STVAR JE JEDNOSTAVNA

Kada ste zadnji put oprali donje rublje u čistoj perilici? I perilicu rublja treba oprati!

 Rachel Hollis
Doznajte kako očistiti perilicu od nakupina neotopljenog deterdženta i drugih nečistoća na sasvim prirodan način

Sigurno vam se barem jednom dogodilo da vas je pri otvaranju perilice za rublje zapuhnuo neugodan miris vlage, no svejedno ste napunili perilicu rubljem i uključili klasičan program pranja. Sve dok perilica ne počne puštati vodu ili pak odluči da neće ispustiti prljavu vodu iz bubnja, sve dok ne počnemo pronalaziti ostatke deterdženta na čisto opranom rublju ili dok ga ne izvučemo iz bubnja manje mirisnog nego što je bilo kad je bio prljav, čišćenje perilice za rublje nisko je na popisu zadataka koje moramo obaviti. Često se ne sjetimo da ponekad i perilicu treba oprati!

image
Rachel Hollis

Pomislite li samo na to da je naša perilica zadužena za pranje svega, od deka, jakni, prljave sportske odjeće pa do intimnog rublja, a tako lako zanemarimo njezino održavanje, poželjet ćete se odmah baciti na posao! U nastavku vam stoga donosimo savjete kako očistiti perilicu od nakupina neotopljenog deterdženta i drugih nečistoća na sasvim prirodan način.

image
Rachel Hollis

Potreban materijal

  • soda bikarbona
  • posuda za miješanje
  • šalica
  • voda
  • ocat
  • krpa za čišćenje
  • spužvica
  • stara četkica za zube
  • boca s raspršivačem
  • gumene rukavice
image
Rachel Hollis

Postupak

Pripremite se za čišćenje i ne zaboravite rukavice. Iako čistite prirodnim sredstvima, ipak je dobro zaštititi kožu od nadraživanja. Ocat prebacite u bočicu s raspršivačem i počnite ga špricati po unutrašnjoj strani vrata perilice.

image
Rachel Hollis
image
Rachel Hollis
image
Rachel Hollis

Nastavite octom čistiti i otvor perilice pa se posebno posvetite gumenom omotaču.

image
Rachel Hollis

Ušpricajte ocat u nabore gume i krpom obrišite površinu. Provjerite jesu li otvori zaduženi za otjecanje vode iz gumenog omotača prohodni i dobro ih očistite.

Pomognite si tako što ćete jednom rukom držati gumu otvorenom kako biste mogli doći do svih dijelova gumenog nabora. Kad ste gotovi s gumom, starom četkicom prođite prostor između gume i bubnja.

Ondje se često nakuplja velika količina prljavštine u obliku neotopljenog deterdženta, mucica i sličnih nečistoća koji se talože pri svakom pranju rublja!

image
Rachel Hollis
image
Rachel Hollis

Nemojte zaboraviti očistiti filter! Koristan trik je ispod vratašca staviti upijajuću spužvicu jer će pri otvaranju filtera iz perilice sigurno iscuriti malo vode koja se zadržala u cijevima. Izvucite filter van kako biste ga očistili. Posipajte ga sodom bikarbonom i četkicom za zube sastružite svu prljavštinu koja se nakupila.

Vratite filter natrag u perilicu za rublje. Izvucite dozirnu posudu i ponovite postupak: pospite sodom bikarbonom i četkicom je izribajte kako biste uklonili nakupine deterdženta. Vratite posudu u perilicu.

image
Rachel Hollis
image
Rachel Hollis

Pomiješajte pola šalice sode bikarbone i pola šalice vode kako biste dobili pastu. Mješavinu vode i sode bikarbone koju ste pripremili prije ulijte u dozirnu posudicu.

image
Rachel Hollis

Ulijte jednu šalicu octa izravno u bubanj perilice.

image
Rachel Hollis

Zatvorite perilicu i pustite program s najvišom mogućom temperaturom. Kada program pranja završi, i vi ste gotovi! Operite na ovaj način perilicu jednom na mjesec i miris vlage i plijesni trebao bi nestati. Također se preporučuje jednom tjedno krpom prebrisati gumu da bi se uklonila voda koja često ostane iza pranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. siječanj 2022 15:09