilice rublja u biti je hvatač dlačica sličan onom na vašoj sušilici

Strojevi za pranje rublja, uključujući perilicu i sušilicu rublja, beskrajno su korisni. Kao čarolijom, ubacujemo svoje rublje; pričekamo malo; a zatim uživamo u svježoj, čistoj odjeći do sljedećeg puta. No, za razliku od magije, perilice rublja zahtijevaju redovito održavanje. Baš kao i čišćenje filtra za dlačice vaše sušilice, filtar perilice rublja s prednjim punjenjem također treba povremenu pažnju.

Evo što trebate znati o filtru perilice rublja i kako ga održavati. Isprobajte ove korake prije servisiranja ili zamjene perilice koja loše radi. Možda će trebati samo nekoliko minuta održavanja.

Što je filtar za perilicu rublja?

Filtar odvodne pumpe vaše perilice rublja u biti je hvatač dlačica sličan onom na vašoj sušilici. Međutim, tamo gdje ispušni zrak prolazi kroz filtar sušilice, prljava voda prolazi kroz onaj na perilici prije nego što stigne do odvodne pumpe. Voda se zatim izbacuje kroz odvodno crijevo u kućni odvod. Filtar štiti crpku od oštećenja uslijed krhotina i dlačica koje prolaze kroz nju prilikom pražnjenja stroja nakon ciklusa pranja, zbog čega s vremenom ostajete prljavi filtar.

Nemaju sve perilice rublja dostupan filter. Ako ne vidite gdje se filtar nalazi na vašem, pogledajte korisnički priručnik ili web stranicu proizvođača da biste ga pronašli ili potvrdili da vaš model ne zahtijeva održavanje filtra. Neki strojevi imaju samočisteće filtre koje je potrebno samo povremeno provjeravati zbog nakupljanja krhotina.

image
Leigh Schmid

Koliko često biste trebali čistiti filtar perilice rublja?

Kao opće pravilo, filtar odvodne pumpe perilice rublja trebate očistiti svaka tri mjeseca. Perilice koje služe velikim obiteljima, one u kojima se pere jako zaprljana odjeća ili one koje se često koriste mogu zahtijevati češće čišćenje filtara (i dubinsko čišćenje općenito) - svakih mjesec ili dva. Rijetko korištene perilice rublja potrebno je čistiti samo nekoliko puta godišnje. Najbolje pametne perilice vjerojatno će vam točno reći kada im je potrebno održavanje.

Iako je redovito čišćenje filtra ključno za učinkovito čišćenje odjeće, obavljanje tog zadatka također je neophodno kako bi se produžio vijek trajanja pumpe. Ako primijetite da se na vašoj odjeći nakon pranja zadržavaju dlačice, da voda sporo otječe iz perilice ili smrdi plijesan, to može biti znak začepljenja ili drugog problema, što znači da je vrijeme da očistite filtar perilice bez obzira na intervale održavanja.

Gdje se nalazi filtar na perilici rublja?

Obično ćete na perilicama s prednjim punjenjem filtar odvodne pumpe pronaći unutar malog odjeljka iza pomične ploče na jednom od donjih prednjih kutova uređaja. Ako nema ploče na prednjoj strani stroja, filtar se može nalaziti na sličnom području, ali iza potporne ploče ispod glavnog kućišta stroja. Lagano povucite ploču kako biste pronašli kućište filtra.

Kako očistiti filtar perilice rublja

Čišćenje filtra odvodne pumpe na vašoj perilici rublja s prednjim punjenjem vrlo je jednostavno — nije puno teže od razvrstavanja bijelog od tamnog rublja. Ako prvi put obavljate zadatak na stroju koji imate već neko vrijeme, očekujte dosta nakupina dlačica i možda priličan smrad.

image
Leigh Schmid

1. Otvorite poklopac odjeljka filtra

Na većini perilica rublja s prednjim punjenjem, odjeljak za filtar pronaći ćete u jednom od donjih kutova na prednjoj strani perilice. Potražite pravokutnu metalnu ploču. Trebao bi imati jezičak za prst ili utor koji koristite za otvaranje vrata pretinca. Ako nema jezičca ili utora, upotrijebite plosnati odvijač ili neki drugi mali alat da posegnete u jedan od rubnih spojeva i nježno odvojite poklopac.

image
Leigh Schmid

2. Ispraznite stroj

Unutar pretinca vidjet ćete okrugli plastični poklopac i malo plastično ili gumeno crijevo s plastičnim čepom na kraju. Crijevo je odvod stroja za hitne slučajeve. Iako nemate posla s hitnim slučajem, crijevo ispušta svu vodu koja se nalazi u stroju.

Stavite plitku posudu blizu crijeva. Izvucite crijevo iz držeći ga na mjestu. Uklonite čep s kraja crijeva povlačenjem i okretanjem. Usmjerite crijevo u posudu i pustite da iscuri dok se ne zaustavi. Ostavite čep crijeva sa strane za sada. Ispraznite posudu u sudoper ili odvod.

image
Leigh Schmid

3. Uklonite filtar

Stavite krpu ili ručnik neposredno ispred odjeljka filtra kako biste uhvatili kapljice kad izvadite filtar. Uklonite filtar okretanjem njegovog kružnog plastičnog poklopca u smjeru suprotnom od kazaljke na satu dok se ne olabavi. Izvucite filtar ravno iz kućišta. Pregledajte unutrašnjost kućišta filtra svjetiljkom, ako vam je potrebna, i prstima uklonite sve ostatke.

4. Očistite filtar

Uklonite ostatke s filtra prstima. Isperite filtar pod tekućom vodom iz slavine. Potopite filtar u kadu s toplom do vrućom vodom s nekoliko kapi sredstva za pranje posuđa na 10 minuta. Upotrijebite četku s mekim vlaknima da izribate sve preostale dlačice i krhotine. Ponovno ga isperite pod toplom vodom.

image
Leigh Schmid

5. Ponovno postavite odvodno crijevo i filtar

Nema potrebe sušiti filtar prije ponovnog postavljanja. Zamijenite čep na kraju crijeva za odvod u hitnim slučajevima. Gurnite crijevo natrag u prvobitni položaj i pričvrstite ga u kopče. Umetnite filtar u njegovo kućište i okrećite ga u smjeru kazaljke na satu dok ga više ne možete okretati. Filtar može imati oznake ili strelice koje pokazuju gdje ga trebate okrenuti.

5. Provjerite ima li curenja

Provjerite curi li vaš posao pokretanjem kratkog ciklusa pranja bez deterdženta ili odjeće. Upotrijebite baterijsku svjetiljku (ako je potrebno) da pregledate ima li curenja dok stroj ispušta vodu. Ako otkrijete curenje, ponovno uklonite filtar i provjerite ima li i uklonite ostatke između brtve filtra i kućišta, zatim ponovno postavite filtar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 19:43