Kada pokositi travnjak?

Što učiniti s travnjakom za vrijeme ljetnoga godišnjeg odmora? Trebamo li ga ostaviti na milost i nemilost vremenskim uvjetima?

Što učiniti s travnjakom za vrijeme ljetnoga godišnjeg odmora? Trebamo li ga ostaviti na milost i nemilost vremenskim uvjetima? Što ćemo zateći kad se vratimo kući?

Najbolje bi bilo naći nekog pouzdanog da se brine o zalijevanju i košnji. U tom će razdoblju ti osnovni radovi biti dovoljni za održavanje solidnog izgleda sve dok se ne vratite. U slučaju da to nije moguće, trebali biste prije odlaska na godišnji pokositi površinu travnjaka. Neka to bude dan prije ili čak na dan polaska na put. Ne bi trebalo kositi prekratko iz uvjerenja da je to prava mjera za dulje izbivanje.

Time će trava doživjeti prevelik stres, postati nježnija i slabija, te se neće moći nositi s korovnim biljkama. Stoga pokosite travu ipak na uobičajenu visinu. Ne zaboravite rubne dijelove travnjaka, prostore ispod grmlja i drveća, uz ogradu ili uza zid jer će to pridonijeti urednijem izgledu cijele površine. Ljepota okućnice koju ste postigli lakše će se održavati s vrtnim “specijalcima”, kosilicama i ostalim alatima.

Potrebno je opskrbiti se setom invoativnih alata koji su rješenje i za najzahtjevnije vrtlare, a uz sigurnost, pouzdanost i jednostavnost rukovanja treba pronaći i one koji drže primat “best buy” alata. Ovisno o potrebama i preferencijama možete birati između električnih kosilica za travu ili benzinskih kosilica optimaliziranih za manje ili srednje površine. Za najrazmaženije ljubitelje njegovanja zelenih površina postoje i akumulatorske kosilice kojima se izbjegava razvlačenje električnog kabela. Ako imate velik travnjak, dio pokošene trave pokušajte posušiti i spremiti na neko suho mjesto, primjerice u najlonsku vreću. Bit će vam potrebna za zaštitu biljaka malčom, naročito rajčica, paprika, kupusnjača, patlidžana, jagoda i cvjetnih gredica, ako ih imate u svome vrtu.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 17:06