Nemogući susjedi

Kada je zaista vrijeme da potražite bolji stan? Pitanja koja će vam olakšati odluku o selidbi

 iSTOCK
Nepodnošljivi susjedi, premalo prostora ili nesiguran kvart samo su neki od razloga zbog kojih treba tražiti drugu opciju

Selidba je često pri vrhu lista koje nabrajaju najstresnije događaje u životu, no ponekad je i to bolji izbor nego trpiti nerješive probleme i stanovati u neadekvatnom prostoru koji nas čini nezadovoljnima.

Iako se podstanarstvo u Hrvatskoj i dalje ne doživljava kao idelano rješenje stambenog pitanja, neosporiva činjenica je da takav oblik stanovanja pruža slobodu i mogućnost da odete od problema

Ako ste dugogodišnji podstanar, znate koliko je teško pronaći dobar stan u dobrom kvartu, s razumnim vlasnicima i, naravno, po prihvatljivoj cijeni. Vjerojatno vam ni pomisao na traženje novog stana ili na selidbu nije najmilija.

No što kada to postane jedini izlaz i kada zbog vlastitog mira i sreće jednostavno morate spakirati sve što imate i krenuti u potragu za boljim izborom? Znamo da nije lako i da je sama selidba jedan od događaja koji redovito zauzimaju visoka mjesta na ljestvicama najstresnijih te smo stoga postavili pet ključnih pitanja koja biste si trebali postaviti prije nego što se zaista odlučite na krajnji korak i odselite.

image
iSTOCK

1. POSTOJE LI NERJEŠIVI PROBLEMI?

Ako niste zadovoljni izgledom unajmljenog stana u kojem živite, estetiku možete poboljšati na bezbroj načina. Čak i ako vam vlasnici ne dozvoljavaju velike ili permanentne zahvate. No neki problemi se ponekad zaista ne mogu riješiti. Primjerice, ako u stanu kronično nedostaje dnevnog svjetla ili ako su vaši susjedi zaista nepodnošljivi i nikakav razgovor s njima ne pomaže. U tom slučaju trebali biste ozbiljno razmisliti o pronalasku drugog stana i selidbi jer će vaš život biti puno kvalitetniji, a vi mirniji kada se odmaknete od situacije koja vas muči, a ne možete na nju utjecati.

image
Shutterstock

2. JE LI VAŠA OBITELJ “PRERASLA” PROSTOR?

Mlade obitelji najčešće imaju tendenciju rasta. Što brojem svojih članova, što doslovno njihovom veličinom. U trenutku kada primijetite da se sa svojim ukućanima sve češće borite za prostor ili se jedni s drugima sudarate u prolazu te nema dovoljno mjesta za sve vaše stvari, vrijeme je za pokret. Pronađite prostraniji dom i uživajte u životnom skladu svoje obitelji.

image
Shutterstock

3. JESTE LI NEZADOVOLJNI UPRAVLJANJEM ZGRADE?

Loše upravljanje zgradom njezinim stanarima može zadavati velike glavobolje. Nikako nije prihvatljivo da se konstantno morate pitati je li život u stanu koji ste unajmili siguran i hoćete li se za neka osnovna prava vezana uz održavanje svih sustava morati svađati s upraviteljem. Ako do ovakve situacije dođe, uvjeravamo vas da je selidba, koliko god možda mukotrpna bila, puno jednostavnija od nastavka života u negativnom okruženju.

image
Shutterstock

4. TROŠITE LI PREVIŠE VREMENA NA PUTOVANJE?

Koliko god bili zadovoljni stanom u kojem živite, ako vam zbog duljine putovanja na posao i ostale aktivnosti jednostavno ne ostaje dovoljno vremena za uživanje u njemu, možda je vrijeme da razmislite o promjeni lokacije. Stan bliže poslu ili mjestu na kojem se bavite omiljenim hobijem uštedjet će vam dragocjene trenutke koje možete iskoristiti na puno zabavniji način od vožnje u automobilu, tramvaju ili autobusu.

image
iSTOCK

5. KAKO STE ZADOVOLJNI SVOJIM KVARTOM?

Često tražeći idealan stan zaboravimo sagledati širu sliku i malo bolje proučiti i kvart u koji ćemo se potencijalno doseliti. Ako se u dijelu grada u kojem sada živite ne osjećate sigurno ili vam jednostavno ne pruža sve što vam treba, poput blizine javnog prijevoza, trgovina, kulturnih sadržaja ili bolnica, vjerojatno bi vrijedilo preseliti se u neki kvart u kojem ćete s veseljem boraviti i uživati u njegovim sadržajima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 10:01