Od ideje do rješenja

Kada i zašto angažirati dizajnera interijera

 Shutterstock

image
MARIO ALAJBEG

Pripremila: Petra Antunović iz studija za dizajn interijera ENAMI interior design
Kontakt: Instagram @enami_interior_design i web stranica design-enami.hr

Ne postoji osoba koja se u jednom trenutku svog života nije požalila na trenutno stanje svog stambenog prostora, bilo da je riječ o poslovnom prostoru ili o stanu/kući. U većini slučajeva sami se upuštamo u dizajniranje svog prostora misleći da ono što smo zamislili vrlo lako možemo samostalno realizirati. Mnogo je neočekivanih situacija koje utječu na uspješnost realizacije. Često u tim situacijama požalimo što nismo posegnuli za uslugom dizajnera interijera. Uz puno manje glavobolje i kvalitetnije iskorišteno vrijeme i novac dobili bismo rezultat kakvom smo se oduvijek nadali.

image
CREATIVASTUDIO/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Dizajner interijera je netko tko vaše potrebe, želje i snove uzima u obzir i na najbolji način ih pretvara u vašu realnost. Osim što brine o stilu interijera, dizajner brine i o samoj funkcionalnosti i kvalitetno uloženom novcu. Posao je to koji se obavlja na principu ključ u bravu. Od same ideje i rješenja rasporeda te stila koji vam se predoče putem 3D rendera, pa do same realizacije koja uključuje dogovore radova, troškovnik, narudžbe i nadzor, omogućuje vam da se potpuno prepustite u sigurne ruke i izbjegnete stres i neplanski uložen novac. Uvriježeno je misliti da se posao dizajnera interijera sastoji samo od odlučivanja o bojama zidova, materijalima i obliku namještaja, dekorativnih elemenata te njihovu razmještaju. On je, međutim, puno kompleksniji od same dekoracije.

image
MARIO ALAJBEG


Proces unutarnjeg uređenja možemo podijeliti na četiri faze:

1. Često me pitaju koji stil zagovaram ili čak namećem. Recimo da je to pitanje usko vezano uz prvu fazu, kada angažirate dizajnera. Kao dizajner, moj zadatak nije da nešto tvrdoglavo zagovaram, već da slušam želje i potrebe svojih klijenata. U skladu s vašim željama i potrebama nudim vam najbolje rješenje vaše sreće, jer prostor to mora biti. Naš mir i sreća, a ujedno i prostor koji nam olakšava život. Za prvu fazu ključan je dolazak u prostor kako bi ga se "osjetilo" i doživjelo. Bitno je osjetiti njegove prednosti i mane kako bi se ponudilo što bolje rješenje.

2. Nakon što smo obišli prostor i obavili razgovor slijedi izrada nacrta idejnih prijedloga koji zahtijevaju odobrenje naručioca projekta, nakon čega dizajner kreće u potragu za konkretnim predmetima i namještajem, pri čemu je zadužen za pregovore o cijeni, dostavnim rokovima i sličnim detaljima kasnije izvedbe. Dužan je sastaviti troškovnik u kojem će biti vidljive cijene, slike artikala i vrijeme dostave.

3. U zadnjoj fazi dizajner je zadužen za koordiniranje kompletne izvedbe idejnog rješenja, usko surađujući s arhitektima, građevinskim tehničarima i specijaliziranim majstorima za električne i vodovodne instalacije, tapetarima, tesarima itd. Valja istaknuti da većina dizajnera pruža kompletnu uslugu - dizajner usko surađuje s čitavim timom stručnjaka, od arhitekata do stručnjaka za sve vrste građevinskih radova, koji će brinuti da sve ispadne na najbolji mogući način, tako da klijent ne mora voditi brigu o naknadnim angažmanima, osim ako to ne želi.

4. Završna faza sastoji se od konačne provjere je li svaki element idejnog projekta na svom mjestu i u skladu sa željama vlasnika prostora. Postavljaju se dekori kako bi se prostor doveo do kraja, odnosno završne faze koju nazivamo "ključ u bravu".
U svim fazama dizajner mora voditi računa o troškovniku, koji nikako ne bi smio prijeći dogovoreni iznos. Drugi važan element je nadzor svih građevinskih zahvata kako ne bi došlo do neočekivanih pogrešaka.

image
EXPERIENCEINTERIORS/GETTY IMAGES

Prilikom izrade idejnog rješenja, dizajner vodi računa o čitavom nizu čimbenika koji su usko vezani uz klijenta - o njegovom životnom stilu, dobi i spolu, estetskim afinitetima itd. Uspješno dizajniran prostor je onaj u kojem se vlasnik osjeća ugodno i ispunjeno, u kojem se od samog početka osjeća kao svoj na svome. Uređenje interijera je proces prilagođavanja prostora vašim životnim i estetskim potrebama, bez obzira na to radi li se o upotrebi skupljih ili jeftinijih proizvoda. Prostor mora biti u službi vas, nikako obrnuto. Izazov je upravo u tome da se osmisli funkcionalan i ugodan interijer u skladu s vašim mogućnostima. U tom slučaju angažman dizajnera interijera je investicija kojom si omogućavate bezbolnu realizaciju od ideje do "ključa u bravu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 13:34