HIGIJENA U DOMU

Kada pročitate što se sve nalazi u vašem krevetu, odmah ćete ići mijenjati posteljinu!

 /SHUTTERSTOCK

Dobar i kvalitetan san bitan je za psihičko i fizičko zdravlje, ali da biste mogli dobro i kvalitetno spavati potrebno je obratiti pozornost pri odabiru proizvoda za krevet, kao što su jastuci, madraci, popluni i posteljina, ali i na njihovo održavanje. Redovito mijenjanje posteljine ključno je za održavanje higijene u spavaćem prostoru. Mnogi se slažu da se plahte i jastučnice moraju mijenjati barem jednom tjedno ili, najviše, svakih deset dana. Zašto je to bitno?

Za početak, razmislite o ovim pitanjima. Koliko se često budite s nadraženom kožom? Patite li od napadaja alegrija čim ujutro otvorite oči? Stalno imate začepljen nos? Ako ste na dio ovih pitanja (ili čak sva) odgovorili potvrdno, razlog bi se mogao kriti u vašoj posteljini.

Naime, posteljina privlači sve vrste alergena, a u njima se ujedno nalazi i najviše štetnih mikroorganizama. Jeste li znali da posteljina nakuplja sve bakterije i grinje prisutne na koži i odjeći? Čak se i prašina u zraku taloži na plahtama! Ako mislite da je ovo loša vijest, čitajte dalje: ako provodite prosječnih osam sati u krevetu, to znači da cijelo to vrijeme provodite sa svim vrstama mikroba!

image
/SHUTTERSTOCK

Philip Tierno, mikrobiolog i patolog na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u New Yorku, u intervjuu za novine El Confidencial, naveo je da prosječan čovjek godišnje može ispustiti do 26 litara znoja i do 17 različitih vrsta gljivica!

Jeste li znali da prljava jastučnica može uzrokovati pojavu prištića na licu, pa čak i zamastiti kosu? Prljava posteljina koja se dugo nije mijenjala može sadržavati gljivice, bakterije, životinjsku dlaku (ako imate kućne ljubimce), pelud, znoj, slinu, mrtve stanice kože, ostatke šminke... Popisu, čini se, nema kraja.

Vjerujemo da ne treba posebno naglašavati da je upravo krevet omiljeno mjesto grinja, a poznato je da grinje pogoršavaju astmu i mogu uzrokovati rinitis i urtikariju.

Stoga, kako biste spriječili razvoj gljivica i bakterija, mijenjajte posteljinu barem jednom tjedno, a ako se puno znojite ili ste bolesti, mijenjate ju dva ili čak tri puta tjedno!

Prije pranja obavezno pročitajte etikete na posteljini kako biste znali pravilan način njezina održavanja. Plahte od pamuka perite u perilici rublja na visokim temperaturama (barem 60ºC), ako su bijele možete koristiti i izbjeljivač ili pri svakom pranju dodati šalicu alkoholnog octa. Satenske i lanene plahte perite na nešto nižim temperaturama (30ºC), kako biste spriječili njihovo trošenje i habanje. Također, ako želite osigurati potpunu dezinfekciju, posteljinu je potrebno glačati ili objesiti na direktnom suncu. Nemojte zaboraviti ni na prekrivače, koje je potrebno prati svaka tri do četiri mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 20:18